Basın Ahlak Esasları 28 Yıl Aradan Sonra Yeniden Düzenlendi

Basın Ahlak Esas­la­rı­na Dair 216 Sa­yı­lı Genel Kurul Ka­ra­rı Resmi Ga­ze­te’de ya­yım­la­na­rak yü­rür­lü­ğe girdi.

Güncel Haberler 8.07.2022 17:27:00 0
Basın Ahlak Esasları 28 Yıl Aradan Sonra Yeniden Düzenlendi

Yeni dü­zen­le­me­de ya­yın­lar­da çocuk hak­la­rı­nın ko­run­ma­sı, her tür ay­rım­cı­lı­ğın ön­len­me­si ve de­zen­for­mas­yon­la mü­ca­de­le mad­de­le­ri öne çı­kar­ken baş­vu­ru sü­re­si de de­ği­şi­yor. Dü­zen­le­me ile sü­re­li ya­yın­la­rın ba­sı­lı nüs­ha­la­rın­da ol­du­ğu gibi sos­yal ağ­la­rın­da da Basın Ahlak Esas­la­rı­na uy­ma­la­rı he­def­le­ni­yor.
    Basın İlan Ku­ru­mu (BİK) Genel Ku­ru­lu ta­ra­fın­dan en son 1994 yı­lın­da be­lir­le­nen Basın Ahlak Esas­la­rı 28 yıl ara­dan sonra ye­ni­den dü­zen­len­di.
    Yö­ne­tim Ku­ru­lu, 195 sa­yı­lı Ka­nu­nun 49’uncu mad­de­sin­de yer alan ve de­tay­la­rı Genel Kurul ka­ra­rı ile be­lir­le­nen Basın Ahlak Esas­la­rı­nın yü­rür­lü­ğe giren ka­nu­ni dü­zen­le­me­le­re, gü­nü­müz şart­la­rı­na ve sek­tö­rün bek­len­ti­le­ri­ne uygun ola­rak ye­ni­den ya­zıl­ma­sı­nı ka­rar­laş­tır­dı. De­ği­şik­lik tek­li­fi, 25-27 Mayıs 2022 ta­rih­le­rin­de top­la­nan BİK Genel Ku­ru­lu’nda kabul edil­di.
    Genel Kurul’un 216 sa­yı­lı ka­ra­rıy­la kabul edi­len Basın Ahlak Esas­la­rı, Resmi Ga­ze­te­nin 6 Tem­muz 2022 ta­rih­li ve 31888 sa­yı­lı nüs­ha­sın­da ya­yım­lan­dı.
    Yü­rür­lü­ğe giren Basın Ahlak Esas­la­rı, çocuk hak­la­rı­nın ko­run­ma­sı, ka­dın-er­kek eşit­li­ği, ka­dı­na şid­det ve cin­si­yet ay­rım­cı­lı­ğı başta olmak üzere her türlü ay­rım­cı­lı­ğın ön­len­me­si­ni he­def­ler­ken; cevap ve dü­zelt­me hakkı, içe­ri­ğin çı­ka­rıl­ma­sı, eri­şi­min en­gel­len­me­si, özel ha­ya­tın giz­li­li­ği, ha­ka­ret, sövme, if­ti­ra ve hak­sız isnat, haber kay­na­ğı­nın giz­li­li­ği­nin ko­run­ma­sı, millî ve top­lum­sal de­ğer­le­re saygı gibi sıkça gün­de­me gelen ko­nu­la­rı baş­lık­lar ha­lin­de ye­ni­den ele aldı. Doğ­ru­lu­ğu teyit edi­le­me­yen içe­rik ve de­zen­for­mas­yo­na yö­ne­lik ih­lal­le­re de dü­zen­le­me­de yer ve­ril­di.
    Daha önce uy­gu­lan­ma­sı­na baş­la­nan ga­ze­te­le­rin in­ter­net haber si­te­le­ri­nin Basın Ahlak Esas­la­rı çer­çe­ve­sin­de de­ğer­len­di­ril­me­si­ne iliş­kin kap­sam ise ge­niş­le­til­di. Dü­zen­le­me­ye göre ek gös­ter­ge alan ga­ze­te­le­rin sos­yal ağ he­sap­la­rı­nın da tıpkı in­ter­net haber si­te­le­rin­de ol­du­ğu gibi ben­zer so­rum­lu­luk­la­rı üst­len­me­si­ne karar ve­ril­di.
    Şi­kâ­yet baş­vu­ru­la­rı 60 gün için­de ya­pı­la­bi­lecek
    Basın Ahlak Esas­la­rı­na ay­kı­rı­lık id­di­ası­na dair baş­vu­ru­la­rın, yayın ta­ri­hin­den iti­ba­ren 60 gün için­de ya­pıl­ma­sı ge­re­kecek. Yö­ne­tim Ku­ru­lu’nun resen ha­re­ke­te ge­çe­ce­ği du­rum­lar­da da ön­ce­den ol­du­ğu gibi bu süre ge­çer­li ge­çer­li ola­cak. İnter­net haber si­te­le­ri ve sos­yal ağ he­sap­la­rıy­la il­gi­li ya­pı­la­cak baş­vu­ru­la­rın süre yö­nün­den he­sap­lan­ma­sın­da ise ilk yayın ta­ri­hi esas alı­na­cak. Şi­kâ­yet­ler, BİK in­ter­net si­te­le­ri üze­rin­den elekt­ro­nik baş­vu­ru yo­luy­la da ya­pı­la­bi­lecek. Yö­ne­tim Ku­ru­lu’nun Basın Ahlak Esas­la­rı­na yö­ne­lik ka­rar­la­rı, ön­ce­den ol­du­ğu gibi 10 gün için­de yar­gı­ya ta­şı­na­bi­lecek. Yeni dü­zen­le­me 216 sa­yı­lı Ka­ra­rın yü­rür­lü­ğe gir­di­ği 6 Tem­muz 2022 ta­ri­hi son­ra­sın­da iş­len­miş fi­il­ler hak­kın­da uy­gu­la­na­bi­lecek.
          

Haber: Arzu Ci­han­gir


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °