BAKAN URALOĞLU. DEMİRYOLLARI HAFTASI NEDENİYLE YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

BAKAN URALOĞLU. DEMİRYOLLARI HAFTASI NEDENİYLE YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Demir yol­la­rı­mı­zın ta­ma­mı­nı elden ge­çir­dik ve ye­ni­le­dik" dedi.

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, 2003-2023 yıl­la­rın­da ül­ke­de demir yol­la­rın­da ciddi ya­tı­rım­lar, iyi­leş­tir­me, ye­ni­le­me ve kal­kın­ma ham­le­le­ri ger­çek­leş­tir­dik­le­ri­nin altın çi­ze­rek, "Son 21 yılda demir yol­la­rı­na yak­la­şık 880 mil­yar lira ya­tı­rım yap­tık. Demir yol­la­rı­mı­zın ta­ma­mı­nı elden ge­çir­dik ve ye­ni­le­dik" dedi.

Bakan Ura­loğ­lu, De­mir­yol­la­rı Haf­ta­sı ne­de­niy­le yap­tı­ğı açık­la­ma­da, demir yol­la­rı­nın gü­ven­li, ucuz ve hızlı oluşu se­be­biy­le ula­şı­mın vaz­ge­çil­mez bir par­ça­sı ol­ma­sı­nın ya­nın­da ül­ke­nin eko­no­mik ve sos­yal ha­ya­tı­nın öte­sin­de ta­ri­hi ve st­ra­te­jik önemi de bu­lun­du­ğu­nu söy­le­di.

 Asya ile Av­ru­pa ara­sın­da Çin'den Lond­ra'ya kadar ula­şan demir İpek Yolu'nun orta ko­ri­do­run­da yer alan Tür­ki­ye'nin ulus­la­ra­ra­sı yük ve yolcu ta­şı­ma­cı­lı­ğın­da­ki st­ra­te­jik öne­mi­ni vur­gu­la­yan Ura­loğ­lu, "Bu ger­çek­ten ha­re­ket­le Sayın Cum­hur­baş­ka­nı'mız li­der­li­ğin­de demir yol­la­rı­nı 2003'ten iti­ba­ren baş­lat­tı­ğı­mız ge­li­şim ham­le­le­riy­le dev­let po­li­ti­ka­sı ola­rak ele aldık ve ön­ce­lik­li sek­tör ola­rak be­lir­le­dik. Asya ve Av­ru­pa ara­sın­da köprü gö­re­vi gören ül­ke­mi­zin coğ­ra­fi ko­nu­mu­nun sağ­la­dı­ğı fır­sat­la­rın eko­no­mik ve ti­ca­ri avan­taj­la­ra dö­nü­şe­bil­me­si için demir yol­la­rın­da yeni bir atı­lım baş­lat­tık.
Demir yolu hat­la­rı­mı­zın li­man­la­ra, ha­va­alan­la­rı­na, lo­jis­tik mer­kez­le­re bağ­lan­tı­sı­nı sağ­la­ya­rak demir yol­la­rı­mı­zı kom­bi­ne ta­şı­ma­cı­lı­ğa uygun yeni bir an­la­yış­la ele aldık.
Pro­je­le­ri­miz­le sa­de­ce do­ğu-ba­tı hat­tın­da değil, ku­zey-gü­ney kı­yı­la­rı­mız ara­sın­da da demir yolu ula­şı­mı­nı eko­no­mi­ye katkı sağ­lar hale ge­tir­me­yi plan­la­dık" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“SON 21 YILDA DEMİR YOL­LA­RI­NA YAK­LA­ŞIK 880 MİLYAR LİRA YA­TI­RIM YAP­TIK”
Bakan Ura­loğ­lu, 2003-2023 yıl­la­rın­da ül­ke­de demir yol­la­rın­da ciddi ya­tı­rım­lar, iyi­leş­tir­me, ye­ni­le­me ve kal­kın­ma ham­le­le­ri ger­çek­leş­tir­dik­le­ri­nin altın çi­ze­rek, "Son 21 yılda demir yol­la­rı­na yak­la­şık 880 mil­yar lira ya­tı­rım yap­tık. Demir yol­la­rı­mı­zın ta­ma­mı­nı elden ge­çir­dik ve ye­ni­le­dik" dedi.
Ta­ri­hi İpek Yolu'nun can­lan­dı­rıl­ma­sı­nı amaç­la­yan "Tek Yol Tek Kuşak" gi­ri­şi­mi­nin en önem­li hal­ka­sı­nı oluş­tu­ran Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Hattı'nı inşa et­tik­le­ri­ni ha­tır­la­tan Ura­loğ­lu, söz ko­nu­su pro­jey­le Asya ile Av­ru­pa kı­ta­la­rı ara­sın­da ke­sin­ti­siz demir yolu ula­şı­mı­nı müm­kün hale ge­ti­ren Mar­ma­ray ile Lond­ra'dan Pekin'e kadar en gü­ven­li, kısa ve eko­no­mik ulus­la­ra­ra­sı demir yolu ko­ri­do­ru­nu oluş­tur­duk­la­rı­nı be­lirt­ti.
Ura­loğ­lu, 2003'te yak­la­şık 11 bin ki­lo­met­re olan demir yolu uzun­lu­ğu­na, 2023 iti­ba­rıy­la 2 bin 250 ki­lo­met­re­si Yük­sek Hızlı Tren (YHT) ve hızlı tren hattı olmak üzere yak­la­şık 3 bin ki­lo­met­re ek­le­dik­le­ri­ni ve böy­le­ce demir yolu uzun­lu­ğu­nu 14 bin ki­lo­met­re­ye yük­selt­tik­le­ri­ni ak­tar­dı.
Ül­ke­nin ilk YHT hat­tı­nın 13 Mart 2009'da An­ka­ra-Es­ki­şe­hir ara­sın­da açıl­dı­ğı­na dik­ka­ti çeken Ura­loğ­lu, 2011'de An­ka­ra-Kon­ya, 2014'te Es­ki­şe­hir-İstan­bul, 2022'de Kon­ya-Ka­ra­man ve bu yıl için­de de An­ka­ra-Si­vas hat­la­rı­nın açıl­dı­ğı­nı ifade etti.
“2053’TE, HIZLI TREN HİZMETİ ALAN İL SA­YI­MI­ZI 52'YE ÇI­KAR­TA­CA­ĞIZ”
Bakan Ura­loğ­lu, hızlı tren­ler­le kon­for­lu, hızlı ve mo­dern se­ya­hat hiz­me­ti­nin doğ­ru­dan ve do­lay­lı olmak üzere 19 ilde ve ülke nü­fu­su­nun yak­la­şık yüzde 50'sine ulaş­tı­ğı­nı be­lir­te­rek, şun­la­rı kay­det­ti:"2053 Ulaş­tır­ma ve Lo­jis­tik Ana Planı ve yol ha­ri­ta­mız­la, hızlı tren hiz­me­ti alan il sa­yı­mı­zı, An­ka­ra-İzmir, Mer­sin-Ada­na-Ga­zi­an­tep, Hal­ka­lı-Ka­pı­ku­le gibi tüm hızlı tren pro­je­le­ri­mi­zi ta­mam­la­dı­ğı­mız­da 52'ye çı­kar­ta­ca­ğız. Demir yolu hat uzun­lu­ğu­mu­zu da 28 bin 590 ki­lo­met­re­ye yük­sel­te­ce­ğiz. Şu anda yak­la­şık 3 bin 800 ki­lo­met­re yeni demir yolu hat­tın­da da yapım ça­lış­ma­la­rı­mız devam edi­yor. Bunun ya­nın­da yak­la­şık 5 bin 800 ki­lo­met­re­lik hat­tın proje ça­lış­ma­la­rı ta­mam­lan­mış 5 bin ki­lo­met­re­de de etüt ve proje ça­lış­ma­la­rı­mız da sü­rü­yor. Ay­rı­ca, 2053 net sıfır emis­yon he­de­fi­miz­le, kara yolu ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nı yüzde 72'den yüzde 57'ye dü­şür­me­yi, demir yolu yük ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nı da yüzde 5'ten yüzde 22'ye çı­kar­ma­yı plan­lı­yo­ruz. Bu sa­ye­de kar­bon sa­lı­nı­mın­dan büyük oran­da azal­ma sağ­la­ya­ca­ğız."
Yeni demir yolu hat­la­rı ile mev­cut hat­la­rın elekt­rik­li, sin­yal­li ve çift hatlı hale ge­ti­ril­me­si gibi mo­der­ni­zas­yon ya­tı­rım­la­rı­nın da devam et­ti­ği­ne işa­ret eden Ura­loğ­lu, şu anda hat­la­rın yüzde 58'ine kar­şı­lık gelen 8 bin 46 ki­lo­met­re­lik kıs­mın sin­yal­li ol­du­ğu­na işa­ret etti. Ura­loğ­lu, 1460 ki­lo­met­re­lik hatta yapım ça­lış­ma­la­rı­nın da devam et­ti­ği­ni bil­dir­di.
Demir yolu yük ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nın ar­tı­rıl­ma­sı ama­cıy­la mev­cut 12 lo­jis­tik mer­ke­ze ilave ola­rak Sivas ve Bo­ğaz­köp­rü lo­jis­tik mer­kez in­şa­at­la­rı, fab­ri­ka, liman, or­ga­ni­ze sa­na­yi böl­ge­le­ri­ne il­ti­sak hattı sağ­lan­ma­sı kap­sa­mın­da da Ge­le­men-Tek­ke­köy ve Sin­can-Ye­ni­kent-Ka­zan-So­da hat­la­rın­da­ki yapım ça­lış­ma­la­rı­nın devam et­ti­ği­ne işa­ret eden Ura­loğ­lu, kent içi ban­li­yö iş­let­me­ci­li­ği çer­çe­ve­sin­de ise İzmir'de İZBAN, İstan­bul'da Mar­ma­ray, An­ka­ra'da Baş­kent­ray ve Ga­zi­an­tep'te Ga­zi­ray'a ek ola­rak Konya'da Kon­ya­ray pro­je­si­nin yapım ça­lış­ma­la­rı­nın sür­dü­ğü­nü vur­gu­la­dı.
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI