"Çay budaması çay ithalatını artırır!"

BBP Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta,

 Usta, Çay bu­da­ma­sın­dan kay­nak­lı ya­şa­nan yüzde 35 ürün kay­bı­na ve teh­li­ke­ye dik­kat­le­ri çekti.
 Bu yıl yaş çay üre­ti­min­de 300 bin ton azal­ma ya­şan­dı­ğı­nı be­lir­ten Büyük Bir­lik Par­ti­si (BBP) Rize Mer­kez İlçe Baş­ka­nı Ab­dul­ka­dir Usta, verim kay­bı­nın azal­ma­sı­nın en büyük se­be­bi­nin 10'da 1 ya­pı­lan bu­da­ma­nın 7'de 1 çı­kar­tıl­ma­sı so­nu­cu yüzde 35 daha fazla çay bah­çe­si­nin bu­dan­ma­sı­nın sebep ol­du­ğu­nu dile ge­tir­di.
Baş­kan usta açık­la­ma­sın­da, "Bu­da­ma böyle devam eder­se, çay üre­ti­mi ya­pı­lan ara­zi­ler tü­ke­ti­mi kar­şı­la­ma­ya­cak du­ru­ma ge­le­ce­ği için İthal Çay ve Kaçak Çay mik­tar­la­rı ar­ta­cak­tır." ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
"DEV­LET AL­MA­DI­ĞI ÜRÜNE CİDDİ BEDEL ÖDÜ­YOR"
Usta, "Bu­da­ma­da Dev­le­ti­miz çift­çi­mi­zin ürün kay­bı­nın belli kıs­mı­nı kar­şı­la­sa da, hem çift­çi­mi­zin hem de Dev­le­ti­mi­zin burda ciddi za­ra­rı söz ko­nu­su­dur. Dev­le­ti­miz al­ma­dı­ğı ürüne bedel ödü­yor, çift­çi ise ürün kaybı, kesim ma­li­yet­le­ri, iş ka­za­la­rı ya­şı­yor.
Çayda eğer bu­da­ma ile ka­li­te dü­şü­nü­lü­yor ise, daha önem­li­si olan kim­ya­sal güb­re­den Or­ga­nik Gübre kul­la­nı­mı­na geç­mek ol­ma­lı­dır. Çay Ül­ke­miz­de St­ra­te­jik bir tarım ürünü, oysa ya­pıl­ma­sı ge­re­ken üre­ti­mi kıs­mak değil kont­rol­lü şe­kil­de ar­tı­ra­rak Dünya pi­ya­sa­sın­da ça­yı­mı­zı ihraç etmek ol­ma­lı. Tarım ürün­le­ri­nin Dün­ya­da ne kadar önem­li ol­du­ğu­nu ya­şa­dı­ğı­mız bu or­tam­da Çay Üre­ti­mi art­tı­rıl­ma­lı­dır" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
 

  Haber Merkezi