"BASIN İLAN KURUMU SİYASALLIKTAN UZAK DURMALI"

"TGF GENEL BAŞKANI YILMAZ KARACA; ANADOLU BASINI CAN ÇEKİŞİYOR"

Güncel Haberler 12.10.2023 15:21:00 0

 Kı­lıç­da­roğ­lu söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü: “Basın İlan Ku­ru­mu med­ya­yı des­tek­le­me özel­li­ği olan bir kurum. RTÜK de öyle ama son za­man­lar­da infaz ku­ru­mu­na dö­nüş­tü. Gel­di­ği­miz at­mos­fer iç acıcı at­mos­fer değil. Basın İlan Ku­ru­mu ger­çek­ten med­ya­ya des­tek ve­re­cek­se, si­ya­sal­lık­tan uzak dur­ma­lı.
 RTÜK, ik­ti­dar yan­lı­sı değil misin, eleş­ti­ri­yor musun bur­nun­dan ge­ti­re­ce­ğim. Öbür taraf on­la­ra hiç­bir şey yok. Onlar is­te­dik­le­ri gibi yayın, yalan haber ya­pa­bi­lir. Ha­ya­tım­da bu kadar ay­rı­şan bir medya olu­şu­mu gör­me­dim. Ti­raj­lar ya­zı­yor­lar, 300 bin, 250 bin hepsi yalan. Medya ile halk ara­sın­da­ki iliş­ki­ler­de de büyük bir güven eroz­yo­nu var. Bunun gi­de­ril­me­si lazım. Doğru ha­ber­le­re eri­şim ya­sa­ğı başka bir konu. Haber doğru, her­han­gi bir şeyi eleş­ti­ri­yor­su­nuz. Onlar mah­ke­me­ye gi­di­yor. Eri­şim ya­sa­ğı ge­ti­ri­li­yor. Yargı ka­ra­rıy­la yol­suz­luk­la­rın üstü ör­tü­lü­yor. Etik de­ğer­le­re ay­kı­rı ne varsa ona göre mü­ca­de­le et­me­miz lazım. Par­ça­la­nan medya ik­ti­dar­la­rın işine gelir. Kamu ilan­la­rı belli ga­ze­te­le­re ve­ri­li­yor. Siz­le­rin ver­gi­le­riy­le ayak­ta­lar, ma­aş­la­rı­nı ödü­yo­ruz. Nasıl olu­yor da kamu ban­ka­sı belli te­le­viz­yon ve ga­ze­te­le­ri des­tek­ler. Bir taraf ce­za­lan­dı­rı­lır, öbür ta­ra­fa is­te­dik­le­ri kadar ilan ve­ri­lir. Bu­nun­la il­gi­li ge­rek­li baş­vu­ru­la­rı­mı­zı yap­tık. Ti­ra­jı­na ve rey­tin­gi­ne bakın dedik. Kamu De­net­çi­li­ği Ku­ru­mu­na baş­vur­duk. Kamu De­net­çi­li­ği Ku­ru­mu, ‘Bizim ala­nı­mı­za gir­mi­yor. Kamu ya­yın­cı­sı TRT, Allah aş­kı­na TRT ger­çek­ten ta­raf­sız yayın ya­pı­yor mu? Onu da şi­kâ­yet ettik. Bir kö­şe­ye at­tı­lar. Kor­ku­yor­lar. Böyle olmaz. TRT’nin ob­jek­tif yayın yap­ma­sı lazım. On­la­ra 10 saat, di­ğer­le­ri­ne 10 da­ki­ka.” İfa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“HABERİ DOĞ­RU­LA­MA MER­KEZİ KU­RUL­MA­SIN­DAN YA­NA­YIM”
Ba­sın­da başka bir konu sen­di­ka. Ça­lı­şan­la­rın hak­la­rı­nın ko­run­ma­sın­dan ya­na­yım diyen Kı­lıç­da­roğ­lu “Sen­di­ka ol­ma­lı ki ha­be­ri yazan pat­ro­nun­dan kork­ma­ma­lı. Sen­di­ka ar­ka­sın­da ol­ma­lı. Bunu çöz­me­nin yolu sen­di­ka­laş­ma. Başka bir konu. TV’lerde üc­ret­siz kamu spot­la­rı ya­yın­la­nır. Niye üc­ret­siz. Kamu spotu ya­yın­lı­yor­sa­nız, pa­ra­sı­nı öde­ye­cek­si­niz. Ama kamu spot­çu­lu­ğu adı al­tın­da rek­lam yapıp pa­ra­sı­nı öde­mi­yor­lar. Bunun kalk­ma­sı lazım. Teyit me­ka­niz­ma­sı­na da med­ya­nın ih­ti­ya­cı var. Ben ga­ze­te­ci­le­rin bir araya gelip ha­be­ri doğ­ru­la­ma mer­ke­zi kur­ma­sın­dan ya­na­yım. Baskı kar­şı­sın­da ha­be­rin doğru ol­du­ğu­nu teyit ede­bil­me­li, doğ­ruy­sa des­tek ol­ma­lı. Do­la­yı­sıy­la ga­ze­te­yi ve ga­ze­te­ci­yi ko­ru­ma­lı. İle­ti­şim baş­kan­lı­ğı­nın ne işi var. Sahte vi­de­olar ya­yın­la­yan bir kurum. Ne işi var onun. Basın kar­tı­nı ve­recek olan basın men­sup­la­rı ol­ma­lı. Kimin ga­ze­te­ci olup ol­ma­dı­ğı­na kamu ku­ru­mu nasıl bi­lecek. Basın kar­tı­nı kamu ver­me­me­li, ka­mu­nun da için­de ol­du­ğu ağır­lı­ğın medya men­sup­la­rı ol­du­ğu bir kurum ver­me­li. Med­ya­da en sert ve acı­ma­sız eleş­ti­ri­len genel baş­kan­lar­dan biri du­ru­mun­da­yım. Hiç­bir zaman çe­kin­me­dim.
Eleş­ti­re­lim, doğru haber ya­pa­lım
Ama yalan haber doğru değil. Sırf eleş­ti­re­ce­ğim diye ha­ka­ret asla doğru değil. Bu ko­nu­da da medya men­sup­la­rı­nın etik de­ğer­le­re uy­ma­sı lazım. Etik de­ğer­le­re uy­ma­yan ga­ze­te­ci­le­ri, bir kurul uya­ra­bil­me­li. Ken­di­le­ri oluş­tur­duk­la­rı bir olu­şum bunu yap­ma­lı. Eğer dev­le­tin ya­pı­sın­da bir çü­rü­me varsa ya­sa­ma, yü­rüt­me, yargı ve med­ya­dan baş­lı­yor. Umu­du­muz med­ya­da. Çü­rü­me­ye karşı mü­ca­de­le ola­cak olan med­ya­dır. Yar­gı­da, yü­rüt­me­de çü­rü­me var di­ye­cek­si­niz. Pa­ra­nız varsa bir gün bile ha­pis­ha­ne­de yat­mı­yor­su­nuz. Basın mil­le­tin ortak se­si­dir. Ata­türk ül­ke­yi kur­du­ğun­da çağ­daş uy­gar­lık se­vi­ye­si­ni aş­ma­sı­nı he­def­le­miş­tir. Bu mü­ca­de­le­yi yap­mak için hangi gö­rüş­ten olur­sak ola­lım. Bu bir in­san­lık ve he­pi­mi­zin ortak so­ru­nu bu in­san­lık so­ru­nun­da umut olan siz­si­niz. Sizin ka­le­mi­niz. Sizin ka­le­mi­niz güçlü ol­du­ğu sü­re­ce tüm so­run­lar çö­zü­lür. Tür­ki­ye’nin oto­ri­ter re­jim­ler­den kur­tar­mak için siz umut­su­nuz. Top­lan­tı­yı dü­zen­le­yen ar­ka­daş­la­rı­ma tek­rar te­şek­kür ede­rim” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
TÜ­RENÇ“ANA­DO­LU BA­SI­NI EN­TÜ­BE EDİLMİŞ VAZİYETTE”
Ana­do­lu Bu­luş­ma­sı Yerel Medya Ça­lış­ta­yı’nda ko­nuş­ma yapan Basın Kon­se­yi Baş­ka­nı Pınar Tü­renç “Basın kon­se­yi­nin ge­li­ri yok, bi­na­sı yok, pa­ra­sı yok ama bu mü­ca­de­le­ye devam ede­ce­ğiz. Ce­bi­miz­den har­ca­ya­rak mü­ca­de­le edi­yo­ruz. Kat kat ku­ru­lan bi­na­lar­da ya­pıl­mı­yor bu işler, biraz yürek is­te­yecek. Ga­ze­te­ci­li­ğin­de yü­rek­le ya­pı­la­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum. En­tü­be ya­şa­yan tüm ga­ze­te­ci­le­re des­tek olmak zo­run­da­yız. Bunun da yolu güç bir­li­ğin­den ge­çi­yor. He­pi­miz ko­nu­şa­ca­ğız, he­pi­miz her bir ke­li­me­yi iç­sel­leş­ti­re­ce­ğiz ama fo­toğ­ra­fa bü­tü­nüy­le bak­mak ge­re­ki­yor. Av­ru­pa’daki top­lan­tı­la­ra ka­tıl­dı­ğı­mız­da her­kes di­ji­tal med­ya­yı ko­nu­lu­yor, maddi ola­nak­sız­lık­la­rı ko­nu­şu­yor, hiç kimse öz­gür­lük­ten dem vur­mu­yor. Bize sıra gel­di­ğin­de şu kadar ga­ze­te­ci gö­zal­tın­da, şu kadar ga­ze­te­ci tu­tuk­lu… De­mok­ra­si­ler­de böyle bir tablo yok, önce bunu çöz­mek zo­run­da­yız. Ör­güt­len­me­nin yolu so­run­la­rın aşıl­ma­sı­na neden ola­cak. Sen-ben kav­ga­sı­nı bı­ra­ka­ca­ğız. Ana­do­lu ba­sı­nı en­tü­be edil­miş va­zi­yet­te. Biz bu en­tü­be­den nasıl çı­ka­ca­ğız, bunu ko­nu­şa­lım. Yo­lu­muz bu ol­ma­lı. Av­ru­pa İnsan Hak­la­rı Bil­dir­ge­si’nin her bir sa­tı­rı­na imza ver­me­miz ge­re­ki­yor. Hak olan o ya­sa­la­rın sa­hi­bi biziz. Bu ya­sa­lar var ama uy­gu­lan­mı­yor. Bunu uy­gu­lat­mak bizim gö­re­vi­miz, biz­ler ga­ze­te­ci­yiz. Yıl­ma­yan, ce­sa­ret­le bu ka­le­mi oy­nat­ma­sı ge­re­ken biz­le­riz. Öyle kor­ka­rak, ka­pı­la­ra gi­de­rek, üç beş kuruş ala­rak bu mü­ca­de­le­de ba­şa­rı­lı ola­ma­yız. Ma­ale­sef bunu zaman zaman ser­gi­li­yo­ruz ama ina­nın bu iş pa­ra­sız da ya­pı­yo­ruz. Basın kon­se­yi­nin ge­li­ri yok, bi­na­sı yok, pa­ra­sı yok ama bu mü­ca­de­le­ye devam ede­ce­ğiz. Ce­bi­miz­den har­ca­ya­rak mü­ca­de­le edi­yo­ruz. Kat kat ku­ru­lan bi­na­lar­da ya­pıl­mı­yor bu işler, biraz yürek is­te­yecek. Ga­ze­te­ci­li­ğin­de yü­rek­le ya­pı­la­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum. En­tü­be ya­şa­yan tüm ga­ze­te­ci­le­re des­tek olmak zo­run­da­yız. Bunun da yolu güç bir­li­ğin­den ge­çi­yor” dedi.
GAPPİ, “ULU­SAL MED­YA­NIN YÜZDE 90’ı ARTIK ‘YAN­DAŞ’ NİTELİĞİNDE”
İzmir Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Dilek Gappi, ¨Tüm bu kar­ma­şa­nın için­de doğ­ru­la­rı bul­mak daha zor. Geç­miş­ten bu yana bu be­de­li öde­yen mes­lek­taş­la­rı­mı anı­yo­rum. Ulu­sal med­ya­nın yüzde 90’ı artık ‘yan­daş’ ni­te­li­ğin­de. Yerel med­ya­nın da yüzde 90’ı nefes ala­mı­yor. Peki, biz nasıl ga­ze­te­ci­lik ya­pa­ca­ğız? Bazı ga­ze­te­ler kâğıt fi­yat­la­rı ne­de­niy­le sayfa sa­yı­sı­nı azalt­tı. Kasım ayın­da biz 12 say­fa­lık bir ga­ze­te ile 60 bin lira mat­baa pa­ra­sı ödü­yor­duk; şu anda 8 say­fa­ya 145 bin li­ra­ya sa­de­ce mat­baa pa­ra­sı ödü­yo­ruz. İkinci prob­lem di­ji­tal­leş­me tür­bü­lan­sı. Bu ger­çek­le­ri bi­le­rek ne ya­pa­ca­ğız; yol bu­la­ca­ğız di­yor­lar ama bizim yo­lu­muz var. Bizim güç bul­ma­mız lazım. Her­kes bi­li­yor, yeni sü­reç­le bir­lik­te biz 1 Godot’yu bek­ler gibi Ekim’i bek­le­dik, hala kar­ga­şa hakim”. dedi.
KA­RA­CA“GA­ZE­TE­DE ÇA­LI­ŞA­NIN BANKA KARTI, GA­ZE­TENİN MU­HA­SE­BECİSİNİN CEBİNDE”
Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Yıl­maz Ka­ra­ca ise yap­tı­ğı ko­nuş­ma­sın­da tüm ga­ze­te­ci­le­ri bir­lik­te ha­re­ket et­me­ye davet etti. Ana­do­lu ba­sı­nı­nın bir ya da en çok bir buçuk yıl sonra ta­ma­men bi­ti­ri­le­ce­ği­ni ifade eden TGF Genel Baş­ka­nı Yıl­maz Ka­ra­ca özel­lik­le bu teh­li­ke­ye karşı bir­lik­te­lik çağ­rı­sı ya­pa­rak Ana­do­lu ba­sı­nı­nın ya­şa­tıl­ma­sı­nın ge­rek­li­li­ği­ni dile ge­ti­re­rek ça­lış­tay­da şun­la­rı söy­le­di: “5 yıl önce Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu şöyle bir açık­la­ma yaptı, ‘Gelin mes­lek ör­güt­le­ri bir­le­şe­lim, Ana­do­lu ba­sı­nın yok etmek için düğ­me­ye bas­tı­lar.’ Ancak basın ör­güt­le­ri ayrı bir yer­le­re gitti. Ga­ze­te bir­leş­tir­me adı al­tın­da, ga­ze­te­le­ri tır­pan­la­ma­ya baş­la­dı­lar. 5 yıl önce 2 bine yakın ga­ze­te, şu anda 800 bin­le­re düştü. Tür­ki­ye’nin en büyük il­le­rin­den bir ta­ne­si Kay­se­ri. Kay­se­ri’de 16 ga­ze­te, üç ga­ze­te­ye düştü. Orada işsiz kalan 100’ün üze­rin­de­ki ar­ka­da­şı­mı­zı dü­şü­nen yoktu. Şu anda Ana­do­lu’da belki en rahat, sı­kın­tı­sız, derdi ol­ma­yan il Kay­se­ri. Ve bu­gü­ne gel­dik. Bugün ger­çek­ten Ana­do­lu cayır cayır ya­nı­yor, Trak­ya cayır cayır ya­nı­yor. Sa­de­ce ga­ze­te sa­hi­bi­nin so­run­la­rı ile il­gi­li yan­mı­yor. Şu anda iddia edi­yo­rum. Ana­do­lu’da şu anda ga­ze­te­ci­le­rin yüzde 60’ı as­ga­ri ücret bile ala­mı­yor. Ve as­ga­ri ücret ala­ma­dı­ğı gibi ça­lı­şa­nın banka kartı, ga­ze­te­nin mu­ha­se­be­ci­si­nin ce­bin­de. Sesi kıs­tı­lar. Ana­do­lu ba­sı­nı bit­me­ye devam edi­yor. Ve iddia edi­yo­rum, şu anda 800 küsur ga­ze­te 500’e düşer. Ne oldu in­ter­net ya­sa­sı? Ne ted­bir aldın, kor­san­lar devam edi­yor.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
AB­DUL­LA­HOĞ­LU“HA­TAY­LI HATAY’I TERK ET­ME­YECEK”
6 Şubat dep­re­min­den et­ki­le­nen 10 ili tem­si­len son ola­rak kür­sü­ye çıkan An­tak­ya Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Ahmet Ab­dul­la­hoğ­lu dep­rem böl­ge­le­rin­de bu­lu­nan başta ga­ze­te­ci­ler olmak üzere her­ke­sin çok zorda ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.
Dep­re­min en çok yık­tı­ğı ve deyim ye­rin­dey­se ha­ri­ta­dan sil­di­ği An­tak­ya’nın özel afet böl­ge­si ilan edil­me­si için CHP Genel Baş­ka­nı Kemal Kı­lıç­da­oğ­lu’nun ön­cü­lük et­me­si­ni tüm Hatay halkı adına is­te­yen Ahmet Ab­dul­la­hoğ­lu dep­rem son­ra­sı ga­ze­te­ci­le­re des­tek veren Başta Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­ka­nı Yıl­maz Ka­ra­ca ve fe­de­ras­yon yö­ne­tim ku­ru­lu­na, İzmir Eko­no­mi Mu­ha­bir­le­ri Der­ne­ği’ne ve bir ön­ce­ki dönem CHP İzmir Mil­let­ve­ki­li Atil­la Ser­tel’e te­şek­kür etti. Dep­rem böl­ge­sin­de ya­şa­yan dep­rem­ze­de­le­rin yaşam ka­li­te­le­ri­nin yük­sel­til­me­si adına gi­ri­şim­le­rin kış ayı gel­me­den baş­la­ma­sı ve in­san­la­rın kışı rahat ge­çi­re­bi­le­cek­le­ri yaşam alan­la­rı­nın çok kısa sü­re­de bi­ti­ril­me­si ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çizen Ahmet Ab­dul­la­hoğ­lu çe­şit­li mül­te­ci­le­re su­nu­lan yaşam hak­la­rı­nın Hatay hal­kı­na su­nul­ma­dı­ğı­nı da söz­le­ri­ne ek­le­di. Hatay’ın Gazi Mus­ta­fa Kemal Ata­türk’ün Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti top­rak­la­rı­na ha­ya­tı pa­ha­sı­na kat­tı­ğı son şehir ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan An­tak­ya Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Ahmet Ab­dul­la­hoğ­lu başta ken­di­si­nin olmak üzere hiç­bir Ha­tay­lı­nın Hatay’ı terk et­me­ye­ce­ği­ni ve Hatay’ın ye­ni­den inşa edil­me­si için ge­rek­li tüm ça­ba­yı hep bir­lik­te ya­pa­cak­la­rı­nı ifade etti.
Muğla’nın Mar­ma­ris il­çe­sin­de dü­zen­le­nen “Ana­do­lu Bu­luş­ma­la­rı Yerel Medya Ça­lış­ta­yı 2023” Ça­lış­ta­ya Tür­ki­ye’nin dört bir ya­nın­dan 300’e yakın basın men­su­bu­nun yanı sıra CHP Genel Baş­ka­nı Kemal Kı­lıç­da­roğ­lu, CHP Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Eren Erdem, CHP Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Semra Din­çer, CHP Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ahmet Akın, CHP İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Yük­sel Man­sur Kı­lınç, eski CHP İzmir Mil­let­ve­ki­li Atila Ser­tel, Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Osman Gürün, Mar­ma­ris Be­le­di­ye Baş­ka­nı Meh­met Oktay, Bod­rum Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ahmet Aras, RTÜK üye­le­ri İlhan Taşcı ve Tun­cay Keser, CHP Muğla İl Baş­ka­nı Ze­ki­can Balcı, Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Sen­di­ka­sı Genel Baş­ka­nı Gök­han Dur­muş, Çağ­daş Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği Baş­ka­nı Kı­vanç El, Basın Kon­se­yi Baş­ka­nı Pınar Tü­renç, Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­ka­nı Yıl­maz Ka­ra­ca, İzmir Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Dilek Gappi, Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Genel Sek­re­te­ri Kenan Şener, Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Kon­fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Cem Kay­tan, Kü­re­sel Ga­ze­te­ci­ler Kon­se­yi Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Hüs­ni­ye Ka­ra­ko­yun, Rize Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği Baş­ka­nı Faik Ba­koğ­lu ve İsmet Kö­soğ­lu ka­tıl­dı.
         Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Anahtar Kelimeler: "BASIN KURUMU SİYASALLIKTAN DURMALI"
Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °