"ÇAY CÜZDANI OLANIN İKRAMİYESİ GASPEDİLMİŞTİR"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal,

 DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, 5 bin lira emek­li ik­ra­mi­ye­si ile il­gi­li “Ya­şa­dık­la­rı eko­no­mik zor­luk­lar yet­mez­miş gibi çift­çi emek­li­le­ri­mi­zin, ‘can suyu' ola­bi­lecek 5 bin lira emek­li ik­ra­mi­ye­den mah­rum bı­ra­kıl­ma­sı asla kabul edi­le­mez. Hü­kü­met bu yan­lış­tan bir an evvel dön­me­li­dir” dedi. Bir açık­la­ma yapan İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, ça­lış­ma­yan emek­li­le­re 5 bin lira tu­ta­rın­da­ki tek se­fer­lik ik­ra­mi­ye öde­me­le­ri­nin 11 Kasım iti­ba­rıy­la baş­lan­dı­ğı­nı ha­tır­lat­tı. Uy­gu­la­ma­dan zor şart­lar al­tın­da ça­lış­mak zo­run­da kalan emek­li­le­rin ve çift­çi emek­li­le­ri­nin fay­da­lan­dı­rıl­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Mil­let­ve­ki­li Karal, bu du­ru­mun ge­çin­me zor­lu­ğu ya­şa­yan emek­li­le­re çok büyük hak­sız­lık ol­du­ğu­nu söy­le­di.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN GELİRLERİNİN AR­TI­RIL­MA­SI VE DES­TEK­LEN­MESİ GEREKİRKEN TAM TERSİ BİR DURUM SÖZ KO­NU­SU
”Tarım ve gı­da­nın git­tik­çe st­ra­te­jik öne­mi­nin art­tı­ğı­nı, ancak buna kar­şın Tür­ki­ye’de çift­çi­le­rin yük­sek enf­las­yon ve ma­li­yet­ler do­la­yı­sıy­la üre­tim­den vaz­geç­me­ye baş­la­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Karal “Çift­çi­le­ri­mi­zin ge­lir­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı ve des­tek­len­me­si ge­re­kir­ken tam tersi bir durum söz ko­nu­su. Tüm dünya ka­pan­mış­ken onlar pan­de­mi de bile üre­ti­mi bı­rak­ma­dı­lar, sof­ra­ya ürün gel­sin diye dur­ma­dan ça­lış­tı­lar. Pi­ya­sa allak bul­lak; üret­tik­le­ri ürünü sa­ta­mı­yor­lar. Mazot, gübre, iş­çi­lik her şey çok pa­ha­lı; ma­li­yet­ler­le baş ede­mi­yor­lar. Ürün para et­mi­yor, da­lın­da ka­lı­yor, ağaç­la­rı kes­mek zo­run­da ka­lı­yor­lar. Ma­li­yet­ler kat­lan­mış­ken ta­rım­sal des­tek­ler ne­re­dey­se geçen yılki ile aynı. Bütün bun­lar yet­mez­miş gibi 'can suyu' ola­bi­lecek emek­li ik­ra­mi­ye­sin­den de mah­rum bı­ra­kı­lı­yor­lar” diye ko­nuş­tu.
“YA­ŞA­DIK­LA­RI EKO­NOMİK SI­KIN­TI­LAR YET­MEZMİŞ GİBİ BİR DARBE DE EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN VU­RUL­MA­SI KABUL EDİLEMEZ”
DEVA Par­ti­li Hasan Karal, mem­le­ke­ti Rize’de de üze­ri­ne çay cüz­da­nı ka­yıt­lı olan çay üre­ti­ci­le­ri­nin emek­li ik­ra­mi­ye­sin­den fay­da­lan­dı­rıl­ma­dı­ğı­nı, bu du­ru­mun çok büyük mağ­du­ri­yet ya­rat­tı­ğı­nı kay­det­ti. Karal “El­le­ri­nin na­sı­rıy­la her şart­ta üre­ti­me devam et­me­ye ça­lı­şan çift­çi­le­ri­mi­ze, ya­şa­dık­la­rı eko­no­mik sı­kın­tı­lar yet­mez­miş gibi bir darbe de emek­li ik­ra­mi­ye­sin­den vu­rul­ma­sı kabul edi­le­mez. Hü­kü­met der­hal bu yan­lış­tan dön­me­li, çift­çi emek­li­le­ri­miz de 5 bin lira emek­li ik­ra­mi­ye­sin­den fay­da­lan­dı­rıl­ma­lı­dır” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
         Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU