BAKAN URALOĞLU, KAZAKİSTAN ULUSLARARASI ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK FORUMUNDA KONUŞTU

BAKAN URALOĞLU, KAZAKİSTAN ULUSLARARASI ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK FORUMUNDA KONUŞTU

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, “Ül­ke­miz, Orta Ko­ri­dor gü­zer­gâ­hı­nın kısa, orta ve uzun va­de­de ge­liş­ti­ril­me­si ve iyi­leş­ti­ril­me­sin­de ka­rar­lı­dır. Bunun sağ­lan­ma­sı için de büyük pro­je­ler üst­le­ne­rek hem Orta Doğu hem de Af­ri­ka kı­ta­sıy­la ortak pro­je­ler ge­liş­tir­me­ye odak­lan­mış du­rum­da­yız” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Ka­za­kis­tan’ın baş­ken­ti As­ta­na’da dü­zen­le­nen, ‘6’ncı Ulus­la­ra­ra­sı Ka­za­kis­tan Ulaş­tır­ma ve Lo­jis­tik İş Fo­ru­mu’na ka­tıl­dı. Ura­loğ­lu, ilk ola­rak Orta Asya'daki en büyük nak­li­ye, lo­jis­tik hiz­met­le­ri ve tek­no­lo­ji­le­ri fuarı olan 26’ncı Ulus­la­ra­ra­sı Trans­lo­gis­ti­ca Ka­za­kis­tan-2023 Fuarı'nı gezdi ve yet­ki­li­ler­den ürün ve hiz­met­le­re iliş­kin bilgi aldı. Fuar ala­nın­da­ki in­ce­le­me­le­ri­nin ar­dın­dan fo­rum­da ko­nu­şan Ura­loğ­lu, Orta Ko­ri­dor’un önem­li bir aya­ğı­nı ta­mam­la­yan Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Pro­je­si’nin ula­şım ala­nın­da yeni bir dö­ne­mi baş­lat­tı­ğı­nı be­lir­te­rek, “Bu hat ile ül­ke­miz­den Batı’da başta; Bul­ga­ris­tan, Ma­ca­ris­tan, Al­man­ya, Avus­tur­ya, Po­lon­ya, Ro­man­ya, Çekya, Slo­vak­ya, Sır­bis­tan ve Fran­sa olmak üzere Av­ru­pa’da bir­çok nok­ta­ya, Do­ğu­da; İran, Af­ga­nis­tan ve Pa­kis­tan’a; Ku­zey­de Rusya’ya, Orta Asya’da; Gür­cis­tan, Azer­bay­can, Öz­be­kis­tan, Ta­ci­kis­tan, Kır­gı­zis­tan, Türk­me­nis­tan, Ka­za­kis­tan ve Çin’e kar­şı­lık­lı yük tren­le­ri iş­le­ti­yo­ruz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“ÜLKEMİZ ORTA KORİDOR GÜ­ZER­GA­HI­NIN GELİŞTİRİLMESİNDE KA­RAR­LI­DIR”
Av­ru­pa-Çin ara­sın­da­ki ti­ca­ret de­ğe­ri­nin 2022’de 800 mil­yar do­la­rın üze­rin­de ger­çek­leş­ti­ği­ni be­lir­ten Ura­loğ­lu, “Bu hacim gi­de­rek art­ma­ya devam edi­yor. Gerek son dö­nem­de ya­şa­nan ge­liş­me­ler se­be­biy­le Kuzey Ko­ri­do­ru ye­ri­ne Orta Ko­ri­do­ru kul­lan­ma is­te­ği, ge­rek­se gi­de­rek artan ti­ca­ret hacmi, Orta Ko­ri­dor’da yük ta­şı­ma­cı­lı­ğı hac­mi­ni art­tır­mak için ta­ri­hi bir fır­sat or­ta­ya koy­mak­ta­dır. Ül­ke­miz, Orta Ko­ri­dor gü­zer­gâ­hı­nın kısa, orta ve uzun va­de­de ge­liş­ti­ril­me­si ve iyi­leş­ti­ril­me­sin­de ka­rar­lı­dır. Bunun sağ­lan­ma­sı için de büyük pro­je­ler üst­le­ne­rek hem Orta Doğu hem de Af­ri­ka kı­ta­sıy­la ortak pro­je­ler ge­liş­tir­me­ye odak­lan­mış du­rum­da­yız. Bir ta­raf­tan 2053 Ulu­sal Mas­ter Pla­nı­mız doğ­rul­tu­sun­da ya­tı­rım­la­rı­mı­za devam eder­ken bir ta­raf­tan da Basra Kör­fe­zi’ni Tür­ki­ye üze­rin­den Av­ru­pa’ya ve Asya’ya bağ­la­ya­cak olan “Kal­kın­ma Yolu” pro­je­si ile ül­ke­mi­zin ve keza Orta Ko­ri­dor’un yük po­tan­si­ye­li­ni art­tır­ma­yı he­def­li­yo­ruz.” dedi.
“HAL­KA­LI-KA­PI­KU­LE ARA­SIN­DA YÜK TREN­LERİ İÇİN SE­YA­HAT SÜRESİNİ YA­RI­YA İNDİRİYORUZ”
Tür­ki­ye’nin batı sı­nı­rı­na kadar olan mev­cut de­mir­yo­lu hat­la­rı­nı re­ha­bi­li­te ede­rek hem yük hem de yolcu ta­şı­ma­cı­lı­ğın­da ciddi ka­pa­si­te ar­tış­la­rı sağ­la­dık­la­rı­nı vur­gu­la­yan Ura­loğ­lu, “Bu çer­çe­ve­de İstan­bul’da ça­lış­ma­la­rı devam eden Hal­ka­lı-Ka­pı­ku­le ara­sın­da yük tren­le­ri için se­ya­hat sü­re­si­ni ya­rı­ya in­di­ri­yor, hat­tın ka­pa­si­te­si­ni ise 4 ka­tı­na çı­ka­rı­yo­ruz. Ülke ola­rak yeni pro­je­le­rin yanı sıra var olan sis­tem­le­rin ge­liş­ti­ril­me­si de gün­de­mi­miz­de­ki ye­ri­ni ko­ru­mak­ta­dır. Daha önce bir­çok top­lan­tı­da de­fa­ten de­ğin­di­ği­miz gibi, yük akı­şı­nı ya­vaş­la­tan uy­gu­la­ma­la­ra son ver­mek, dar bo­ğaz­la­rı çöz­mek ve tüm gü­zer­gâ­hın par­ça­la­rı­nı adeta tek bir bütün ha­lin­de iş­le­te­bil­mek ön­ce­lik­le­ri­miz ara­sın­da yer al­ma­lı­dır. Ni­te­kim geç­ti­ği­miz sene kasım ayın­da im­za­la­nan, ‘Tür­ki­ye, Azer­bay­can ve Ka­za­kis­tan üze­rin­de Orta Ko­ri­dor’un ge­liş­ti­ril­me­si ve dar­bo­ğaz­la­rın eş­za­man­lı ola­rak gi­de­ril­me­si üze­ri­ne 2022-2027 Yol Ha­ri­ta­sı’ bu viz­yo­nu bir­lik­te pay­laş­tı­ğı­mı­zın bel­ge­si ni­te­li­ğin­de­dir. Bun­la­rın ta­kip­çi­si ol­ma­lı­yız” açık­la­ma­la­rın­da bu­lun­du.
“KA­RA­YO­LU TA­ŞI­MA­CI­LI­ĞI­NI AK­SA­TAN UY­GU­LA­MA­LA­RI OR­TA­DAN KAL­DIR­MAK İÇİN ÇABA HAR­CA­MA­LI­YIZ”
Tür­ki­ye’den Orta Asya böl­ge­si­ne ya­pı­lan yük ta­şı­ma­la­rı­nın yak­la­şık yüzde 90’ının ka­ra­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğı ile ger­çek­leş­ti­ği­ni ifade eden Ura­loğ­lu, “Bu da as­lın­da ka­ra­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nın bölge ta­şı­ma­la­rı açı­sın­dan ne kadar önem­li ol­du­ğu­nu gös­te­ren bir is­ta­tis­tik­tir. Bu çer­çe­ve­de, as­lın­da ön­ce­lik­le ka­ra­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nı ak­sa­tan, yük akı­şı­nı ya­vaş­la­tan ve zaman kay­bı­na sebep olan uy­gu­la­ma­la­rı or­ta­dan kal­dır­mak için çaba har­ca­ma­lı­yız. Orta Asya böl­ge­si­nin ken­di­ne has coğ­raf­ya­sı­nın da da­yat­tı­ğı şart­la­rı göz önüne al­dı­ğı­mız­da böl­ge­de­ki ül­ke­le­rin ulaş­tır­ma ala­nın­da çok daha sıkı iş bir­lik­le­rin­de bu­lun­ma­sı­nın önem arz et­ti­ği­ni dü­şü­nü­yo­ruz. Özel­lik­le tran­sit ta­şı­ma­la­rın ser­best­leş­ti­ril­me­si ve ta­şı­ma ma­li­yet­le­ri­nin azal­tıl­ma­sı ko­nu­sun­da adım­lar atıl­ma­sı ilk ya­pıl­ma­sı ge­re­ken hu­sus­lar­dır. Daha önce bir­çok ve­si­ley­le dile ge­tir­di­ği­miz gibi, geçiş bel­ge­le­ri­ni ve üc­ret­le­ri­ni kal­dı­ra­rak, güm­rük iş­lem­le­ri­ni ko­lay­laş­tı­ra­rak bu ko­nu­da adım­lar ata­bi­li­riz. Bu tür ko­lay­lık­lar hem gü­zer­gâ­hı­mı­zın ter­cih edi­le­bi­lir­li­ği­ni art­tı­ra­cak hem de ta­şı­ma mod­la­rı ara­sın­da­ki re­ka­be­ti art­tı­ra­rak ta­şı­ma­cı­lık eko­sis­te­mi­ni daha ileri gö­tü­re­cek­tir” diye ko­nuş­tu.
“DİJİTAL DÖ­NÜ­ŞÜ­MÜ İYİ YÖ­NE­TEBİLEN KORİDOR­LAR DAHA GÜÇLÜ BİR KO­NU­MA GE­LE­CEKTİR”
Di­ji­tal­leş­me­nin, re­ka­bet­çi ulaş­tır­ma ko­ri­dor­la­rı­nın vaz­ge­çil­me­zi ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ura­loğ­lu, “Di­ji­tal dö­nü­şü­mü iyi yö­ne­te­bi­len coğ­raf­ya ve ko­ri­dor­lar yeni dö­nem­de daha güçlü bir ko­nu­ma ge­le­cek­tir. Bunu hem kara yolu hem de de­mir­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğı için ve tüm adım­lar­da sağ­la­ma­lı­yız. Bu alan­da bir­lik­te pek çok adım at­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Son gi­ri­şim­le­ri­miz­den bi­ri­ni siz­ler­le pay­laş­mak is­te­rim. Ge­liş­tir­miş ol­du­ğu­muz ‘Elekt­ro­nik Geçiş Bel­ge­si,’ yani ‘e-Per­mit’ bu amaca hiz­met eden uy­gu­la­ma­lar­dan bi­ri­dir. Kı­sa­ca e-Per­mit, fi­zik­sel belge ol­ma­dan ta­şı­ma­yı müm­kün kılan bir sis­tem­dir. Öz­be­kis­tan’la e-Per­mit sis­te­mi­nin pilot sü­re­ci­ni ta­mam­la­dık ve ko­ta­la­rı­mı­zı be­lir­le­dik. Azer­bay­can’la da bu sis­te­mi ha­ya­ta ge­çir­mek üze­ri­ne gö­rü­şü­yo­ruz. Böl­ge­miz­de­ki diğer ül­ke­le­ri de bu sis­te­me dahil ol­ma­ya davet edi­yo­rum” dedi.
“BASRA KÖR­FEZİ’Nİ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AV­RU­PA’YA BAĞ­LA­YA­CA­ĞIZ”
Basra’dan Tür­ki­ye sı­nı­rı­na uza­nan kara ve de­mir­yo­lu ulaş­tır­ma ko­ri­do­ru ‘Kal­kın­ma Yolu’nun bin 200 ki­lo­met­re­den oluş­tu­ğu­nu kay­de­den Ura­loğ­lu, “Kal­kın­ma yolu ola­rak ad­lan­dı­rı­lan bu yeni gü­zer­gâ­hın yıl­lık ka­pa­si­te­si­nin 4,7 mil­yon TEU kon­tey­ner ve 28,5 mil­yon ton dökme yük ol­ma­sı­nı plan­lı­yo­ruz. Bu proje ile Basra Kör­fe­zi’ni Tür­ki­ye üze­rin­den Av­ru­pa’ya bağ­la­ya­ca­ğız. Bu amaç­la gerek Irak ile ge­rek­se diğer bölge ül­ke­le­ri ile yakın iş bir­li­ği içe­ri­sin­de­yiz. Bu de­va­sa proje ile Orta Doğu’nun Batı Av­ru­pa ile çevre dostu ve ke­sin­ti­siz bir yük gü­zer­ga­hı­nın oluş­ma­sı sağ­lan­mış ola­cak. Pro­je­nin ana pay­da­şı olan ül­ke­ler­den biri ola­rak, biz­ler en kısa sü­re­de ilk kaz­ma­yı vu­ra­rak pro­je­yi ha­ya­ta ge­çir­me­yi he­def­li­yo­ruz. Ha­ya­ta ge­çi­ri­lecek bu ko­ri­dor­la, dost­la­rı­mız­dan Orta Asya yö­nün­de de yük gön­der­me­yi plan­la­dık­la­rı bil­gi­si­ni edin­dik. Bu sa­ye­de, Orta Ko­ri­dor’da çokça vur­gu­la­nan ve pek iler­le­me kay­de­de­me­di­ği­miz Ba­tı-Do­ğu yö­nün­de yük ha­re­ke­ti­ni de önem­li öl­çü­de sağ­la­mış ola­ca­ğız. Kal­kın­ma Yolu gibi böl­ge­sel gi­ri­şim­ler­de Tür­ki­ye ola­rak her zaman ya­pı­cı ve çözüm odak­lı ça­lış­ma­la­rı­mı­za devam ede­ce­ğiz. Cum­hur­baş­ka­nı­mız Sayın Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın da de­di­ği gibi, “Tür­ki­ye, Lond­ra’dan Pekin’e, Si­bir­ya’dan Güney Af­ri­ka’ya uza­nan geniş bir coğ­raf­ya­nın lo­jis­tik süper gücü hâ­li­ne gelme yo­lun­da iler­le­mek­te­dir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI