"Bölgemizde son 2 ayda yağışlar, geçen yıla göre yüzde 58 azaldı"

Kü­re­sel ısın­ma­nın et­ki­le­riy­le yağış re­ji­mi­nin de­ğiş­ti­ği böl­ge­miz­de, ha­zi­ran­da 109,4 ki­log­ram yağış ile son 90 yılın yağış re­ko­ru kı­rı­lır­ken, takip eden aylar ise kurak ge­çil­di.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu,

    Me­te­oro­lo­jik ve­ri­le­re göre, geçen yıl tem­muz ve ağus­tos ay­la­rı ile bu se­ne­nin aynı dö­nem­le­rin­de or­ta­la­ma yüzde 58 daha az yağış se­be­biy­le böl­ge­de su kay­nak­la­rı da azal­ma gös­ter­di. Prof. Dr. Mik­dat Ka­dı­oğ­lu, "Bu yıl böl­ge­miz­de çok fazla sel ol­ma­ma­sı, çok şid­det­li kon­vek­tif gök gü­rül­tü­lü sa­ğa­nak ya­ğış­la­rın uzun süre ve peş peşe ol­ma­ma­sın­dan kay­nak­la­nı­yor" dedi.
    Ka­dı­oğ­lu, Kü­re­sel ısın­ma­nın et­ki­le­riy­le Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si'nde son ay­lar­da aza­lan ya­ğış­lar, ku­rak­lık teh­li­ke­si­ni de be­ra­be­rin­de ge­tir­di. Doğu Ka­ra­de­niz'de, ha­zi­ran­da 109,4 ki­log­ram yağış ile son 90 yılın yağış re­ko­ru kı­rı­lır­ken, takip eden aylar ise kurak geçti. Me­te­oro­lo­jik ve­ri­le­re göre, geçen yıl tem­muz ve ağus­tos ay­la­rı ile bu se­ne­nin aynı dö­nem­le­rin­de or­ta­la­ma yüzde 58 daha az ya­ğı­şın düş­tü­ğü böl­ge­de, kay­nak­la­rı ku­ru­ma­ya baş­la­yan içme su­yun­da sı­kın­tı ya­şan­ma­sı riski or­ta­ya çıktı. Böl­ge­de ya­ğış­la­rın en fazla et­ki­le­di­ği Ordu'da, tem­muz ayın­da 11 il­çe­de­ki 336 nok­ta­da he­ye­lan ve top­rak kay­ma­sı ya­şan­dı. Ağus­tos ayın­da ise Rize'nin Pazar il­çe­sin­de, Art­vin'de mer­ke­ze bağlı Maden kö­yün­de, Gi­re­sun’un Keşap il­çe­sin­de küçük çaplı sel ve he­ye­lan­lar mey­da­na geldi dedi.
Ka­dı­oğ­lu, 'KON­VEKTİF YA­ĞIŞ­LAR PEŞ PEŞE OL­MA­DI’
    İstan­bul Tek­nik Üni­ver­si­te­si (İTÜ) Me­te­oro­lo­ji Mü­hen­dis­li­ği Bölüm Baş­ka­nı, Afet Yö­ne­ti­mi Ens­ti­tü­sü ve İklim De­ği­şik­li­ği Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi Mü­dü­rü Prof. Dr. Mik­dat Ka­dı­oğ­lu, sel ve ku­rak­lı­ğın gün­de­lik değil ekst­rem me­te­oro­lo­jik olay­lar ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Ka­dı­oğ­lu, bu olay­la­rın her gün ol­ma­sı­nın bek­len­me­di­ği­ni söy­le­ye­rek, söz­le­ri­ne şöyle devam etti: "Ma­ale­sef her yağ­mur­da sel uya­rı­sı verir olduk çünkü dere ya­tak­la­rın­da çok fazla yan­lış ve çar­pık yer­le­şim var. Bu yıl Ka­ra­de­niz’de çok fazla sel ol­ma­ma­sı, çok şid­det­li kon­vek­tif gök gü­rül­tü­lü sa­ğa­nak ya­ğış­la­rın uzun süre ve peş peşe ol­ma­ma­sın­dan kay­nak­la­nı­yor. Bazen bir­kaç gün yağ­mur yağar, top­rak ve de­re­ler suya doyar. Bunun pe­şi­ne gelen çok kuv­vet­li sa­ğa­nak ya­ğış­ta artık suyu top­rak ve de­re­ler tut­maz, taş­ma­ya baş­lar. Böyle şart­lar üst üste gel­di­ği zaman dere ya­tak­la­rın­da su gen­le­şip taşar. Dere ya­ta­ğın­da araç, bina yol varsa bun­lar da zarar görür. Ekst­rem hava şart­la­rı­nı en az 500 yılda ya­ğa­bi­lecek en şid­det­li ya­ğı­şı dü­şü­ne­rek ev­le­ri­miz yer­leş­tir­me­miz, köp­rü­le­ri­mi­zi ve yol­la­rı­mı­zı yap­ma­mız lazım. Bun­la­rı ez­be­re yap­tı­ğı­mız zaman en küçük ya­ğış­lar­da bile peş peşe ve sü­rek­li yağ­dı­ğı zaman sel teh­li­ke­si olu­yor. Bu da nor­mal değil. Artık yağ­mur tah­mi­ni uya­rı­sın­dan zi­ya­de sel tah­mi­ni olu­yor. Her yağ­mur sel, her fır­tı­na bir afete dö­nü­şü­yor. Bu da doğru bir şey değil. Bu da yer­le­şim­den kay­nak­lı bir durum.
"YA­ĞIŞ­SIZ PERİYOT KU­RAK­LI­ĞA DÖ­NÜŞ­TÜ"
    Doğu Ka­ra­de­niz'de bu yıl çok fazla kar ya­ğı­şı ol­du­ğu­nu ve ilk­ba­har­da de­re­le­rin coş­tu­ğu­nu ak­ta­ran Prof. Dr. Ka­dı­oğ­lu, "Bu sene Ka­ra­de­niz'e çok kar yağdı. Yer altı su­la­rı ol­ma­yan top­rak ör­tü­sü kısa da olsa suyla bes­len­di. O yüz­den ilk­ba­har­da de­re­ler gürül gürül akı­yor­du, bir ara sular çok kuv­vet­liy­di ama küçük, kısa bir kurak pe­ri­yot, ya­ğış­sız pe­ri­yot­ta bir anda Ka­ra­de­niz’de du­ru­mu ku­rak­lı­ğa dö­nüş­tür­dü. Şu anda fın­dı­ğı­nı ku­rut­mak is­te­yen­ler bu işe se­vi­ni­yor. Hiç­bir zaman hava her­ke­si mem­nun etmez. Şu anda kurak pe­ri­yot­ta su­suz­luk, kıt­lık var ama bir yan­dan in­san­lar fın­dı­ğı­nı ku­ru­ta­bi­li­yor. Öyle bir po­zi­tif ta­ra­fı var" şek­lin­de ko­nuş­tu.           

Haber Merkezi