Bölgemizde ilk kez uygulanan “Ozaki” yöntemi ile hastaya kalp kapakçığı yapıldı

Bölgemizde ilk kez uygulanan “Ozaki” yöntemi ile hastaya kalp kapakçığı yapıldı

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si böl­ge­miz­de ilk kez uy­gu­la­nan yön­tem ile kalp za­rın­dan elde eline yap­rak­çık­lar­la has­ta­ya özel kalp ka­pak­çı­ğı ya­pıl­dı.

 Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­sin­de, Dünya’da ve Tür­ki­ye’de sa­yı­lı mer­kez­ler­de ya­pı­lan “Ozaki Yön­te­mi” ya­pı­lan ope­ras­yon ile 53 ya­şın­da­ki Melek Safi isim­li hasta sağ­lı­ğı­na ka­vuş­tu.
Ka­ra­de­niz’de ilk kez ya­pı­lan ve Gür­cis­tan’dan gelen kalp cer­rah­la­rı­nın da iz­le­di­ği ope­ras­yon­da ozaki yön­te­mi ile has­ta­nın kendi kalp za­rın­dan, has­ta­ya özel kalp ka­pak­çık­la­rı ya­pıl­dı.
Japon bilim in­sa­nı Dr. Shi­ge­yu­ki Ozaki ta­ra­fın­dan 2000 yıl­la­rın baş­la­rın­da bu­lu­nan tek­nik­le has­ta­nın kendi kalp za­rın­dan elde edi­len yap­rak­çık­lar­la has­ta­ya özel kalp ka­pak­çık­la­rı ya­pı­lı­yor.
Has­ta­ne Baş­he­ki­mi Doç.Dr. Özcan Ya­va­şi, ame­li­ya­tı ger­çek­leş­ti­ren Doç. Dr. Sedat Ozan Ka­ra­ki­şi, Doç. Dr. Doğuş Hem­şin­li, Op.​Dr. Üyesi Hakan Ka­ra­mus­ta­fa, Op.​Dr. Hüs­ni­ye Sa­rı­yıl­dız ile yoğun bakım sü­re­ci­nin ar­dın­dan ser­vi­se alı­nan has­ta­yı bir­lik­te zi­ya­ret etti.
Kalp ve Damar Cer­ra­hi­si Ana­bi­lim Dalı Baş­ka­nı Doç. Dr. Sedat Ozan Ka­ra­ki­şi,yap­tı­ğı açık­la­ma­da, 53 ya­şın­da­ki has­ta­nın kar­di­yo­lo­ji po­lik­li­ni­ği­ne baş­vur­ma­sı üze­ri­ne ya­pı­lan kont­rol­le­rin­de aort kalp ka­pak­çı­ğın­da ki­reç­len­me­ye bağlı ileri de­re­ce da­ral­ma ol­du­ğu­nu tes­pit edil­di­ği­ni be­lir­te­rek, bunun üze­ri­ne kalp ka­pak­çı­ğı­nı de­ğiş­me­si ge­rek­ti­ği­ne karar ver­dik.
Has­ta­nın hem yaşı hem de uzun dönem kan su­lan­dı­rı­cı kul­lan­ma­sı­nı is­te­me­di­ği­miz için bi­li­nen yön­tem­le­rin dı­şın­da ozaki yön­te­mi­ni uy­gu­la­ma­ya karar ver­dik­le­ri­ni söy­le­di.
Ka­ra­ki­şi, “İlk kez Japon kalp cer­ra­hı Prof. Dr. Shi­ge­yu­ki Ozaki ta­ra­fın­dan bu­lu­nan ve kendi adıy­la anı­lan yön­te­min has­ta­nın kendi kalp za­rın­dan ye­ni­den kalp ka­pak­çı­ğı ya­pıl­ma­sı ame­li­ya­tı­nı has­ta­ne­miz­de ba­şa­rı­lı bir şe­kil­de ger­çek­leş­tir­dik.” dedi.
Dün­ya­da ve ül­ke­miz­de sa­yı­lı mer­kez­ler­de ya­pı­la­bi­len Ka­ra­de­niz böl­ge­sin­de de ilk kez ya­pıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Ka­ra­ki­şi, şöyle devam etti:
“Bu ame­li­yat­la ki­reç­len­me­ye bağlı aort kalp ka­pa­ğın­da dar­lık olan ve nefes dar­lı­ğı şi­kâ­ye­ti olan has­ta­mı­zın kendi kalp za­rın­dan oluş­tur­du­ğu­muz yeni kalp ka­pak­çı­ğı­nı ye­ri­ne dik­tik.
Bu yön­te­min en büyük avan­ta­jı da hasta ömür boyu kan su­lan­dı­rı­cı ilaç­lar kul­lan­mak zo­run­da kal­ma­ya­cak ve ha­liy­le bunun yan et­ki­le­rin­den de ko­run­muş ola­cak.
Kendi zarı ol­du­ğu için her­han­gi bir yan et­ki­si ol­ma­ya­cak­tır.”
Ope­ras­yo­nun 6 saat sür­dü­ğü­ne söy­le­yen Ka­ra­ki­şi, sa­yı­lı mer­kez­ler­de ya­pı­la­bi­len ope­ras­yo­nun has­ta­ne­miz­de ya­pı­la­bi­li­yor ol­ma­sın­dan do­la­yı son de­re­ce mutlu ol­duk­la­rı­nı be­lirt­ti.
Ope­ras­yon­da bize eşlik eden An­ka­ra'da Kalp Damar cer­ra­hi­si asis­tan­lı­ğı­mı­zı be­ra­ber yap­tı­ğı­mız Op. Dr. Murat Çiçek'e, her zaman ya­nı­mız­da olan anes­te­zi eki­bi­mi­ze, ame­li­yat ön­ce­si ve son­ra­sı kapak fonk­si­yon­la­rı­nın de­ğer­len­di­ril­me­sin­de yar­dım­cı olan Kar­di­yo­lo­ji kli­ni­ği­mi­ze, ame­li­yat­ha­ne hem­şi­re­le­ri ve per­so­ne­li­ne, bu önem­li ame­li­ya­tı iz­le­mek için yurt­dı­şı­na git­mek ye­ri­ne Gür­cis­tan' dan gelen kalp cer­ra­hi­si eki­bi­ne te­şek­kür edi­yo­rum.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Ba­şa­rı­lı ope­ras­yon­la sağ­lı­ğı­na ka­vu­şan Melek Safi ise, “6 aydır bu has­ta­lık­la uğ­ra­şı­yo­rum.
Rahat nefes ala­mı­yor­dum, ev işini dahi ya­pa­mı­yor­dum. Ozan ho­cam­dan Allah razı olsun.
Şimdi çok rahat nefes alı­yo­rum, ame­li­ya­tım çok iyi geçti.
Ken­di­si­ne ve des­tek olan her­ke­se te­şek­kür edi­yo­rum.” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
       Ha­ber-Fo­to: Esra Nur KİNES