“Çay Fiyatları Gübre Fiyatlarının Altında Olmamalı”

“Çay Fiyatları Gübre Fiyatlarının Altında Olmamalı”

KAN­SI­ZOĞ­LU, İlimizin ka­na­yan ya­ra­sı çay ve ÇAY­KUR ile il­gi­li çar­pı­cı önem­li açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği (AKES-DER) Genel Başkanı Hasan KANSIZOĞLU,
“Çay Fiyatları Gübre Fiyatlarının Altında Olmamalı”

    Baş­kan KAN­SI­ZOĞ­LU, gübre fi­yat­la­rın­da ya­şa­nan mağ­du­ri­ye­ti dile ge­ti­rir­ken, böl­ge­de ÇAY­KUR ile il­gi­li ya­şa­nan olum­suz­luk­la­rın al­tı­nı çizdi.
    Ka­ra­de­niz böl­ge­si’nin tek geçim kay­na­ğı Çay, bu bağ­lam­da ça­yı­mı­za ek­me­ği­mi­ze ve eme­ği­mi­ze sahip çı­ka­lım, son piş­man­lık fayda et­me­yecek di­ye­rek böl­ge­de­ki çay üre­ti­ci­le­ri­nin sesi olan Baş­kan KAN­SI­ZOĞ­LU açık­la­ma­sın­da şun­la­rı kay­det­ti:
    “Geçen sene ki fiyat gübre fi­ya­tı 2200 TL’ den baş­lı­yor­du. Bu sene ise bu fiyat 8000 veya 8300 TL ara­sın­da.
    Bu fi­ya­tın be­lir­len­me­si­ne is­ti­na­den tek geçim kay­na­ğı çay olan özel­lik­le Rize, Trab­zon, Art­vin ve Gi­re­sun'un bu zor­luk­la­rı aşmak adına yaş çay fi­ya­tı­nın 8500 TL'nin al­tı­na düş­me­me­si ge­re­ki­yor.
    Söz ko­nu­su ko­nuy­la il­gi­li ön ça­lış­ma­la­rı şim­di­den yet­ki­li mer­ci­le­rin ge­re­ği­ni yap­ma­sı ge­re­ki­yor.
    Gıda, in­şa­at ve genel ola­rak her sek­tör­de büyük fiyat ar­tış­la­rı ol­ma­sı ne­de­niy­le ve sü­rek­li kuru çaya gelen zam­lar de­ğer­len­di­ri­le­rek yaş çay fi­ya­tı­nın en azın­dan 8500 TL’ nin al­tı­na düş­me­me­si ge­rek­mek­te­dir.
Çay fi­yat­la­rı gübre fi­yat­la­rı­nın al­tın­da ol­ma­ma­lı
    ÇAY­KUR sa­de­ce seçim sü­reç­le­rin­de ve bir de çay se­zo­nun­da gün­de­me gel­me­me­li­dir. Her kurum, ku­ru­luş veya STK baş­kan­la­rı çayla il­gi­li bir şey­ler is­ter­ler.
    Fakat bu ne yazık ki lafta kalır, kimse ge­ri­si­ni ge­ti­re­mez.
    Bu za­ma­na kadar bir­çok STK ve kurum ÇAY­KUR’un sır­tın­dan ge­çin­di.
    Bu durum ÇAY­KUR’a zarar ver­mek­ten başka hiç­bir şey yap­ma­dı.
    Son gün­ler­de de gö­rü­yo­ruz ki her­ke­sin di­lin­de çay ve gübre.
    Peki ne oldu?
    Ne de­ğiş­ti?
    Hiç­bir şey…
    Sü­rek­li sen­di­ka veya STK ‘lar ara­sın­da ÇAY­KUR top­lan­tı­la­rı ger­çek­leş­ti­ri­li­yor.
    Peki sonuç?
    Elde hiç­bir şey yok!
    Bu se­bep­le kimse STK ‘ya iş­gü­zar­lık için ben ÇAY­KUR’un ya­nın­da­yım, bunu söy­le­dim diye söy­lem­ler­de bu­lun­ma­sın!
    Kay­ma­ğı yiyen STK’lar dan hiç duy­duk mu? ” ÇAY­KUR ça­yı­nı ala­lım sahip çı­ka­lım bu bizim tek geçim kay­na­ğı­mız.
    Asla biz­le­ri sa­hip­siz bı­ra­kıl­ma­ya­lım. Seçim sü­reç­le­rin­de va­tan­daş so­kak­lar­da gezen yet­ki­li­le­re güb­re­yi, çayı sordu, so­ru­lar hep ce­vap­sız kaldı.
    Va­tan­daş cevap ala­ma­dı ama gö­rü­nen o ki du­rum­lar hiç de iç açıcı değil!
    Biz­ler­de üre­ti­ci ola­rak ça­yı­mı­za ek­me­ği­mi­ze ve eme­ği­mi­ze sahip çı­ka­ca­ğız.
    Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız Recep Tay­yip Er­do­ğan’dan, Allah razı olsun Rab­bim ül­ke­mi­zin ba­şın­dan eksik et­me­sin, Tüm olum­suz­luk­la­ra rağ­men çay üre­ti­ci­le­ri­ni asla sa­hip­siz bı­rak­ma­dı.
    Ancak ÇAY­KUR şu anda bazı kişi ve ki­şi­ler yü­zün­den tek kaldı. Sayın Cum­hur­baş­ka­nım çay üre­ti­ci­le­ri kan kay­be­di­yor. Çay üre­ti­ci­le­ri­nin umu­du­su­nuz se­si­mi­zi duyun!
    Sen­di­ka ve ÇAY­KUR’la ta­ma­men iç içe olan­la­rın ağ­zın­dan hiç duy­duk mu?
    Ça­yı­na sahip çık, ek­me­ği­ne sahip çık, bir ola­lım nasıl daha ba­şa­rı­lı ola­lım yo­lu­nu kimse aradı mı?
    Hayır…
    Rize’de veya diğer il­ler­de ya­pı­lan bir­çok or­ga­ni­zas­yon­da baş­rol­de ÇAY­KUR var.
    Peki siz­ler ÇAY­KUR’a zarar ver­mek­ten başka ne yap­tı­nız? Hep ken­di­ni­zi dü­şün­dü­nüz. Sonuç zaten or­ta­da… ÇAY­KUR’un du­ru­mu. Allah Rı­za­sı için ÇAY­KUR’dan eli­ni­zi aya­ğı­nı­zı çekin Ri­ze­li ge­re­ği­ni yapar. İyi ola­cak, di­ye­rek masal an­lat­ma­yın, üre­ti­ci­nin gö­zü­nü bo­ya­ma­yın.
    Ne ya­pıl­ma­sı ge­re­ki­yor­sa bir olup üre­ti­ci­le­ri de ya­nı­nı­za alıp bakan, mil­let­ve­ki­li, kurum yet­ki­le­ri bir araya gelip bu so­ru­nu çöz­mek adına ko­nu­yu ma­sa­ya ya­tı­rıp ge­rek­li ka­rar­la­rı alıp yola ive­di­lik ile devam edil­me­li... Çay bin­ler­ce ki­şi­nin ekmek ka­pı­sı­dır. Ve­ba­li çok­tur. Kimin ne ol­du­ğu ne amaç­la ora­lar­da ol­du­ğu çok açık ve net­tir. Artık ça­yı­mı­za sahip çıkma vakti. Ne ge­re­ki­yor­sa onu ya­pa­lım ve her bi­ri­miz eli­mi­zi taşın al­tı­na ko­ya­lım. Doğru bir ta­ne­dir, doğru neyse onu ya­pa­lım. Eğer or­ga­nik çay fay­da­lıy­sa, ça­rey­se il­gi­li ki­şi­ler çay fab­ri­ka­sı sa­hip­le­ri­ni veya yan­daş­la­rı­nı değil halkı, va­tan­da­şı ça­ğır­sın­lar genel bil­gi­len­di­ril­me top­lan­tı­sı ve se­mi­ner­ler dü­zen­le­ye­rek bilgi ver­sin­ler. Or­ga­nik çay hak­kın da va­tan­da­şı bi­linç­len­di­re­lim eği­tim ve­re­lim. Ya­rar­lı olan neyse onu ya­pa­lım.
Çay cüz­dan­la­rın­dan ke­si­len para nerde?
    Bu­gü­ne kadar çay cüz­dan­la­rın­dan ke­si­len pa­ra­la­rın ne­re­ye veya niçin har­can­dı­ğı­nı kim­ler bi­li­yor? Neden bu­gü­ne kadar çay üze­rin­den ke­si­len pa­ra­la­rın he­sa­bı il­gi­li ki­şi­ler­den so­rul­ma­dı. Çay cüz­dan­la­rın­dan ke­si­len bu pa­ra­lar ne­re­ye gi­di­yor?
    Bu pa­ra­la­rı alan ki­şi­ler ÇAY­KUR için veya çay üre­ti­ci­le­ri için ne yap­tı­lar? Bi­li­nen o ki hiç­bir şey yap­ma­dı­lar. Hep al­dı­lar, hep al­dı­lar...
    Artık du­ru­mun cid­di­ye­ti­ni her üre­ti­ci­nin fark et­me­si lazım. Çaya sahip çık­ma­sı lazım.
    Son piş­man­lık fayda ge­tir­me­yecek dedi.
           

Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI