BAKAN URALOĞLU'NDAN İLİNİN TAKIMI TRABZONSPOR'A MÜJDE

“Yeni inşa edi­lecek ha­va­li­ma­nı için te­sis­ler ta­şın­ma­ya­cak”

Güncel Haberler 7.07.2023 09:31:00 0
BAKAN URALOĞLU

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Trab­zons­por Meh­met Ali Yıl­maz Te­sis­le­ri’nin ta­şı­na­ca­ğı yö­nün­de­ki tar­tış­ma­la­ra son nok­ta­yı koydu ve müj­de­yi verdi: “Yeni inşa edi­lecek ha­va­li­ma­nı için te­sis­ler ta­şın­ma­ya­cak” dedi.
 Trab­zons­por’un ba­şa­rı­la­rı­nın alt ya­pı­sı olan ve bir­çok anıyı için­de ba­rın­dı­ran Meh­met Ali Yıl­maz Te­sis­le­ri, 1985 yı­lın­da bir idari bina ve iki sa­hay­la hiz­me­te açıl­mış, bugün Türk fut­bo­lu­nun alt­ya­pı ola­rak önem­li mi­henk taş­la­rın­dan bi­ri­si­ni oluş­tu­ru­yor. Çok sa­yı­da gen­cin Türk fut­bo­lu­na ka­zan­dı­rıl­ma­sın­da et­ki­li olan Meh­met Ali Yıl­maz Te­sis­le­ri’nin ta­rih­sel öne­mi­ne vurgu yapan Bakan Ura­loğ­lu net ko­nuş­tu;
“O te­sis­ler­de çok önem­li anı­lar ve tarih ya­şı­yor. Şam­pi­yon­luk­lar ve üzün­tü­ler bu­ra­da ya­şan­dı. Bu­ra­sı sa­de­ce tesis değil, Trab­zons­por’un ha­fı­za­sı­nı ba­rın­dı­rı­yor. Bu­ra­sı bir tesis değil yu­va­dır. Bu ta­ri­hi bizde ya­şat­mak is­ti­yo­ruz. O ne­den­le yeni inşa edi­lecek ha­va­ala­nı için te­sis­ler ta­şın­ma­ya­cak” dedi.
YENİ HAVALİMANI YA­PI­LIR­KEN, MEV­CUT ÇA­LIŞ­MA­YA DEVAM EDECEK
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Trab­zon’a yeni ha­va­li­ma­nı ya­pı­lır­ken mev­cut ha­va­li­ma­nı­nın da görev ver­me­ye devam ede­ce­ği­ni söy­le­di. Bakan Ura­loğ­lu, “Hem ya­pa­ca­ğı­mız iyi­leş­tir­me ça­lış­ma­la­rı ile ye­ni­le­ye­ce­ği­miz mev­cut ha­va­li­ma­nı­mız hem de daha sonra inşa ede­ce­ği­miz yeni ha­va­li­ma­nı şehre ya­kı­şa­cak, daha geniş, ferah ve mo­dern bir şe­kil­de hem va­tan­daş­la­rı­mı­za, hem de Trab­zon’a ge­lecek mi­sa­fir­le­ri­mi­ze hiz­met ve­recek.” dedi.
Trab­zon Ha­va­li­ma­nı’nın yolcu ka­pa­si­te­si­ni kar­şı­la­mak­ta zor­lan­dı­ğı­nı kay­de­den, Bakan Ura­loğ­lu ya­pı­lan plan­la­ma­ya iliş­kin şu bil­gi­le­ri verdi;
“Trab­zon Ha­va­li­ma­nı, yılda 4 mil­yon yolcu ka­pa­si­te­si ile ül­ke­mi­zin en önem­li ha­va­li­man­la­rı ara­sın­da­dır. İç hat yolcu sa­yı­sın­da ül­ke­mi­zin 7’nci dış hat yolcu sa­yı­sın­da da 10’ncu ha­va­li­ma­nı­dır. Bu doğ­rul­tu­da, uçuş­la­rı ak­sat­ma­ya­cak şe­kil­de yeni bir ha­va­li­ma­nı ya­pı­mı plan­lan­dı. Plan­la­ma doğ­rul­tu­sun­da ön­ce­lik­le mev­cut te­sis­le­rin ge­li­şi­mi­ne yö­ne­lik ça­lış­ma ya­pı­lı­yor. Önce mev­cut pis­tin ku­ze­yi­ne dolgu ya­pı­la­rak, ikin­ci bir pist ya­pıl­ma­sı üze­ri­ne ça­lı­şıl­mış­tır. 30 metre olan mev­cut pist kotu sağ­la­na­cak. Ge­re­ken dolgu ma­li­ye­ti ve bu pis­tin ya­pıl­ma­sı ha­lin­de dahi üst­ya­pı te­sis­le­ri­nin ye­ni­le­ne­me­yecek ol­ma­sı, yolcu kı­sı­tı­nın devam edecek ol­ma­sı dik­ka­te alın­dı­ğın­da Ordu, Gi­re­sun ve Rize Art­vin Ha­va­li­man­la­rı ör­nek­le­ri gibi deniz üze­ri­ne yeni bir ha­va­li­ma­nı ya­pıl­ma­sı hem daha eko­no­mik hem de önü­müz­de­ki on yıl­lar için daha uygun gö­rül­müş­tür. Trab­zon Ha­va­li­ma­nı’nın ön­ce­lik­le mü­da­ha­le edil­me­si ge­re­ken kısmı Pist, Apron, Tak­si­yo­lu gibi üni­te­le­ri içe­ren Alt­ya­pı Te­sis­le­ri­dir. Pist eksen hat­tı­nın iki ta­ra­fın­da ol­ma­sı ge­re­ken 140’ar met­re­lik şerit sa­ha­lar, pist uzun­lu­ğu kı­sı­tı, elekt­ro­nik sey­rü­se­fer ci­haz­la­rı ve mania so­run­la­rı dik­ka­te alı­na­rak, ulus­la­ra­ra­sı stan­dart­lar­da bir ha­va­li­ma­nı ola­bil­me­si için alt­ya­pı te­sis­le­ri­ne ive­di­lik­le mü­da­ha­le ge­rek­mek­te­dir. Bu ça­lış­ma­lar kap­sa­mın­da da böl­ge­de bu­lu­nan Trab­zons­por Te­sis­le­ri hiç­bir şe­kil­de zarar gör­me­yecek. Trab­zon Ha­va­li­ma­nı’nın ya­pı­la­ca­ğı alan­da arazi kul­la­nı­mı ve mül­ki­yet du­rum­la­rı ile il­gi­li de ça­lış­ma ya­pıl­mış­tır.” dedi.


       Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr
       Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °