BAKAN URALOĞLU TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ'Nİ UĞURLADI

Tren se­fer­le­ri­nin de baş­la­dı­ğı­nı ve bilet sa­tış­la­rı­nın bugün iti­ba­rıy­la ya­pıl­dı­ğı müj­de­si­ni verdi.

Güncel Haberler 18.12.2023 09:12:00 0
BAKAN URALOĞLU TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ

 Bakan Ura­loğ­lu, ilk se­fe­ri­ne 1949 yı­lın­da baş­la­yan Doğu Eksp­re­si’nin 100 mil­yon ki­lo­met­re yol kat ede­rek dün­ya­nın çev­re­si­ni tam 2 bin 500 kez do­laş­tı­ğı­nı söy­le­di. Bakan Ura­loğ­lu, va­tan­daş­la­ra al­ter­na­tif bir tren yol­cu­lu­ğu sun­mak ama­cıy­la Kars-Er­zu­rum-Kars ara­sın­da Tu­ris­tik Böl­ge­sel Tren se­fer­le­ri­nin de baş­la­dı­ğı­nı ve bilet sa­tış­la­rı­nın bugün iti­ba­rıy­la ya­pıl­dı­ğı müj­de­si­ni verdi. Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, bu se­zon­ki ilk se­fe­ri­ne çıkan Tu­ris­tik Doğu Eksp­re­si’ni uğur­la­ma tö­re­ni­ne ka­tıl­dı. De­mir­yo­lu yol­cu­lu­ğu­nun bir kül­tür ol­du­ğu­nu, ay­rı­lık ve ka­vuş­ma­la­rın bir tren dü­dü­ğüy­le baş­la­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Bakan Ura­loğ­lu, şun­la­rı söy­le­di:
“Ana­do­lu’nun eşsiz top­rak­la­rı­nı arşın arşın geçen Doğu Eksp­re­si ile se­ya­ha­ti bir adım daha ile­ri­ye ta­şı­yan ‘Tu­ris­tik Doğu Eksp­re­si’ni uğur­la­ya­ca­ğı­mız bu an­lam­lı tö­ren­de siz­ler­le bir araya gel­mek­ten büyük mem­nu­ni­yet du­yu­yo­rum. 1856’da İzmir-Ay­dın hat­tı­na ilk rayın dö­şen­me­sin­den bu yana de­mir­yol­la­rı­mız; ül­ke­mi­zin son 167 yı­lı­na şa­hit­lik etmiş, Tren­le­ri­miz yolcu ve yük ile bir­lik­te bizi biz yapan bir­lik ve be­ra­ber­li­ği­mi­zi sağ­la­yan de­ğer­le­ri­mi­zi de ta­şı­mış­tır. İnsa­nı­mız demir ray­lar üs­tün­de­ki tren­le­ri­miz­le ha­yal­le­ri­ne doğru yol­cu­luk et­miş­tir. Ay­rı­ca tren yol­cu­luk­la­rı yakın geç­miş­ten çağ­rı­şım­lar uyan­dır­dı­ğın­dan, nos­tal­jik­tir. De­mir­yo­lu yol­cu­lu­ğu bir kül­tür­dür. Ay­rı­lık ve ka­vuş­ma bir tren dü­dü­ğü ile baş­lar. İlk se­fe­ri­ne 1949 yı­lın­da baş­la­yan Doğu Eksp­re­si de, hiz­met ver­di­ği her dö­nem­de Türk kül­tür mi­ra­sı­nın maddi ve ma­ne­vi de­ğer­le­ri­nin izin­de do­laş­mış­tır.”
100 MİLYON KM YOL YAPTI
Bakan Ura­loğ­lu, Doğu Eksp­re­si­nin; An­ka­ra-Kars hat­tın­da 74 yıl­dır, bin 360 ki­lo­met­re­lik par­ku­ru­nu or­ta­la­ma 26 sa­at­te ta­mam­la­dı­ğı­na dik­kat çe­ke­rek, “Hiz­me­te gir­di­ği gün­den bu yana 100 mil­yon ki­lo­met­re­nin üs­tün­de yol yaptı. Buna göre dün­ya­nın çev­re­si­ni 2 bin 500 kez do­la­şa­cak kadar me­sa­fe kat etti. Dün­ya­nın en güzel ilk 4 tren ro­ta­sın­dan biri ola­rak büyük ilgi gören Doğu Eksp­re­si’ne ilave ola­rak 29 Mayıs 2019 ta­ri­hin­de yeni bir an­la­yış­la “Tu­ris­tik Doğu Eksp­re­si“ se­fe­re koy­duk. Şimdi çok daha kon­for­lu bir şe­kil­de ül­ke­mi­zin gü­zel­lik­le­ri­ni ta­nıt­mak üzere yol alı­yor. An­ka­ra’dan Kars’a uza­nan, Ana­do­lu’nun eşsiz ta­ri­hi ve coğ­raf­ya­sın­da geçen bir yol­cu­luk su­nu­yor. Ana­do­lu’ya çiçek gibi ser­pi­len dünya gü­ze­li kül­tür var­lık­la­rı­mı­zı ve yer­le­şim­le­ri­mi­zi ta­nıt­mak için yol­la­ra dü­şü­yor. Biz­le­re ta­ri­hi­mi­zi ve kül­tü­rü­mü­zü ha­tır­la­tı­yor” diye ko­nuş­tu.
TURİSTİK DOĞU EKSP­RESİ 2019 YI­LIN­DAN BERİ 66 BİNİN ÜZERİNDE YOLCU TA­ŞI­DI
“Tu­ris­tik Doğu Eksp­re­si; Kars- An­ka­ra yö­nün­de İliç ve Div­ri­ği ve Sivas’ta 180’er da­ki­ka­lık du­ruş­la 34 saat 30 da­ki­ka­lık bir se­ya­hat ile eşsiz bir gezi ve man­za­ra şö­le­ni su­nu­yor” diyen Bakan Ura­loğ­lu, “Özel­lik­le genç­ler, doğa tut­kun­la­rı, fo­toğ­raf çek­mek is­te­yen grup­lar başta olmak üzere her yaş­tan yol­cu­ya yük­sek ka­li­te­de, fark­lı bir tatil se­çe­ne­ği im­kâ­nı sağ­lı­yor. 2019 yı­lın­da ilk se­fe­re ko­nul­du­ğun­dan bu­gü­ne kadar 66 bin üs­tün­de va­tan­da­şı­mız se­ya­hat etti” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
BU YIL 84 SEFER GER­ÇEK­LEŞTİRECEK
Bakan Ura­loğ­lu, bugün baş­la­yan yeni se­zo­nun­da; An­ka­ra-Kars yö­nün­de 42, Kars-An­ka­ra yö­nün­de 42 olmak üzere top­lam 84 sefer ger­çek­leş­ti­ri­le­ce­ği­nin de al­tı­nı çi­ze­rek, “Ay­rı­ca bay­ram, sö­mes­tır, yıl­ba­şı gibi özel gün­ler için ek se­fer­ler de dü­zen­le­ye­ce­ğiz. Bu sü­re­de yak­la­şık 13 bin üs­tün­de se­ya­hat tut­ku­nu­na hiz­met ve­re­rek ha­yal­le­ri­ni ger­çe­ğe dö­nüş­tü­re­ce­ğiz. Bu­ra­da yeri gel­miş­ken şunu da be­lirt­mek is­ti­yo­rum. Malum Tu­ris­tik Doğu Eksp­re­si’ne va­tan­daş­la­rı­mı­zın il­gi­si çok fazla. Do­la­yı­sıy­la bilet bul­mak­ta güç­lük­ler ya­şa­ya­bi­li­yor­lar ve bu durum özel­lik­le An­ka­ra’dan Kars is­ti­ka­me­ti­ne yola çıkan tren­le­ri­miz­de olu­yor. Oysa aynı gü­zer­gâh üze­rin­de Kars’tan Ana­ka­ra is­ti­ka­me­ti­ne yola çıkan dönüş tren­le­ri­miz­de var. Ve talep biraz daha az ol­du­ğu için bu is­ti­ka­met­te bilet temin etmek kıs­men daha kolay. Va­tan­daş­la­rı­mız An­ka­ra’dan tren­le yola çıkıp Kars’tan başka ula­şım mod­la­rı ile dö­ne­bi­le­cek­le­ri gibi aynı iş­le­mi önce Kars’a gidip ora­dan tren­le An­ka­ra’ya dö­ne­rek ger­çek­leş­ti­re­bi­lir­ler. Bu bil­gi­yi de siz­ler­le pay­la­şa­lım” şek­lin­de ko­nuş­tu.
TURİSTİK DOĞU EKSP­RESİ TÜRKİYE’NİN YENİ YÜZÜ VE VİZYO­NUY­LA ÖR­TÜ­ŞEN BİR ETKİNLİK SU­NU­YOR
Bakan Ura­loğ­lu, “As­lın­da Tu­ris­tik Doğu Eksp­re­si hem va­tan­daş­la­rı­mı­za hem de yurt­dı­şın­dan ül­ke­mi­ze gelen ko­nuk­la­rı­mı­za, de­mir­yol­la­rı­mı­zın yeni yüzü ve viz­yo­nuy­la, da­ha­sı Tür­ki­ye’nin yeni yüzü ve viz­yo­nuy­la ör­tü­şen bir et­kin­lik su­nu­yor. Tu­ris­tik Doğu Eksp­re­si'nin dı­şın­da yurt için­de yeni ro­ta­lar­da iş­le­ti­le­bi­lecek tu­rizm amaç­lı tren­le­rin se­fe­re ko­nul­ma­sı ile il­gi­li başta Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı, Tür­ki­ye Se­ya­hat Acen­te­le­ri Bir­li­ği, sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı, tu­rizm acen­te­le­ri ve il­gi­li ku­rum­lar­la ça­lış­ma­la­rı­mız da devam edi­yor” dedi.
AL­TER­NATİF TREN MÜJ­DESİ
Bakan Ura­loğ­lu, yeni bir müjde de ve­re­ce­ği­ni de be­lir­te­rek, “Siz­ler­le yeni bir müjde pay­laş­mak is­ti­yo­rum. Va­tan­daş­la­rı­mı­za al­ter­na­tif bir tren yol­cu­lu­ğu sun­mak ama­cıy­la Kars-Er­zu­rum-Kars ara­sın­da Tu­ris­tik Böl­ge­sel Tren se­fer­le­ri­ni baş­la­tı­yo­ruz. Bilet sa­tış­la­rı­na bugün iti­ba­riy­le baş­lı­yo­ruz. Tu­ris­tik Böl­ge­sel Tre­ni­miz; 15 Ocak -18 Şubat ta­rih­le­ri ara­sın­da Cuma, Cu­mar­te­si ve Pazar gün­le­ri ça­lı­şa­cak. 230 kişi ka­pa­si­te­li tre­ni­miz, ça­lış­tı­ğı dönem için­de 15 gidiş, 15 dönüş olmak üzere top­lam 30 sefer ya­pa­cak. Er­zu­rum-Kars ara­sın­da eşsiz bir yol­cu­luk de­ne­yi­mi ya­şa­ta­cak” diye ko­nuş­tu.
SON 21 YILA KADAR DEMİRYOL­LA­RI ÇAĞIN İHTİYAÇ­LA­RI KAR­ŞI­SIN­DA GERİ KALDI
Bakan Ura­loğ­lu, “De­mir­yol­la­rı­mız biraz önce de söy­le­di­ğim gibi biz yapan de­ğer­le­ri de ta­şı­mış ve ül­ke­miz kül­tür, sanat ve sos­yal ha­ya­tı­na büyük kat­kı­lar sağ­la­mış­tır. Ancak son 21 yıl ön­ce­si­ne kadar ne­re­dey­se yarım asır bo­yun­ca göz ardı edi­le­rek ya­tı­rım ek­sik­li­ğin­den do­la­yı çağın ih­ti­yaç­la­rı kar­şı­sın­da geri kalan de­mir­yol­la­rı, Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız li­der­li­ğin­de­ki AK Parti Hü­kü­met­le­ri dö­ne­min­de, ulaş­tır­ma po­li­ti­ka­la­rı içe­ri­sin­de ye­ni­den Dev­let Po­li­ti­ka­sı ha­li­ne gel­miş­tir. Büyük ya­tı­rım­lar, iyi­leş­tir­me, ye­ni­le­me ve kal­kın­ma ham­le­le­ri ger­çek­leş­tir­dik. Böy­le­ce de­mir­yol­la­rı­mız üs­tün­de­ki ölü top­ra­ğı­nı attı. Tek­rar va­tan­da­şı­mı­zın il­gi­si­ni ve gü­ve­ni­ni ka­zan­dı. Bu ba­şa­rı­nın al­tın­da; ül­ke­mi­zi hızlı tren hat­la­rıy­la do­nat­ma­mız, Mar­ma­ray’ı inşa et­me­miz, mo­dern tren gar­la­rı ta­sar­lar­ken bir yan­dan da mev­cut kül­tür mi­ra­sı­mı­za sahip çık­ma­mız yat­mak­ta­dır. Çü­rü­me­ye terk edil­miş hat­la­rı­mı­zı ve tren set­le­ri­mi­zi ye­ni­le­me­miz ve mo­dern bir hale ge­tir­me­miz yat­mak­ta­dır” dedi.
DEMİRYOL­LA­RIN­DA ATA­TÜRK DÖNEMİNDEKİ BAHAR HA­VA­SI­NI YENİDEN OLUŞ­TUR­DUK
Bakan Ura­loğ­lu, De­mir­yol­la­rın­da Ata­türk dö­ne­min­de­ki bahar ha­va­sı­nı ye­ni­den oluş­tur­duk­la­rı­nı da kay­de­de­rek, “O muh­te­şem he­ye­ca­nı ye­ni­den ya­ka­la­dık. Ta­ri­hi İpek Yo­lu­nun can­lan­dı­rıl­ma­sı­nı amaç­la­yan “Tek Yol Tek Kuşak” gi­ri­şi­mi­nin en önem­li hal­ka­sı­nı oluş­tu­ran Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Hattı’nı inşa ettik. Bu proje ile bir­lik­te Asya ile Av­ru­pa kı­ta­la­rı ara­sın­da ke­sin­ti­siz de­mir­yo­lu ula­şı­mı müm­kün hale ge­ti­ren Mar­ma­ray ile Lond­ra’dan Pekin’e kadar en gü­ven­li, kısa ve eko­no­mik ulus­la­ra­ra­sı de­mir­yo­lu ko­ri­do­ru­nu oluş­tur­duk. 2003 yı­lın­da yak­la­şık 11 bin ki­lo­met­re olan de­mir­yo­lu uzun­lu­ğu­mu­za; 2023 yılı iti­ba­riy­le, 2 bin 250 ki­lo­met­re­si YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yak­la­şık 3 bin ki­lo­met­re ek­le­dik. Yak­la­şık 14 bin ki­lo­met­re­ye yük­selt­tik. Hızlı tren­le­ri­miz­le kon­for­lu, hızlı ve mo­dern se­ya­hat hiz­me­ti­ni doğ­ru­dan ve do­lay­lı olmak üzere 19 ili­mi­ze ve ülke nü­fu­su­mu­zun ne­re­dey­se ya­rı­sı­na ulaş­tır­dık. Hızlı Tren ile bu­gü­ne kadar yak­la­şık 80 mil­yon yolcu ta­şı­dık. Eğer AK Parti Hü­kü­met­le­ri de­mir­yol­la­rı­na ya­tı­rım yap­ma­say­dı, bugün Tu­ris­tik Doğu Eksp­re­si’nden, ye­ni­lik­çi de­mir­yol­la­rın­dan, tren kül­tü­rün­den bah­set­mek de müm­kün ol­ma­ya­cak­tı. Son 21 yılda öyle bir çıkış ya­ka­la­dık ki, bun­dan sonra kimse de­mir­yol­la­rı­nı ihmal et­me­ye, ya­pı­lan bu ya­tı­rım­la­rı dur­dur­ma­ya te­şeb­büs ede­me­ye­cek­tir. Ye­ni­den se­fer­le­ri­ne baş­la­yan Tu­ris­tik Doğu Eksp­re­si’ne yol se­la­me­ti, tüm kıy­met­li yol­cu­la­rı­mı­za da ke­yif­li yol­cu­luk­lar di­li­yo­rum” diye ko­nuş­tu.
           Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °