Basın İlan Kurumu denetçileri sahaya çıktı

Resmi ilan ve rek­lam ya­yım­la­ma hakkı bu­lu­nan ga­ze­te­le­rin yanı sıra Kurum görev ala­nı­na bu yıl dahil olan in­ter­net haber si­te­le­ri ilk kez de­ne­tim­den ge­çi­ri­le­cek­ler.

Güncel Haberler 3.08.2023 09:18:00 0
Basın İlan Kurumu denetçileri sahaya çıktı

 Basın İlan Ku­ru­mu, ha­zır­la­nan plan ve tak­vi­me göre 905’i ga­ze­te, 433’ü in­ter­net haber si­te­si olmak üzere top­lam bin 338 adet sü­re­li ya­yı­nın de­ne­tim­le­ri­ne baş­la­dı.
Yeni Resmî İlan ve Rek­lam Yö­net­me­li­ği esas alı­na­rak ülke ge­ne­lin­de ilk kez ger­çek­leş­ti­ri­lecek de­ne­tim­ler­de, mev­zu­atın yük­le­di­ği so­rum­lu­luk­la­rın yanı sıra basın sek­tö­rü­nün güçlü, ni­te­lik­li ve gü­nü­müz ger­çek­le­ri­ne uyum sağ­la­yan bir ya­pı­ya ka­vuş­ma­la­rı­na yö­ne­lik bilgi pay­la­şı­mın­da da bu­lu­nu­la­cak.
İnter­net haber si­te­le­ri ilk kez de­net­le­necek
De­net­le­me­ler­de, geç­ti­ği­miz yıl kabul edi­len yeni Basın Ya­sa­sı ile sü­re­li yayın kap­sa­mı­na alı­na­rak resmî ilan ve rek­lam ya­yı­mın­da yeni mecra ha­li­ne gelen in­ter­net haber si­te­le­ri ilk kez kont­rol­den ge­çi­ri­lecek.
İnter­net haber si­te­le­ri; im­ti­yaz sa­hip­li­ği, def­ter­le­rin mev­zu­ata uygun tu­tu­lup tu­tul­ma­dı­ğı, beyan edi­len fikir iş­çi­le­ri­nin fiili ola­rak ça­lı­şıp ça­lış­ma­dık­la­rı, ma­aş­la­rın ek­sik­siz ve za­ma­nın­da öde­nip öden­me­di­ği, si­gor­ta ve vergi ta­hak­kuk­la­rı­na iliş­kin yü­küm­lü­lük­ler, içe­rik­le­ri­nin ni­te­lik ve ni­ce­lik­sel ko­şul­la­rı ta­şı­yıp ta­şı­ma­dı­ğı ko­nu­la­rı ile zi­ya­ret­çi tra­fik­le­ri­nin doğ­ru­lu­ğu ba­kı­mın­dan in­ce­le­me­ye tabi tu­tu­la­cak.
Basın İlan Ku­ru­mu Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, de­ne­tim­ler­le il­gi­li daha önce yap­tı­ğı açık­la­ma­da, in­ter­net haber si­te­le­ri­nin zi­ya­ret­çi tra­fik­le­rin­de ma­ni­pü­las­yon yap­tık­la­rı­nı göz­lem­le­dik­le­ri­ni be­lir­te­rek, “Satın al­dık­la­rı sahte zi­ya­ret­çi tra­fik­le­riy­le Ku­ru­mu­mu­zu ya­nıl­ta­bi­le­cek­le­ri­ni sa­nan­lar var. Ku­ru­mu­muz kendi met­rik­le­ri­ni dik­ka­te ala­ca­ğı için çe­şit­li arama mo­tor­la­rı­nın ve­ri­le­ri­ne bakıp plan­la­ma­la­rı­nı oraya göre yapan in­ter­net haber si­te­le­ri­miz 1 Ekim’de büyük bir hayal kı­rık­lı­ğı ya­şa­ya­bi­lir” uya­rı­sın­da bu­lun­muş­tu.Resmî ilan ya­yı­mıy­la ala­ka­lı ga­ze­te­le­rin de­net­le­me­le­rin­de ise sü­re­li ya­yın­la­rın ge­ne­li­ni kap­sa­yan mev­zu­at hü­küm­le­ri­nin yanı sıra yü­zöl­çü­mü, baskı ye­ri­ne iliş­kin şart­lar, ba­sı­lan nüsha adedi ve ka­li­te­si, gün­lük ve aylık satış adedi, ga­ze­te sa­tış­la­rı­nın da­ğı­tım aşa­ma­sı­nı mü­te­akip son nokta ba­yi­ler­de fi­ilen ger­çek­leş­ti­ri­lip ger­çek­leş­ti­ril­me­di­ği­ne ba­kı­la­cak.
Er­kı­lınç: Yap­tı­rım en son se­çe­ne­ği­miz
Sü­re­li ya­yın­la­ra yö­ne­lik sa­ha­da baş­la­yan de­ne­tim­le­re iliş­kin de­ğer­len­dir­me­de bu­lu­nan Genel Müdür Cavit Er­kı­lınç, yap­tı­rım ka­ra­rı­nın en son se­çe­nek ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, basın iş­let­me­le­ri­ni bir pay­daş ola­rak kabul et­tik­le­ri­ni ve bu has­sa­si­ye­tin ti­tiz­lik­le gö­ze­til­di­ği­ni kay­det­ti.
Er­kı­lınç, “Kont­rol Ku­rul­la­rın­da yer alan de­net­çi­le­ri­miz il­gi­li mev­zu­at hü­küm­le­ri­ne göre sa­ha­da de­ne­tim yap­mak üzere yola çı­kar­ken akıl­la­rı­nın bir kö­şe­sin­de, so­run­lu alan­la­rın re­ha­bi­li­te edil­me­si mut­la­ka ola­cak.
İyi ni­ye­ti, azmi ve ça­ba­yı mut­la­ka gö­ze­tecek ve dik­ka­te ala­ca­ğız. Bunun ak­si­ni gör­dü­ğü­müz hal­ler­de ise mev­zu­at ne di­yor­sa onu uy­gu­la­mak­tan çe­kin­me­ye­ce­ğiz.
Çünkü bu de­ne­tim­le­ri kamu men­fa­at­le­ri adına ya­pı­yo­ruz ve dev­le­ti­mi­zin hak­la­rı­nı ko­ru­mak zo­run­da­yız.
Diğer ta­raf­tan hep söy­lü­yo­rum ‘biz yap­tık oldu’ an­la­yı­şı­nı be­nim­se­mi­yo­ruz. El­bet­te saha ger­çek­le­ri­ni gö­ze­te­ce­ğiz. Yeter ki görev ala­nı­mız­da­ki basın iş­let­me­le­ri iyi ni­ye­ti­mi­zi su­is­ti­mal et­me­sin” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
        Haber: B.İ.K.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °