BÖLGEMİZDEKİ GALERİCİ İŞLETMELERİN BELGELENDİRMELERİ ÇAYELİ TİCARET VE SANAYİ ODASINDA DEVAM EDİYOR

BÖLGEMİZDEKİ GALERİCİ İŞLETMELERİN BELGELENDİRMELERİ ÇAYELİ TİCARET VE SANAYİ ODASINDA DEVAM EDİYOR

Trab­zon, Rize ve Art­vin Böl­ge­sin­de oto alım satım yapan iş­let­me sa­hip­le­ri ve ça­lı­şan­la­rı mes­le­ki ye­ter­li­lik bel­ge­si almak için Ça­ye­li TSO da sı­na­va girdi.

Bu ça­lış­ma­lar kap­sa­mın­da; Böl­ge­de oto alım sa­tı­mı yapan iş­let­me­ler ve ça­lı­şan­la­rı­na yö­ne­lik ola­rak Mes­le­ki Ye­ter­li­lik Bel­ge­si için devam eden sı­nav­la­rın 13. Sü Ça­ye­li TSO da dü­zen­len­di.
Daha önce Oda da ger­çek­leş­ti­ri­len sı­nav­lar­la be­ra­ber top­lam­da Ga­le­ri­ci iş­let­me­le­re ve­ri­len belge sa­yı­sı 450’ye ulaş­tı.
19 ki­şi­nin ka­tıl­dı­ğı sınav so­nu­cun­da ba­şa­rı­lı olan ka­tı­lım­cı­lar Mes­le­ki Ye­ter­li­lik Bel­ge­le­ri­ni al­ma­ya hak ka­za­na­cak­lar. Ba­şa­rı­lı ola­ma­yan­lar ise te­la­fi sı­na­vı­na gi­re­cek­ler.
Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan 13/02/2018 ta­rih­li ve 30331 sa­yı­lı Resmî Ga­ze­te'de ya­yım­la­na­rak yü­rür­lü­ğe giren ikin­ci el mo­tor­lu kara ta­şıt­la­rı­nın ti­ca­re­ti hak­kın­da­ki yö­net­me­lik ile bir­lik­te, ki­şi­le­rin İkinci El Mo­tor­lu Kara Ta­şı­tı Ti­ca­re­ti Yetki Bel­ge­si ala­bil­me­si için, Mo­tor­lu Kara Ta­şı­tı Alım Satım So­rum­lu­su (Se­vi­ye 5) Mes­le­ki Ye­ter­li­lik Bel­ge­si­ne sahip ol­ma­la­rı zo­run­lu hale gel­miş­tir.
Ay­rı­ca alım-sa­tı­mı yapan ki­şi­ler, satış mü­dür­le­ri ve satış per­so­ne­li için de mes­le­ki ye­ter­li­lik bel­ge­si zo­run­lu­dur.
Ancak mes­le­ki ye­ter­li­lik bel­ge­si ye­ter­li değil, İkinci El Mo­tor­lu Kara Ta­şı­tı Ti­ca­re­ti ya­pa­bil­mek için ge­rek­li olan Yetki Bel­ge­si şart­la­rın­dan sa­de­ce biri. 13/02/2018 ta­rih­li ve 30331 sa­yı­lı Resmî Ga­ze­te'de ya­yım­la­na­rak yü­rür­lü­ğe giren ikin­ci el mo­tor­lu kara ta­şıt­la­rı­nın ti­ca­re­ti hak­kın­da yö­net­me­lik idare ta­ra­fın­dan ya­pı­lan er­te­le­me­ler­den sonra 1 Eylül 2020 ta­ri­hi iti­ba­riy­le yü­rür­lü­ğe gir­miş­tir. İşyeri Açma ve Ça­lış­ma Ruh­sat­la­rı­na İliş­kin Yö­net­me­lik­te 9 Ha­zi­ran 2020 ta­ri­hin­de ya­pı­lan de­ği­şik­lik ile ikin­ci el mo­tor­lu kara ta­şı­tı ti­ca­re­ti ya­pı­lan iş yer­le­ri­nin ta­şı­ma­sı ge­re­ken ni­te­lik­ler ye­ni­den be­lir­len­di.
İkin­ci el mo­tor­lu kara ta­şı­tı ti­ca­re­ti ile iş­ti­gal eden iş­let­me­le­rin iş yeri açma ve ça­lış­ma ruh­sat­la­rı ve iş yeri uy­gun­luk bel­ge­si te­mi­nin­de ya­şa­dık­la­rı mağ­du­ri­yet­le­ri­nin ön­len­me­si için İşlet­me­le­re ve­ri­len süre sona erin­ce­ye kadar, 'iş­let­me­den, söz ko­nu­su süre için­de iş yeri açma ve ça­lış­ma ruh­sa­tı ile iş yeri uy­gun­luk bel­ge­si­ni İkinci El Mo­tor­lu Kara Ta­şı­tı Ti­ca­re­ti Bilgi Sis­te­mi­ne ak­ta­ra­ca­ğı­na veya Ti­ca­ret İl Mü­dür­lü­ğü­ne tes­lim ede­ce­ği­ne dair ta­ah­hüt alın­mak su­re­tiy­le' bu bel­ge­ler yetki bel­ge­si şartı ola­rak aran­ma­dan işlem ya­pıl­mak­ta­dır. İkinci el mo­tor­lu kara ta­şı­tı ti­ca­re­tin­de, tü­ke­ti­ci mağ­du­ri­yet­le­ri­nin son bul­ma­sı ve vergi kay­bı­nın önüne ge­çi­le­bil­me­si için, 1 Eylül'de baş­la­tı­lan yeni dö­nem­de, bölge de fa­ali­yet gös­te­ren iş­let­me­le­rin mağ­du­ri­yet ya­şa­ma­ma­la­rı için dü­zen­le­di­ği­miz sınav so­nuç­la­rı­nın ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­le­riz de­nil­di.                   

Ha­ber-Fo­to: Osman DOĞRU