Borcunu kapatamayan vatandaş kart borcunu geciktiriyor

Borcunu kapatamayan vatandaş kart borcunu geciktiriyor

Yük­sek enf­las­yon ne­de­niy­le va­tan­da­şın alım gücü iyice dü­şer­ken, ay so­nu­nu ge­tir­mek­te zor­la­nan­lar kredi kartı borç­la­rı­nı ge­cik­tir­me yo­lu­na gi­di­yor.

    Kredi kart­la­rı­na yük­le­ne­rek ay so­nu­na ula­şa­bi­len va­tan­daş­lar, semt pa­zar­la­rın­da dahi borç­la­na­rak har­ca­ma yapar hale geldi. Araş­tır­ma­la­ra göre her 100 ki­şi­den 41'i aylık har­ca­ma­la­rı­nın yüzde 75'inden faz­la­sı­nı kredi kartı ile yap­tık­la­rı­nı söy­lü­yor. Aylık har­ca­ma­la­rın yüzde 50'sin­den faz­la­sı­nı kredi kartı ile ya­pan­lar ile bu oran yüzde 70'lere va­rı­yor. Tü­ke­ti­ci Bir­li­ği Fe­de­ras­yo­nu'nun ger­çek­leş­tir­di­ği ‘Tem­muz 2022 Cüz­da­nı­mız­da Ne Var' araş­tır­ma­sı­nın so­nuç­la­rı va­tan­da­şın alarm veren kredi kartı har­ca­ma­la­rı­nı göz­ler önüne serdi.  23-31 Tem­muz 2022 ta­rih­le­ri ara­sın­da 439 kişi ka­tı­lı­mıy­la ger­çek­leş­ti­ri­len araş­tır­ma­ya göre va­tan­daş­la­rın yüzde 33'ü kredi kartı bor­cu­nu za­ma­nın­da öde­ye­mi­yor.Sözcü'nün ha­be­ri­ne göre araş­tır­ma kredi kartı bor­cu­nun ta­ma­mı­nı za­ma­nın­da öde­ye­me­yen­ler daha çok, düşük gelir grup­la­rı, öğ­ren­ci­ler, üc­ret­li ça­lı­şan­lar ve ça­lış­ma­yan­lar ve ki­ra­da otu­ran­lar ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor. Dik­kat çe­ki­ci bir sonuç ise kredi kartı bor­cu­nu hiç öde­ye­me­di­ği­ni söy­le­yen­ler ara­sın­da emek­li, öğ­ren­ci ve üc­ret­li ça­lı­şan­lar dı­şın­da pro­fes­yo­nel mes­lek sa­hi­bi ki­şi­le­rin de bu­lun­ma­sı.Araş­tır­ma, kro­nik ola­rak kredi kartı bor­cu­nu kısmi öde­yen­le­re son 3 ay için­de yüzde 10 ora­nın­da yeni bir grup va­tan­daş ek­len­di­ği­ni gös­te­ri­yor.  Araş­tır­ma­ya göre, kredi kartı bor­cu­nu öde­ye­me­yen­le­rin yüzde 60'ı nakit avans çe­ki­yor. Üs­te­lik, bir za­man­lar nakit öde­me­nin ter­cih edil­di­ği manav, bak­kal, kasap öde­me­le­rin­de kredi kart kul­la­nı­mı­nın yüzde 20'ler­den yüzde 70'lere çık­tı­ğı gö­rü­lü­yor.
Bir yılda kart yü­kü­ne 120.8 mil­yar ek­len­di­Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­mu (BDDK) haf­ta­lık ve­ri­le­ri­ne göre 29 Tem­muz iti­ba­rıy­la bi­rey­le­re ait kre
di kartı kul­la­nı­mı 294 mil­yar 611 mil­yon TL'ye ulaş­mış du­rum­da. Bu tutar son bir yılda yüzde 70'lik hızlı bir ar­tı­şa işa­ret edi­yor. Va­tan­da­şın kart­la­ra yük­len­me­siy­le 12 ayda borç yü­kü­ne 120 mil­yar 800 mil­yon TL daha ek­len­di­ği gö­rü­lü­yor.Ki­ra­da otu­ran­lar­da batık bü­yü­kA­raş­tır­ma­da, kredi kartı borç­la­rı­nı öde­ye­me­di­ği için ta­ki­be dü­şen­ler ile il­gi­li bul­gu­la­ri­se şöyle özet­le­ni­yor:– Düşük gelir grup­la­rı ile bir­lik­te üc­ret­li ça­lı­şan­lar, öğ­ren­ci­ler, me­mur­lar ve işi ol­ma­yan­lar diğer grup­la­ra kı­yas­la daha çok ta­ki­be dü­şü­yor.– Ha­ne­de gelir elde etmek için ça­lı­şan sa­yı­sı düş­tük­çe ta­ki­be düşme oran­la­rı ar­tı­yor.– Be­kar­lar için­de ta­ki­be düşme oranı ise açık ara fazla.– Z ku­şa­ğı (18-24) yaş arası ta­ki­be düşme oranı daha yük­sek; bu yaş gru­bu­nu 25-34 ve 35-44 yaş grup­la­rı takip edi­yor.– Ki­ra­da otu­ran­lar ara­sın­da ta­ki­be düşme oranı daha yük­sek.– 

Kredi ta­ki­bi­ne dü­şen­le­rin yüzde 53'ü kart­la­rın­dan nakit avans çe­ki­yor.– BDDK ve­ri­le­ri­ne göre ta­ki­be düşen bi­rey­sel kredi kartı borcu 6.9 mil­yar TL’yi bu­lu­yor.