BAKAN URALOĞLU, IRAK ULAŞTIRMA BAKANI REZZAK MUHEYBES ES-SADAVİ İLE "KALKINMA YOLU PROJESİ'NDE" MUTABAKAT SAĞLADI

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye-Irak Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si­ne iliş­kin, “Irak­lı mev­ki­da­şım­la de­tay­lı gö­rüş­me­ler yap­tık ve yol ha­ri­ta­sı­nı be­lir­le­dik

Güncel Haberler 6.10.2023 08:58:00 0
BAKAN URALOĞLU, IRAK ULAŞTIRMA BAKANI REZZAK MUHEYBES ES-SADAVİ İLE

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye-Irak Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si­ne iliş­kin, “Irak­lı mev­ki­da­şım­la de­tay­lı gö­rüş­me­ler yap­tık ve yol ha­ri­ta­sı­nı be­lir­le­dik. Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si’ne ka­tıl­mak is­te­yen ül­ke­ler­le iş bir­li­ği­ne açı­ğız” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, resmi te­mas­lar­da bu­lun­mak üzere git­ti­ği Irak’ta, Irak Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Rez­zak Mu­hey­bes es-Sa­da­vi ile bir araya geldi.
Ura­loğ­lu gö­rüş­me­de, Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si’nin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­sin­de Tür­ki­ye ve Irak’ın iş bir­li­ği­nin ol­duk­ça önem­li ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “G20 Li­der­ler Zir­ve­si’nde or­ta­ya atı­lan Hin­dis­tan’dan baş­la­yan ko­ri­dor da al­ter­na­tif bir ko­ri­dor ola­cak­tır ama bizim için Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si altın ma­dal­ya ko­nu­mun­da­dır.
Do­la­yı­sıy­la gü­zer­ga­hı hiç zaman kay­bet­me­den bir an önce tren­le­rin, araç­la­rın iş­le­di­ği bir gü­zer­gah ha­li­ne ge­tir­me­miz ge­re­ki­yor.
Av­ru­pa ta­ra­fın­da da bu gü­zer­ga­hın de­va­mıy­la il­gi­li Bul­ga­ris­tan, Ma­ca­ris­tan ve Sır­bis­tan Ulaş­tır­ma Ba­kan­la­rıy­la, Ba­kan­lar Kon­se­yi oluş­tur­duk.
Ben­zer bir ko­mi­te­yi de bu­ra­da da oluş­tu­ra­bi­li­riz” diye ko­nuş­tu.
BİN 220 KİLO­MET­RELİK HAT BİR ÖNCE BİTMELİ
18 Ağus­tos’ta iki ül­ke­nin de­mir­yol­la­rı ida­re­le­ri­nin bir araya gel­di­ği­ni ha­tır­la­tan Ura­loğ­lu, Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si kap­sa­mın­da inşa edi­lecek bin 200 ki­lo­met­re­lik de­mir­yo­lu­nun bir an önce bi­ti­ril­me­si için ke­sim­ler ha­lin­de ça­lış­ma­nın fay­da­lı ola­ca­ğı­nı söy­le­di.
Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­let De­mir­yol­la­rı’nın (TCDD) de­mir­yo­lu in­şa­sı ko­nu­sun­da ge­rek­li do­na­nı­ma sahip ol­du­ğu­nu ifade ede­rek, pro­je­nin tüm aşa­ma­la­rın­da Tür­ki­ye’nin Irak’a ge­rek­li tek­nik des­te­ği ve­re­bi­le­ce­ği­ni be­lirt­ti.
Ura­loğ­lu, Irak ile de­mir­yo­lu ve ka­ra­yo­lu an­laş­ma­la­rı­nın yanı sıra de­niz­ci­lik ko­nu­sun­da da iş bir­li­ği yap­ma­nın iki ülke açı­sın­dan fay­da­lı ola­ca­ğı­nı ifade etti.
ES‐SADAVİ: 2 AY İÇİNDE PRO­JENİN DE­TAY­LA­RI­NIN TA­MAM­LAN­MA­SI KO­NU­SUN­DA BAŞ­BA­KA­NI­MIZ TALİMAT VERDİ
Irak Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Rez­zak Mu­hey­bes es-Sa­da­vi ise Bakan Ura­loğ­lu’nun Irak’a yap­tı­ğı zi­ya­ret­ten ol­duk­ça mem­nun ol­duk­la­rı­nı be­lir­te­rek, de­mir­yo­lu hat­la­rı­nın iyi­leş­ti­ril­me­si ve güm­rük iş­lem­le­ri­nin ko­lay­laş­tı­rıl­ma­sı ko­nu­sun­da Tür­ki­ye’nin Bul­ga­ris­tan, Ma­ca­ris­tan ve Sır­bis­tan Ulaş­tır­ma Ba­kan­la­rıy­la kur­du­ğu Ba­kan­lar Kon­se­yi’nin bir ben­ze­ri­nin Tür­ki­ye ve Irak ara­sın­da ku­rul­ma­sı için ça­lış­ma­la­ra bir an önce baş­la­ya­cak­la­rı­nı söy­le­di.
Bakan es-Sa­da­vi ay­rı­ca, Irak Baş­ba­ka­nı’nın Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si’nin pro­se­dür­le­ri­nin 2 ay içe­ri­sin­de bi­ti­ril­me­si için her türlü iş bir­li­ği­nin ya­pıl­ma­sı ko­nu­sun­da, ken­di­si­ne ta­li­mat ver­di­ği­ni ifade etti.
Ura­loğ­lu, gö­rüş­me­de es-Sa­da­vi’nin “Kon­sey­de hangi ül­ke­le­ri gör­mek is­ti­yor­su­nuz?” so­ru­su­na, “Başta Irak ve Tür­ki­ye.
Son­ra­sın­da Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri ve Katar.
Bun­la­rı kar­şı­lık­lı gö­rü­şe­rek, dört­lü dü­şü­ne­bi­li­riz.
Komşu ül­ke­ler­den ka­tıl­mak is­te­yen olur­sa onu da be­ra­ber de­ğer­len­di­re­bi­li­riz” diye cevap verdi.
Gö­rüş­me­de ay­rı­ca, tır söz­leş­me­si ve tran­sit ta­şı­ma­nın ser­best­leş­ti­ril­me­si ko­nu­la­rı da ele alın­dı.
“YOL HARİTA­SI­NI BELİRLEDİK”
Gö­rüş­me­nin ar­dın­dan ga­ze­te­ci­le­rin so­ru­la­rı­nı ya­nıt­la­yan Ura­loğ­lu, gö­rüş­me­de Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si ile il­gi­li hangi ko­nu­la­rın ele alın­dı­ğı hak­kın­da­ki so­ru­ya, “Bu ko­ri­do­run çok gün­cel ola­rak ko­nu­şul­du­ğu bu­gün­ler­de dü­şün­ce­le­ri­mi­zi ifade etmek için Bağ­dat’tayız ve bu­ra­da ol­ma­mız bu an­lam­da dü­şün­ce­le­ri­mi­zi net ola­rak or­ta­ya koy­muş­tur.
Daha önce tek­nik se­vi­ye­de ar­ka­daş­la­rı­mız ko­nuş­muş­tu.
Bugün de Sayın Bakan’la çok de­tay­lı gö­rüş­me­ler yap­tık ve yol ha­ri­ta­sı­nı be­lir­le­dik.
Bi­rin­ci de­re­ce­de Irak’la ama genel an­lam­da böl­ge­de­ki bu pro­je­ye ka­tıl­mak is­te­yen ül­ke­ler­le de iş bir­li­ği­ne açı­ğız.
Şim­di­den ha­yır­lı olsun” diye cevap verdi.
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °