BİK Genel Kurulu'ndan 3 büyük müjde

Af­yon­ka­ra­hi­sar’da dü­zen­le­nen Basın İlan Ku­ru­mu (BİK) 31. Dönem 4. Genel Kurul Top­lan­tı­sı üçün­cü gün otu­ru­mu­nun ar­dın­dan sona erdi.

Güncel Haberler 1.12.2022 12:54:00 0
BİK Genel Kurulu

 Basın İlan Ku­ru­mu Genel Ku­ru­lu, Resmi İlan Fiyat Ta­ri­fe­sin­de is­te­ni­len artış oranı tek­li­fi­ni be­lir­le­di. Daha önce sa­de­ce üç ilde uy­gu­la­nan Kurum kre­di­si kul­lan­ma hak­kın­dan ülke ge­ne­lin­de­ki tüm sü­re­li ya­yın­la­rın ya­rar­la­na­bil­me­si­nin önü açıl­dı. Ana­do­lu Ga­ze­te Sa­hip­le­ri ve İlan Pro­dük­tör tem­sil­ci­le­ri­nin se­çim­le­rin­de “doğ­ru­dan de­mok­ra­si il­ke­si” be­nim­sen­di.
 Kurum Durum Ra­po­ru ve De­net­çi­ler Ra­po­ru’nun kabul edil­me­si­nin ar­dın­dan Yö­ne­tim Ku­ru­lu tek­lif­le­ri, İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Ko­mis­yon­la­rı­nın gö­rüş­le­ri alı­na­rak oy­la­ma­ya su­nul­du.
Ku­ru­mun 2023 yılı büt­çe­si, Resmi İlan Fiyat Ta­ri­fe­si, BİK Yö­net­me­li­ği­nin 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 13, 14, 54, 56, 57, 58 ve 103. mad­de­le­ri ile 134 sa­yı­lı Genel Kurul Ka­ra­rı­nın 3. ve 5. mad­de­le­ri­nin ta­di­li­ne iliş­kin Yö­ne­tim Ku­ru­lu tek­lif­le­ri kabul edil­di.
Resmi İlan Fiyat Ta­ri­fe­si art­sın tek­li­fi
Bu­gün­kü BİK Genel Kurul Top­lan­tı­sın­dan ga­ze­te­le­rin uzun sü­re­dir bek­le­di­ği müj­de­li ha­ber­ler de geldi. Genel Kurul, ga­ze­te­le­rin önem­li ge­lir­le­ri ara­sın­da yer alan resmi ilan­la­rın sütun san­tim üc­re­tin­de is­te­ni­len artış oranı öne­ri­si­ni ka­ra­ra bağ­la­dı. Buna göre sütun san­tim be­de­li­nin, gün­lük fiili satış or­ta­la­ma­sı elli bin al­tın­da­ki ga­ze­te­ler için yüzde 100 ar­tış­la 70 TL; elli bin ve üze­rin­de­ki ga­ze­te­ler için­se yüzde 58,73 ar­tış­la 100 TL ol­ma­sı ön­gö­rül­dü.
Genel Kurul’un Resmi İlan Ta­ri­fe­si­ne iliş­kin tek­li­fi Cum­hur­baş­kan­lı­ğı­na arz edi­lecek.
Sü­re­li ya­yın­la­rın tü­mü­ne kredi
Genel Kurul, Kurum’un kredi ve­re­bi­le­ce­ği şa­hıs­lar ve mü­es­se­se­ler ile ve­ri­lecek kre­di­nin usu­lü­nü dü­zen­le­yen BİK Yö­net­me­li­ği’nin 104, 105, 106 ve 108. mad­de­le­rin­de de­ği­şik­li­ğe gi­de­rek Ana­do­lu ba­sı­nı­nın uzun sü­re­dir bek­le­di­ği maddi des­te­ğin de önünü açtı.
Ya­pı­lan de­ği­şik­lik­le bu­gü­ne kadar İstan­bul, An­ka­ra ve İzmir’deki sü­re­li ya­yın­lar için ge­çer­li olan kredi des­te­ği­nin, Ku­ru­mun fi­nan­sal im­kân­la­rı öl­çü­sün­de ülke ge­ne­lin­de ve sü­re­li ya­yın­la­rın tü­mü­ne ve­ri­le­bil­me­si sağ­lan­dı.
Tem­sil­ci se­çim­le­rin­de doğ­ru­dan de­mok­ra­si
Genel Kurul, Ana­do­lu Ga­ze­te Sa­hip­le­ri ile İlan Pro­dük­tör Tem­sil­ci­le­ri se­çim­le­rin­de sı­nır­sız ve­kâ­let kul­la­nı­mı­nı tü­müy­le kal­dı­rıl­dı. Ve­kâ­let yo­luy­la oy kul­la­na­cak sü­re­li yayın sa­hip­le­ri­nin, sa­de­ce bir sü­re­li yayın sa­hi­bi­nin ve­kâ­le­ti­ni veya ve­kâ­let­le­ri­ni ala­bil­me­si ku­ra­lı ge­ti­ril­di. Ben­zer dü­zen­le­me İlan Pro­dük­tör­le­ri Tem­sil­ci­si se­çi­mi­ne iliş­kin mad­de­de de ya­pıl­dı.
Diğer ta­raf­tan ço­ğun­luk sağ­la­na­ma­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le er­te­si güne er­te­le­nen se­çim­le­rin ya­pı­la­bil­me­si için oy kul­lan­ma hakkı bu­lu­nan top­lam de­le­ge­nin en az onda bi­ri­nin ikin­ci güne ka­tıl­ma­sı şart ko­şul­du. Böy­le­ce se­çim­le­re iliş­kin “doğ­ru­dan doğ­ru­ya” ve “seçme hakkı” şek­lin­de­ki iki temel ilke ha­ya­ta ge­çi­ril­di. Ve­kâ­le­tin is­tis­na ol­ma­sı ge­rek­ti­ği dü­şün­ce­sin­den ha­re­ket­le is­tis­na­nın, as­lo­la­nın önüne geç­me­si­ni en­gel­le­yen ve de­mok­ra­tik ka­tı­lı­mı ar­tı­ran dü­zen­le­me, aynı za­man­da se­çim­ler­de oy kul­lan­ma­nın giz­li­li­ği esa­sı­na iliş­kin olası ih­lal­le­ri or­ta­dan kal­dır­dı.
Sü­re­li yayın sa­yı­lan in­ter­net haber si­te­le­ri­ni tem­si­len Genel Kurul’a ge­lecek iki üye­nin se­çi­mi­ne iliş­kin usul ve esas­lar da BİK Yö­net­me­li­ği’ne ek­len­di.
Er­kı­lınç, müj­de­nin ipuç­la­rı­nı ver­miş­ti
Genel Kurul’da alı­nan ka­rar­la­rı de­ğer­len­di­ren ve ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­le­yen BİK Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, “İle­ti­şim Baş­ka­nı­mı­zın des­te­ği, Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın ten­sip­le­ri ile geç­ti­ği­miz yıl Resmi İlan Fiyat Ta­ri­fe­si’ne bek­len­ti­le­rin iki ka­tın­dan fazla zam ger­çek­leş­ti­ril­miş­ti. Bu yıl da ciddi oran­da zam ön­gö­ren tek­li­fi­mi­zi Cum­hur­baş­kan­lı­ğı­mı­za arz edi­yo­ruz. Ben güzel bir haber ala­ca­ğı­mı­za yü­rek­ten ina­nı­yo­rum. Yine Genel Ku­ru­lu­muz­da, Ana­do­lu ba­sı­nı­mı­zın uzun sü­re­dir ta­le­bi olan kredi des­te­ği­nin ülke ge­ne­li­ne ya­yıl­ma­sı­nın önü açıl­dı. Ay­rı­ca Genel Kurul’a se­çim­le ge­lecek üye­le­rin be­lir­len­me­si­ne iliş­kin usul ve esas­lar­da da köklü de­ği­şik­lik­le­re gi­dil­di. Bu se­çim­ler ger­çek an­lam­da bir de­mok­ra­si şö­le­ni­ne sahne ola­cak. Do­la­yı­sıy­la ta­ri­hi de­ni­le­bi­lecek bu ka­rar­la­rı alan Genel Kurul üye­le­ri­mi­zin her bi­ri­ne ayrı ayrı te­şek­kür edi­yo­rum” dedi.
Er­kı­lınç, geç­ti­ği­miz hafta yerel ga­ze­te­le­re ait in­ter­net haber si­te­le­ri­nin tem­sil­ci­le­ri ile gö­rü­şür­ken, “Ge­lecek hafta sürp­riz­le­re hazır olun. Basın İlan Ku­ru­mu siz­le­rin ya­nın­da, siz­le­rin hak­la­rı­nı ko­ru­mak için ne ge­re­ki­yor­sa yap­ma­ya hazır. İnşal­lah Genel Kurul Top­lan­tı­sı­nın ger­çek­leş­ti­ri­le­ce­ği Af­yon­ka­ra­hi­sar’dan güzel ha­ber­ler du­ya­cak­sı­nız. Tu­ta­ma­ya­ca­ğı­mız sözü ver­me­yiz, ver­di­ği­miz sözü de tu­ta­rız” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­mış­tı.
Top­lan­tı­nın ka­pa­nı­şın­da söz alan Af­yon­ka­ra­hi­sar Va­li­si ve BİK Genel Kurul Üyesi Kübra Güran Yi­ğit­ba­şı ise, top­lan­tı­ya ev sa­hip­li­ği yap­mak­tan ve Genel Kurul Üye­le­ri­ni ağır­la­mak­tan duy­du­ğu mem­nu­ni­ye­ti dile ge­ti­re­rek, “Aka­de­mis­yen­li­ğim sü­re­sin­ce yerel ba­sı­nın şehir için, va­tan­daş­lar için, şeh­rin ida­re­ci­le­ri için ne kadar ha­ya­ti bir rolü ol­du­ğu­nu an­la­tır­dım ama ida­re­ci­li­ğim sü­re­sin­ce buna ya­ki­nen şahit ol­du­ğu­mu be­lirt­me­li­yim. Bu an­lam­da Basın İlan Ku­ru­mu’nun da ne kadar önem­li gö­rev­ler ifa et­ti­ği­ni bir kez daha göz­lem­le­miş olduk. Siz­le­ri Milli Mü­ca­de­le­nin kilit şeh­rin­de tek­rar gör­me­yi ve mi­sa­fir et­me­yi is­te­riz” diye ko­nuş­tu.
Bir son­ra­ki BİK Genel Kurul Top­lan­tı­sı, 21 – 24 Şubat 2023 ta­rih­le­ri ara­sın­da ger­çek­leş­ti­ri­lecek.
 

 Ha­ber-Fo­to: B.İ.K. Basın


Anahtar Kelimeler: Genel Kurulu' büyük müjde
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °