"BİK YEREL BASINI BİTİRME HEDEFİNE ULAŞIYOR"

TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU GENEL BAŞKANI YILMAZ KARACA,

Güncel Haberler 6.10.2023 09:01:00 0

 İnter­net Ya­sa­sı­na ağır şart­lar ko­ya­rak Ana­do­lu Ba­sı­nı­nın bi­ti­ril­me­si­nin he­def­len­di­ği­ni be­lir­ten Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­ka­nı Yıl­maz Ka­ra­ca "Şart­lar o kadar ağır ki 6 ay önce 900 ci­va­rın­da olan gün­lük ilan alan ga­ze­te­le­rin ya­rı­dan faz­la­sı ilan ala­cak şart­la­rı ye­ri­ne ge­ti­re­me­ye­ce­ği için mü­ra­ca­at bile ede­me­di.1 Ekim ta­ri­hi­ne ge­lin­di­ğin­de 6 Ay bek­le­me sü­re­si­ne giren ga­ze­te­ler bu sü­re­de şart­la­rı ta­şı­ma­dı­ğı için ga­ze­te­le­rin % 85'i de elen­miş gö­zü­kü­yor. Basın ilan Ku­ru­mu (BİK) yavaş yavaş Ana­do­lu ba­sı­nı­nın yok edi­liş he­de­fi­ne ula­şı­yor, AY­RI­CA İLAN­LA­RIN BİK'in POR­TA­LI­NA AK­TA­RA­RAK YA­YIN­LA­MAK HEDEFİNE HIZLA ULA­ŞI­YOR" dedi.
 Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­ka­nı Yıl­maz Ka­ra­ca 7418 sa­yı­lı Basın Ka­nu­nu ve Bazı Ka­nun­lar­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Dair Ka­nun­la il­gi­li uy­gu­la­ma yö­net­me­li­ği ve be­ra­be­rin­de ge­tir­di­ği so­run­lar­la il­gi­li bir açık­la­ma yaptı.
TGF Genel Baş­ka­nı Yıl­maz Ka­ra­ca’nın açık­la­ma­sı şöyle,
‘’7418 sa­yı­lı Basın Ka­nu­nu ve Bazı Ka­nun­lar­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Dair Kanun ve Basın İlan Ku­ru­mu Genel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan uy­gu­la­ma yö­net­me­li­ği ha­zır­la­nır­ken or­ta­ya koy­du­ğu­muz tüm eleş­ti­ri­le­rin hiç­bi­ri dik­ka­te alın­ma­mış­tır. Bugün ge­li­nen nok­ta­da ya­şa­nı­lan so­run­lar, daha işin ba­şın­da ge­tir­di­ği­miz eleş­ti­ri­ler­de ne kadar haklı ol­du­ğu­mu­zu bir kez daha gös­ter­mek­te­dir.
Basın İlan Ku­ru­mu uy­gu­la­ma yö­net­me­li­ği ile yerel ba­sı­nın ger­çek­le­rin­den uzak, ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si zor bazı kri­ter­ler ile yerel ba­sı­na adeta “ in­ter­ne­te uzak dur” den­miş­tir. Bunun so­nu­cun­da yerel ga­ze­te­le­rin ya­rı­ya ya­kı­nı, resmi ilan alma hak­la­rın­dan fe­ra­gat ede­rek in­ter­net haber si­te­le­ri için resmi ilan baş­vu­ru­su yap­ma­mış­lar­dır. Resmi ilan ala­bil­mek için kadro, haber ve içe­rik kri­ter­le­ri­ni sağ­la­yan yerel ga­ze­te­le­rin in­ter­net haber si­te­le­ri­nin de çok büyük bö­lü­mü ye­ter­li tekil giriş ve tık­lan­ma sa­yı­sı­na ula­şa­ma­dık­la­rı için 1 Ekim iti­ba­riy­le resmi ilan alma hak­la­rı­nı kay­bet­miş­ler­dir.
Bunda iller ka­te­go­ri­le­re ay­rı­lır­ken adil ol­ma­yan kri­ter­le­rin dik­ka­te alın­ma­sı­nın etken ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­ruz. 750 bin nü­fus­lu Ordu ili, 2 mil­yo­nu aşkın Adana, Konya, Kay­se­ri, Ga­zi­an­tep, Ko­ca­eli ve 3 mil­yo­nu aşkın nü­fus­lu Bursa ile aynı ka­te­go­ri­de bu­lu­nu­yor. Yine 760 bin nü­fu­su Trab­zon bu ka­te­go­ri­de yer alır­ken 2 mil­yon 300 bin nü­fus­lu Şan­lı­ur­fa ve 1 mil­yon nü­fus­lu Muğla bir alt ka­te­go­ri­de de­ğer­len­di­ri­li­yor.
Ka­te­go­ri lis­te­si­ne bak­tı­ğı­nız­da nes­nel­lik­ten uzak, ka­te­go­ri­le­rin hiç­bir ger­çek­çi kri­ter­le izah edi­le­me­yecek şe­kil­de ol­du­ğu­nu net bir şe­kil­de gör­mek müm­kün­dür. Yap­tı­ğı­mız açık­la­ma­lar­la buna sü­rek­li dik­kat çek­me­ye ça­lış­tık. Dile ge­tir­di­ği­miz tüm so­run­la­rın BİK ta­ra­fın­dan din­len­me­si ge­rek­ti­ği ka­na­atin­de­yiz. Ay­rı­ca, Ba­sı­nı tem­sil eden BİK Genel Kurul üye­le­ri ise bu ko­nuy­la il­gi­li hiç­bir mü­ca­de­le gös­ter­me­miş ve Ana­do­lu Ba­sı­nı­nı sa­hip­siz bı­rak­mış­tır.
Şimdi geçen 6 ayın so­nun­da ka­te­go­ri­ler ha­lin­de yerel ba­sı­nın önüne konan he­def­le­rin ne kadar ger­çek­ler­den uzak ol­du­ğu ken­di­ni net bir şe­kil­de gös­ter­miş­tir. Bugün artık önü­mü­ze bak­mak du­ru­mun­da­yız. Ön­ce­lik­li ta­le­bi­miz uy­gu­la­ma yö­net­me­li­ğin­de­ki yerel ba­sı­nın in­ter­net haber si­te­le­ri­ni kap­sa­yan sü­re­nin uza­tıl­ma­sı­dır.
Son­ra­sın­da ise in­ter­net haber si­te­le­riy­le il­gi­li kri­ter­le­rin nüfus ve diğer et­ken­ler göz önün­de bu­lun­du­ru­la­rak ye­ni­den be­lir­len­me­si­dir.
Basın İlan Ku­ru­mu Genel Ku­ru­lu­nu aci­len top­lan­ma­ya ve ko­nu­yu yerel ba­sı­nın ta­lep­le­ri doğ­rul­tu­sun­da ye­ni­den ele al­ma­ya davet edi­yo­ruz.
         Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °