“BALIKESİR KUZEYBATI ÇEVRE YOLUNU 3 MAYIS 2024 BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKAN ABDULKADİR URALOĞLU,

Güncel Haberler 18.08.2023 09:05:00 0
“BALIKESİR KUZEYBATI ÇEVRE YOLUNU 3 MAYIS 2024 BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, “2023 yılı içe­ri­sin­de 6. ve 10. ki­lo­met­re­ler ara­sın­da kalan 4 km ke­si­mi ta­mam­la­yıp, yo­lu­mu­zun ta­ma­mı­nı 3 Mayıs 2024 ta­ri­hin­de bi­tir­me­yi he­def­li­yo­ruz. Yolu hiz­me­te sun­ma­mız­la daha önce 13 ki­lo­met­re kat ede­rek, ge­çi­len gü­zer­gah­ta 3 ki­lo­met­re kı­sal­ma sağ­la­na­cak, se­ya­hat sü­re­si 16 da­ki­ka­dan 5 da­ki­ka­ya dü­şe­cek­tir” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Ba­lı­ke­sir AK Parti "Şehir Bu­luş­ma­la­rı" kap­sa­mın­da va­tan­daş­lar­la bir araya geldi. Ura­loğ­lu, ko­nuş­ma­sı­na, Pençe Kilit Ope­ras­yon­la­rı kap­sa­mın­da çıkan ça­tış­ma­lar­da şehit olan kah­ra­man as­ke­ri­mi­ze yüce Allah’tan rah­met di­le­ye­rek baş­la­dı. Ba­lı­ke­sir'i Türk de­niz­ci­li­ği­nin ilk va­ta­nı, le­vent­ler di­ya­rı ola­rak ta­nım­la­yan Bakan Ura­loğ­lu, "Ba­lık­ke­sir, Tür­ki­ye’nin Mar­ma­ra ve Ege de­ni­zi­ne açı­lan yeşil pen­ce­re­si­dir. Ül­ke­mi­zin sa­na­yi açı­sın­dan en ge­liş­miş iki böl­ge­si­ni bir­bi­ri­ne bağ­la­yan ko­nu­mu ile Güney Mar­ma­ra’nın önem­li mer­kez­le­ri ara­sın­da da yer alı­yor” dedi.
TÜRKİYE HER ALAN­DA BÜ­YÜ­YOR
Tür­ki­ye'nin her alan­da bü­yü­yüp ge­liş­me­ye devam et­ti­ği­nin al­tı­nı çizen Ura­loğ­lu, "ATAK He­li­kop­ter­le­ri­ni ha­va­lan­dı­rı­yor, Altay Tank­la­rı­nı ya­pı­yo­ruz. Anka ve Bay­rak­tar gibi Milli Si­lah­lan­dı­rıl­mış İnsan­sız Hava Uçak­la­rı­mız ile dosta güven ve­ri­yor düş­ma­na korku sa­lı­yo­ruz. Mil­gem pro­je­si ile kendi savaş ge­mi­le­ri­mi­zi üre­ti­yo­ruz. Ener­ji nok­ta­sın­da da çok büyük ka­za­nım­lar sağ­la­ya­cak adım­lar attık. Tür­ki­ye’nin artan ener­ji ta­le­bi­ni kar­şı­la­mak için dev ya­tı­rım­lar ya­pı­yo­ruz. Doğu Ak­de­niz ve Ka­ra­de­niz’de do­ğal­gaz arama ça­lış­ma­la­rı ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz. Dün­ya­nın en yük­sek üçün­cü ba­ra­jı Yu­su­fe­li Ba­ra­jı’nı inşa ettik. Mer­sin’de Ak­ku­yu Nük­le­er Güç Sant­ra­li in­şa­sı ba­şa­rıy­la devam edi­yor" dedi.
DEV PRO­JE­LER ÜLKESİ OLDU
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı'nın yap­tı­ğı pro­je­ler­den ba­zı­la­rı­nı da sı­ra­la­yan Ura­loğ­lu, "Mar­ma­ray, Av­ras­ya Tü­ne­li, İstan­bul Ha­va­li­ma­nı, Yavuz Sul­tan Selim, Os­man­ga­zi, 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­le­ri, İzmir-İstan­bul, An­ka­ra-Niğ­de ve Kuzey Mar­ma­ra Oto­yol­la­rı gibi dev pro­je­le­ri bir­bi­ri ar­dı­na ha­ya­ta ge­çir­dik. 6 bin 100 ki­lo­met­re olan bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­nu 29 bin ki­lo­met­re­nin üze­ri­ne çı­kar­dık. Bin 714 ki­lo­met­re olan oto­yol ağı­mı­zı 3 bin 633 ki­lo­met­re­ye ulaş­tır­dık. De­mir­yol­la­rı­mı­zın ta­ma­mı­nı ye­ni­le­dik. Ül­ke­mi­zi Av­ru­pa’da 6., dün­ya­da 8., Yük­sek Hızlı Tren iş­let­me­ci­si ülke ko­nu­mu­na yük­selt­tik. Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu hat­tı­nı aça­rak Asya’dan Av­ru­pa’ya ke­sin­ti­siz de­mir­yo­lu bağ­lan­tı­sı sağ­la­dık. Ha­va­yo­lu­nu hal­kın yolu yap­tık. İç hat uçuş nokta sa­yı­mı­zı 26’dan 57’ye, dış hat uçuş ağı­mı­zı, 130 ül­ke­de 342 nok­ta­ya, 149 olan liman sa­yı­mı­zı 217’ye, 37 olan ter­sa­ne sa­yı­mı­zı ise 84’e çı­kar­dık. Bu ör­nek­le­ri ar­tı­ra­bi­li­rim ama kı­sa­ca son 21 yılda ül­ke­miz; ba­raj­lar­la, has­ta­ne­ler­le, üni­ver­si­te­ler­le, fab­ri­ka ve or­ga­ni­ze sa­na­yi böl­ge­le­riy­le, bö­lün­müş yol­lar­la, köprü ve tü­nel­ler­le, ha­va­li­man­la­rıy­la bir baş­tan diğer başa ye­ni­den imar edil­di. Ve bu hiz­met ve eser­le­ri gören aziz mil­le­ti­miz­de Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­za ve dev­le­ti­ne olan gü­ve­ni­ni gös­ter­di" diye ko­nuş­tu.
BA­LI­KESİR YA­TI­RIM­LA­RI
Bakan Ura­loğ­lu, Ba­lı­ke­sir ya­tı­rım­la­rıy­la il­gi­li de şu bil­gi­le­ri verdi: "Sa­de­ce Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı ola­rak 2003 yı­lın­dan bu yana Ba­lı­ke­sir’in ula­şım ve ile­ti­şim alt ya­pı­sı­na 20 mil­ya­rı YİD kap­sa­mın­da olmak üzere yak­la­şık 62 mil­yar lira ya­tı­rım ger­çek­leş­tir­dik. 2003’te sa­de­ce 70 ki­lo­met­re bö­lün­müş yolu 693 ki­lo­met­re­ye yük­selt­tik. Yol­la­rı­nın sa­de­ce 31 ki­lo­met­re­si BSK kap­la­ma­lıy­dı 679 ki­lo­met­re­ye çı­kar­dık. İstan­bul-İzmir Oto­yo­lu pro­je­si ile Ba­lı­ke­sir’i de oto­yol kon­fo­ru ile ta­nış­tır­dık. Bursa’ya, İzmir’e, Ma­ni­sa’ya ve Ça­nak­ka­le’ye bö­lün­müş yol­lar ile bağ­la­dık. Ba­lı­ke­sir-Dur­sun­bey Yolu, Ba­lı­ke­sir Kuzey Çevre yolu, Dur­sun­bey-Har­man­cık-Tav­şan­lı Yolu, Bal­ya-İvrin­di Yolu, Ban­dır­ma Kav­şa­ğı gibi 5 mil­yar 403 mil­yon Lira proje tu­ta­rı ile 14 ka­ra­yo­lu pro­je­si­ni ha­ya­ta ge­çi­ri­yo­ruz. Özel­lik­le İstan­bul, Bursa ve An­ka­ra’dan Ed­re­mit ve Ay­va­lık il­çe­le­ri ile Kaz Dağ­la­rı’na eri­şim sağ­la­yan şehir ge­çi­şi­ne al­ter­na­tif bö­lün­müş yol bağ­lan­tı­sı sağ­la­ya­cak olan Ba­lı­ke­sir Kuzey Çevre Yolu çok önem­li. Bu proje ile şehir içe­ri­sin­de kalan mev­cut yol ye­ri­ne ken­tin ku­ze­yin­den ge­çecek bu yol ile böl­ge­de­ki ula­şım stan­dar­dı­nı önem­li öl­çü­de art­tı­ra­ca­ğız. 13 km kat ede­rek ge­çi­len gü­zer­gâ­hı 3 km kı­sal­ta­rak se­ya­hat sü­re­si­ni 16 da­ki­ka­dan 5 da­ki­ka­ya dü­şür­me­yi he­def­li­yo­ruz. Ay­rı­ca hızla artan sa­na­yi te­sis­le­ri­ne ve li­man­la­ra kon­for­lu eri­şim im­kâ­nı da sağ­la­dık” dedi.
BA­LI­KESİR’İ LAYIK OL­DU­ĞU YERE GÖK­LE­RE ÇI­KAR­DI
Ba­lı­ke­sir ka­ra­yo­lu ağını güç­len­dir­di­ği­miz gibi Ba­lı­ke­sir’in tüm de­mir­yo­lu ağını da ye­ni­le­dik­le­ri­ni kay­de­den Bakan Ura­loğ­lu, “Ban­dır­ma-Ba­lı­ke­sir-Ma­ni­sa ve Es­ki­şe­hir-Kü­tah­ya-Ba­lı­ke­sir gü­zer­gah­la­rın­da sin­ya­li­zas­yon ve elekt­ri­fi­kas­yon iş­le­ri­ni bi­tir­dik. Ba­lı­ke­sir’e Gök­köy Lo­jis­tik Mer­ke­zi­ni ka­zan­dır­dık. Bu mer­ke­zi; oto­mo­bil, kon­tey­ner, mer­mer, sen­te­tik mal­ze­me­ler, kömür gibi sa­na­yi ürün­le­ri yanı sıra gıda mad­de­si ola­rak et, süt, kuru gıda gibi yük­le­rin yük­le­nip yur­ti­çi ve yurt­dı­şı­na ta­şı­na­ca­ğı yeni adres yap­tık. Ba­lı­ke­sir’i, Os­ma­ne­li- Bur­sa-Ban­dır­ma –Ba­lı­ke­sir Hızlı Tren Pro­je­si ile hızlı tren çe­kir­dek ağına ka­ta­cak ça­lış­ma­la­rı da baş­lat­tık. 2018 ta­ri­hin­de TCDD ta­ra­fın­dan iha­le­si ger­çek­leş­ti­ri­len Bur­sa-Ye­ni­şe­hir arası 56 ki­lo­met­re de­mir­yo­lu üst­ya­pı­sı ile Ye­ni­şe­hir-Os­ma­ne­li arası 50 ki­lo­met­re hem alt­ya­pı hem üst­ya­pı­sı­nı içe­ren pro­je­mi­zin kap­sa­mı­nı ge­niş­let­tik. 2020 yı­lın­da ger­çek­leş­tir­di­ği­miz ikin­ci bir ihale ile 95 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki Ban­dır­ma-Bur­sa ara­sı­nın hem alt­ya­pı hem de üst­ya­pı­sı­nı da ek­le­dik. Ta­mam­lan­dı­ğın­da Ba­lı­ke­sir’de Ulu­sal Hızlı Tren ağı­mı­za en­teg­re ola­rak İstan­bul, An­ka­ra, Es­ki­şe­hir, Konya, Kı­rık­ka­le, Yoz­gat, Sivas il­le­ri­mi­ze bağ­la­na­cak. Ba­lı­ke­sir­le­ri layık ol­du­ğu yere gök­le­re çı­kar­dık.
Hem Ba­lı­ke­sir Koca Seyit Ha­va­li­ma­nı’nın hem de Ba­lı­ke­sir Mer­kez Ha­va­li­ma­nı’nın ter­mi­nal bi­na­la­rı­nı ye­ni­le­dik.
Koca Seyit Ha­va­li­ma­nı­mı­zın yolcu ka­pa­si­te­si­ni 3 mil­yo­na, mer­kez ha­va­li­ma­nı­mı­zın ka­pa­si­te­si­ni 1 mil­yon yol­cu­ya çı­kar­dık.
Koca Seyit Ha­va­li­ma­nı­mı­zın 2003 yı­lın­da 3 bin 567 olan yolcu tra­fi­ği, 2022 yı­lın­da 221 binin üze­ri­ne çıktı" diye ko­nuş­tu.
                 Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
                 Kay­nak: UAB Bası Mü­şa­vir­li­ği


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °