"Basın Özgürlüğü Gerçek Anlamda Sağlanmalı"

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı;

Güncel Haberler 27.07.2023 10:51:00 0

 Nuri Ko­lay­lı, san­sü­rün kal­dı­rı­lı­şı­nın yıl­dö­nü­mü olan 24 Tem­muz Basın Da­ya­nış­ma Günü ne­de­niy­le yap­tı­ğı açık­la­ma­da, “Bazı uy­gu­la­ma­la­ra ba­kıl­dı­ğın­da, san­sü­rün kalk­ma­dı­ğı­nı, ak­si­ne et­ki­si­ni art­tı­ra­rak devam et­tir­di­ği­ni üzü­le­rek gör­mek­te­yiz.” dedi.
 Tür­ki­ye ge­ne­lin­de 9 ga­ze­te­ci­ler fe­de­ras­yo­nu, 87 ga­ze­te­ci­ler ce­mi­ye­ti ve basın der­ne­ği ile bu der­nek­le­re üye yak­la­şık 20 bin medya ça­lı­şa­nı­nı tek çatı al­tın­da top­la­yan Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Kon­fe­de­ras­yo­nu’nun Genel Baş­ka­nı Nuri Ko­lay­lı, de­mok­ra­tik ge­li­şi­min temel taş­la­rın­dan en önem­li­si­nin basın öz­gür­lü­ğü ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti­ği açık­la­ma­sın­da şu gö­rüş­le­re yer verdi:
“Türk ba­sı­nın­da san­sür, ga­ze­te­ci­le­rin 24 Tem­muz 1908 ta­ri­hin­de ger­çek­leş­tir­di­ği onur­lu di­re­niş so­nu­cu kalk­mış, ancak ar­dın­dan ya­pı­lan yasal dü­zen­le­me ve bas­kı­lar­la hemen hemen her dönem ye­ni­den gün­de­me gel­miş­tir.
San­sür, mes­lek­taş­la­rı­mı­zı kıs­ka­cı­na alan çok önem­li bir so­run­dur. Ya­şa­nan uy­gu­la­ma­la­ra ba­kıl­dı­ğın­da, san­sü­rün kalk­ma­dı­ğı­nı, et­ki­si­ni art­tı­ra­rak devam et­tir­di­ği­ni gör­mek­te­yiz. San­sür gü­nü­müz­de bazen ‘haber ya­sak­la­ma’, bazen de ger­çe­ği çar­pıt­ma, giz­le­me veya çe­şit­li teh­dit ve yap­tı­rım­lar­la devam et­mek­te­dir.
Dü­şün­ce­le­ri­ni yaz­dık­la­rı, rö­por­taj ve haber yap­tık­la­rı ge­rek­çe­siy­le mes­lek­taş­la­rı­mız yar­gı­lan­mak­ta, gö­zal­tı­na alın­mak­ta, ce­za­yı ge­rek­tir­me­yecek basit suç­la­ma­lar­la uzun sü­re­li tu­tuk­la­ma­lar­la öz­gür­lük­le­ri elin­den alın­mak­ta ve hapse atıl­mak­ta­dır. Türk Ceza Ka­nu­nu’nda ve Te­rör­le Mü­ca­de­le Ya­sa­sı’nda yer alan ve darbe dö­nem­le­rin­den bu yana de­ğiş­me­yen basın öz­gür­lü­ğü­nü kı­sıt­la­yı­cı mad­de­ler mut­la­ka ele alın­ma­lı ve ye­ni­den dü­zen­len­me­li­dir.
Bu kap­sam­da, tüm karşı çı­kış­la­rı­mı­za rağ­men geç­ti­ği­miz yıl TBMM gün­de­mi­ne ge­le­rek kabul edi­len “Basın Ka­nu­nu ile Bazı Ka­nun­lar­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Dair Kanun” da ye­ni­den dü­zen­len­me­li­dir.
Unu­tul­ma­ma­lı­dır ki; İfade ve basın öz­gür­lü­ğü de­mok­ra­si­nin ol­maz­sa ol­ma­zı­dır ve Tür­ki­ye’de de­mok­ra­tik ya­şa­mın temel so­ru­nu ne yazık ki basın ve ifade özgür­lü­ğü­nün ger­çek an­lam­da ol­ma­ma­sı­dır. Hal­kın haber alma hür­ri­ye­ti­nin iş­ler­li­ği için, basın ve ifade öz­gür­lü­ğü temel ge­rek­li­lik­tir.
Hal­kın ger­çek­le­ri öğ­ren­me ve bilgi edin­me hak­kı­nın aracı olan basın öz­gür­lü­ğü­nün önün­de­ki en­gel­ler kalk­ma­dık­ça, 24 Tem­muz­lar biz­ler için bay­ram ol­ma­ya­cak­tır. Bu ne­den­le bu yıl da 24 Tem­muz’u Basın Bay­ra­mı ola­rak değil, da­ya­nış­ma günü ola­rak gö­rü­yor, bu an­lam­da kut­lu­yo­ruz.
San­sü­rün yanı sıra, Basın Mes­lek Ya­sa­sı ek­sik­li­ğin­den eko­no­mik so­run­la­ra, ye­tiş­miş ele­man sı­kın­tı­sın­dan, tek­nik alt­ya­pı ek­sik­li­ği­ne, is­tih­dam ve etik so­run­la­rın­dan Basın İlan Ku­ru­mu uy­gu­la­ma­la­rı­na kadar bir­çok so­run­la iç içe görev yap­mak­ta­yız.
Basın İlan Ku­ru­mu Fiyat ta­ri­fe­si­nin hiç zaman ge­çi­ril­me­den gün­cel­len­me­si ge­re­kir­ken, Basın İlan Ku­ru­mu ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan “Resmi İlan ve Rek­lam Yö­net­me­li­ği”, uy­gu­la­na­bi­lir şe­kil­de ye­ni­den dü­zen­len­me­li­dir.
Ay­rı­ca, 5953 Sa­yı­lı Basın Mes­le­ğin­de Ça­lı­şan­lar­la Ça­lış­tı­ran­lar Ara­sın­da­ki Mü­na­se­bet­le­rin Tan­zi­mi Hak­kın­da Kanun, yıp­ran­ma hak­kın­dan yıl­lık izin­le­re, taz­mi­nat hak­kın­dan fazla me­sa­iye kadar geniş bir yel­pa­ze­de ele alı­na­rak gün­cel­len­me­li­dir. Öte yan­dan, mes­lek­taş­la­rı­mı­zın emek­li­lik­te fiili hiz­met sü­re­si zam­mın­dan ya­rar­la­na­bil­me­si, tüm karşı çı­kış­la­rı­mı­za rağ­men “basın kartı” şar­tı­na bağ­lan­mış­tır. "Ga­ze­te­ci­lik mes­le­ği basın kartı sa­hi­bi olma ko­şu­lu­na bağlı ol­ma­dan ya­pı­lan ağır ve teh­li­ke­li bir iş ola­rak kabul edil­me­li, basın kartı sa­hi­bi ve çe­şit­li ne­den­ler­le basın kartı ala­ma­yan ga­ze­te­ci­le­rin ana­ya­sal sos­yal gü­ven­lik hak­kı­nın so­nu­cu olan fiili hiz­met sü­re­si zammı geri ve­ril­me­li­dir.
Özet­le­me­ye ça­lış­tı­ğı­mız tüm bu so­run­la­ra kar­şın gö­re­vi­ni fe­da­kâr­ca ve la­yı­kıy­la yapan mes­lek­taş­la­rı­mın 24 Tem­muz Basın Da­ya­nış­ma Günü’nü kut­lu­yor, esen­lik­ler di­li­yo­rum” dedi.
     

 Ha­ber-Fo­to: Sedef Uysal IŞIK­KENT


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °