Bölgemizde Karavan Turizminin Geliştirilmesi Hedefleniyor

Doğu Ka­ra­de­niz son de­re­ce önem­li­dir

Güncel Haberler 8.03.2022 14:27:00 0
Bölgemizde Karavan Turizminin Geliştirilmesi Hedefleniyor

Böl­ge­miz­de Trab­zon, Ordu, Rize, Gi­re­sun, Gü­müş­ha­ne ve Art­vin'de sür­dü­rü­len ka­ra­van park ça­lış­ma­la­rıy­la böl­ge­nin al­ter­na­tif tu­rizm tür­le­ri­ne de uyum­lu hale ge­ti­ril­me­si ve artan, çe­şit­le­nen ta­lep­le­rin kar­şı­la­na­bil­me­si he­def­le­ni­yor.

Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­kan­lı­ğı Kal­kın­ma Ajans­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü ko­or­di­nas­yo­nun­da ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­ren Doğu Ka­ra­de­niz Kal­kın­ma Ajan­sı­nın (DOKA) Genel Sek­re­te­ri Onur Adı­ya­man, so­rum­lu­luk alan­la­rı olan Trab­zon, Ordu, Rize, Gi­re­sun, Gü­müş­ha­ne ve Art­vin'de sür­dü­rü­len ka­ra­van park ça­lış­ma­la­rıy­la böl­ge­nin al­ter­na­tif tu­rizm tür­le­ri­ne de uyum­lu hale ge­ti­ril­me­si­ni ve artan, çe­şit­le­nen ta­lep­le­rin kar­şı­la­na­bil­me­si­ni he­def­le­dik­le­ri­ni söy­le­di. Ka­ra­van en­düst­ri­si­nin artık tu­rizm sek­tö­rü­nün önem­li öge­le­rin­den biri ha­li­ne gel­di­ği­ni, özel­lik­le de Ko­vid-19 sal­gı­nı sü­re­cin­de son de­re­ce ter­cih edi­lir bir tu­rizm ara­cı­na dö­nüş­tü­ğü­nü be­lirt­ti.
    Ka­ra­van tu­riz­min­de­ki ye­ni­lik­le­rin, ter­cih edi­lir­li­ği­ni de ar­tır­dı­ğı­nı ifade eden Adı­ya­man, ka­ra­van tu­riz­mi­nin ki­şi­nin hem eğ­len­ce is­te­ği­ni hem de gezi ih­ti­ya­cı ve öz­gür­lük de­ne­yi­mi­ni bir­leş­ti­ren top­ye­kun bir tu­rizm türü ol­du­ğu­nu ak­tar­dı.
    Adı­ya­man, ka­ra­van tu­riz­mi­nin po­pü­ler hale gel­me­si ile ka­ra­van ta­le­bin­de de artış ya­şan­dı­ğı­na işa­ret ede­rek, "Bu bağ­lam­da üre­tim­de bir can­lan­ma ger­çek­leş­ti ancak bu olum­lu ge­liş­me be­ra­be­rin­de bazı ih­ti­yaç­la­rın doğ­ma­sı­na da neden oldu.

    Özel­lik­le ha­cim­sel bü­yük­lük­le­ri ve kul­la­nım ama­cın­da­ki fark­lı­lık dü­şü­nü­lür­se ka­ra­van­la­rın park edi­le­ce­ği yer ih­ti­ya­cı önem­li bir konu." dedi.
    Ka­ra­van­lar için ih­ti­yaç du­yu­lan fi­zi­ki or­ta­mın oluş­tu­rul­ma­sı ve bunun sü­rek­li­li­ği­nin sağ­lan­ma­sı­nın son de­re­ce önem­li ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Adı­ya­man, "Artık, bir aile ta­ti­li için ih­ti­yaç du­yu­la­bi­lecek her şeyi tek bir yerde sunan komp­leks­le­re sahip gezi alan­la­rı ve ka­ra­van park­la­rı­nı içe­ren bir sek­tö­rün var­lı­ğı ken­di­ni belli et­mek­te­dir.

    Şehir ha­ya­tın­dan sonra bir al­ter­na­tif ara­yan zi­ya­ret­çi­ler araç­la­rı ile git­tik­le­ri yer­ler­de aile­le­riy­le gü­ven­li şe­kil­de ka­la­bi­le­cek­le­ri, ih­ti­yaç­la­rı­nı gi­de­re­bi­le­cek­le­ri ve çe­şit­li hiz­met­ler ala­bi­le­cek­le­ri ka­ra­van park alan­la­rı­na ih­ti­yaç duy­mak­ta­dır." diye ko­nuş­tu.
"Tu­ris­tik ca­zi­be an­la­mın­da Doğu Ka­ra­de­niz son de­re­ce önem­li­dir"
    Adı­ya­man, tu­ris­tik ca­zi­be­si yük­sek alan­la­rın pek çok tu­rizm tü­rü­ne de uygun ol­du­ğu­na dik­ka­ti çe­ke­rek, şu de­ğer­len­dir­me­de bu­lun­du:
    "Tu­ris­tik ca­zi­be an­la­mın­da Doğu Ka­ra­de­niz son de­re­ce önem­li­dir.
    Doğal pey­zaj öğe­le­ri, do­ğa­sı, yay­la­la­rı, ta­ri­hi bi­le­şen­le­ri ve kül­tü­rü ile her yıl yüz­bin­ler­ce yerli ve ya­ban­cı tu­ris­te ev sa­hip­li­ği yap­mak­ta­dır.
    Ko­nak­la­ma ve zi­ya­ret etme eği­lim­le­ri de­ğiş­mek­le bir­lik­te gelen tu­rist­le­rin ortak nok­ta­sı böl­ge­yi de­ne­yim­le­me is­te­ği­dir.
    Bu bağ­lam­da gelen zi­ya­ret­çi­le­re çe­şit­li pek çok ko­nak­la­ma im­ka­nı sunan böl­ge­miz, son yıl­lar­da ül­ke­miz­de de po­pü­ler hale gelen ka­ra­van tu­riz­mi ta­le­bi­ne de cevap ve­re­bil­mek adına ça­lış­ma­la­rı­na devam et­mek­te­dir.
    Ajan­sı­mı­zın so­rum­lu ol­du­ğu 6 ilde sür­dü­rü­len ka­ra­van park ça­lış­ma­la­rıy­la böl­ge­mi­zin al­ter­na­tif tu­rizm tür­le­ri­ne de uyum­lu hale ge­ti­ril­me­si, bu sa­ye­de artan ve çe­şit­le­nen ta­lep­le­rin kar­şı­la­na­bil­me­si he­def­len­mek­te­dir.
    Bu kap­sam­da da ilk ola­rak, Gi­re­sun'un Gö­re­le il­çe­si­ne bağlı Ça­vuş­lu bel­de­sin­de ka­ra­van park ya­pıl­ma­sı plan­la­nı­yor.
    Böy­le­ce, Gi­re­sun'dan baş­la­mak üzere 2022'nin ilk ya­rı­sın­dan iti­ba­ren böl­ge­de ka­ra­van park­la­rı­nın ku­ru­lu­mu­na yö­ne­lik pro­je­ler hız ka­za­na­cak."
    Ka­ra­van dostu bir bölge ola­bil­mek adına ka­ra­van kul­la­nı­cı­la­rı­nın ha­ya­tı­nı ko­lay­laş­tı­rı­cı fa­ali­yet­ler­de bu­lun­ma­nın önem­li ol­du­ğu­nu be­lir­ten Adı­ya­man, "Ka­ra­van park­la­rı­na gelen zi­ya­ret­çi­le­rin kent­ler­de bazı im­kan­lar­dan ay­rı­ca­lık­lı ola­rak fay­da­lan­ma­sı­nı sağ­la­ya­rak, böl­ge­mi­zi ka­ra­van kul­la­nı­cı­la­rı için uygun hale ge­ti­re­bi­li­riz." dedi. Adı­ya­man, dün­ya­da ka­ra­van kul­la­nı­mı, zi­ya­ret­çi sa­yı­sı ve ka­ra­van park ka­li­te­si en ge­liş­miş ülke olan Avust­ral­ya'nın ba­şa­rı­sı­nın ar­ka­sın­da yatan se­bep­ler­den biri olan iyi sağ­la­nan en­teg­ras­yon ve ye­ter­li ta­nı­tı­mın bölge için de uy­gu­la­na­bi­le­ce­ği­ni dile ge­tir­di.
    Kent­sel bi­le­şen­le­re en­teg­re hale ge­ti­ri­lecek ka­ra­van park­la­rın doğru ve kap­sam­lı ta­nı­tı­mı ile böl­ge­nin iler­le­yen yıl­lar­da ka­ra­van kul­la­nı­cı­la­rı için cazip bir lo­kas­yon ha­li­ne gel­me­si­ni ar­zu­la­dık­la­rı­nı söy­le­yen Adı­ya­man, bu yön­de­ki ça­lış­ma­la­rı­nın devam ede­ce­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­di.


           Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °