"Bu Zamlar Adil Değil"

Pazar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Osman Yüksel,

Güncel Haberler 23.12.2022 10:18:00 0

 Yük­sel, yeni yılda araç mu­aye­ne üc­ret­le­ri­ne Ye­ni­den De­ğer­len­dir­me Ora­nın­da (YDO) ya­pıl­ma­sı plan­la­nan yüzde 123 zamla il­gi­li de­ğer­len­dir­me­de bu­lun­du.
 Yük­sel, zam ora­nı­nın çok yük­sek ol­du­ğu­nu söy­le­di. Yük­sel, “Ula­şım sek­tö­rün­de fa­ali­yet gös­te­ren es­na­fı­mı­zın ve tüm va­tan­daş­la­rın mağ­dur ol­ma­ma­sı için aci­len geri adım atı­la­rak bu zam­dan vaz­ge­çil­me­li. Zaten yük­sek olan mev­cut araç mu­aye­ne üc­ret­le­ri­ne in­di­rim bek­ler­ken bir de yüzde 123 ora­nın­da zam ya­pı­la­cak ol­ma­sı kabul edi­le­mez. Bakım ve ona­rım ol­ma­dan yal­nız­ca arıza tes­pi­tin­den bu kadar ücret almak adil değil. Enf­las­yon yüzde 80’in üze­rin­de iken araç mu­aye­ne üc­ret­le­ri­ne yüzde 123 zam ya­pıl­ma­sı tüm va­tan­daş­la­rı mağ­dur eder” ifade etti.
Esnaf Be­li­ni Doğ­rul­ta­ma­dı
Ti­ca­ri araç­lar için her yıl zo­run­lu olan fenni mu­aye­ne üc­ret­le­ri­ne zam değil in­di­rim ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin dik­kat çeken Yük­sel, “Bu yıl eylül sonu iti­ba­riy­le tra­fi­ğe ka­yıt­lı araç sa­yı­sı 26 mil­yo­nu geçti. Bu araç­la­rın yak­la­şık 10 mil­yo­nu­nu ise ti­ca­ri araç­lar oluş­tu­ru­yor. Ula­şım sek­tö­rün­de fa­ali­yet gös­te­ren taksi, kam­yon, oto­büs vb. gibi ti­ca­ri araç­lar ilk bir yıl­dan sonra her yıl araç­la­rı­nı mu­aye­ne et­tir­mek­le yü­küm­lü. Ancak pan­de­mi­den yeni çıkan es­na­fı­mız geç­miş­te­ki za­ra­rı­nı kar­şı­la­ya­ma­dı ve iş­le­ri henüz ra­yı­na otur­ma­dı. Son bir yılda ma­zo­ta gelen zam­lar­la bir­lik­te be­li­ni doğ­rul­ta­ma­yan şoför es­na­fı­mız araç mu­aye­ne üc­ret­le­ri­ni, araç si­gor­ta­sı­nı, ver­gi­si­ni, Bağ-Kur ve SSK prim­le­ri­ni öde­mek­te güç­lük çe­ki­yor. Es­na­fı­mı­zın mağ­du­ri­ye­ti­nin ön­len­me­si için her yıl zo­run­lu­lu­ğu olan ti­ca­ri araç mu­aye­ne­le­ri­ne özel bir in­di­rim sağ­lan­ma­lı” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Anahtar Kelimeler: " Zamlar Değil"
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °