'Çay göçü' ile nüfusun 3’e katlandığı ilimizde hastanelerde Covid-19 yoğunluğu

KO­RO­NAVİRÜS sal­gı­nı­nın en yoğun ol­du­ğu dö­nem­ler­de risk ha­ri­ta­sın­da ilk sı­ra­lar­da olan ili­miz­de, va­ka­lar ar­tı­şa geçti.

26.07.2022 08:36:00 0

Yaz mev­si­mi ve çay ta­rı­mıy­la nü­fu­sun 3'e kat­lan­dı­ğı şeh­ri­miz­de­ki has­ta­ne­ler­de ge­rek­li ser­vis ve yoğun bakım hazır hale ge­ti­ril­di. Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Tıp Fa­kül­te­si Tıbbi Mik­ro­bi­yo­lo­ji Kli­nik Şefi Öğ­re­tim Üyesi Dr. İlkay Bah­çe­ci, ″Va­ka­la­rın bay­ram son­ra­sı yak­la­şık 3-4 ka­tı­na çık­tı­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­riz. Tüm ön­lem­ler alın­dı, her­kes içini rahat tut­sun″ ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
    Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ko­ro­na­vi­rüs risk ha­ri­ta­sın­da en çok vaka gö­rü­len iller sı­ra­la­ma­sın­da uzun süre ilk sı­ra­lar­da yer alan ili­miz­de va­ka­lar ye­ni­den ar­tı­şa geçti. Ge­nel­de ciddi boğaz, baş ve vücut ağ­rı­sı ve ateş şi­ka­yet­le­riy­le acil ser­vis­le­re baş­vu­ran­la­rın sa­yı­sı­nın art­ma­sıy­la has­ta­ne­ler­de ha­zır­lık­lar da baş­la­dı. Özel­lik­le yaz mev­si­mi oluşu ve devam eden çay ta­rı­mı ne­de­niy­le nü­fu­sun 3'e kat­lan­dı­ğı kent­te­ki has­ta­ne­ler­de tüm im­kan­lar se­fer­ber edi­lip, ge­rek­li ser­vis ve yoğun bakım ya­tak­la­rı ha­zır­lık­lı hale ge­ti­ril­di.
'BAY­RAM SON­RA­SI VA­KA­LAR 3-4 KA­TI­NA ÇIKTI'
    RTEÜ Tıp Fa­kül­te­si Tıbbi Mik­ro­bi­yo­lo­ji Kli­nik Şefi Öğ­re­tim Üyesi Dr. İlkay Bah­çe­ci, ″Tüm Tür­ki­ye'de ol­du­ğu gibi Rize'de de va­ka­lar­da yoğun bir artış ya­şa­nı­yor. Bay­ram ön­ce­si­ne göre de­ğer­len­dir­di­ği­miz­de bay­ram son­ra­sı yak­la­şık 3-4 ka­tı­na çık­tı­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­riz. Bay­ram ön­ce­sin­de gün­lük örnek sa­yı­mız 150-200 ci­va­rıy­ken şu an yak­la­şık 800 ile 1000 arası de­ğiş­mek­te ve po­zi­tif­lik ora­nı­mız bir o kadar, yüzde 40-45 ora­nın­da art­mış va­zi­yet­te, yoğun bir şe­kil­de devam edi­yo­ruz″ dedi.
'HER­KES İÇİNİ RAHAT TUT­SUN'
    Dr. İlkay Bah­çe­ci, olu­şa­bi­lecek yo­ğun­lu­ğa karşı tüm ön­lem­le­rin alın­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, ″Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü'müz, baş­he­kim­li­ği­miz tüm ön­lem­le­ri­ni almış va­zi­yet­te. Biz la­bo­ra­tu­var ola­rak tüm ön­lem­le­ri­mi­zi almış va­zi­yet­te­yiz. Gün­lük test ka­pa­si­te­miz ol­duk­ça yük­sek. Has­ta­la­rın ya­tış­la­rı­na yö­ne­lik yeni ser­vis­ler oluş­tu­rul­du, bu ko­nu­da her­ke­sin içi rahat ola­bi­lir. Her­han­gi bir ak­sa­ma­ya mey­dan ver­me­den gelen has­ta­la­rı­mı­za uygun hiz­met­ler ve­ril­mek­te. Ka­pa­si­te açı­sın­dan her­han­gi bir sı­kın­tı yok. Tabi bu arada nor­mal va­ka­lar­da da yoğun bir dönem ya­şa­nı­yor. Yaz dö­ne­mi Rize'de çay dö­ne­mi ol­ma­sıy­la bir­lik­te il dı­şın­dan gelen va­tan­daş­la­rı­mız ve bun­la­rın da mu­aye­ne­le­riy­le bir­lik­te bir yo­ğun­luk ya­şa­nı­yor. Tüm ön­lem­ler alın­dı, her­kes içini rahat tut­sun. Anın­da mü­da­ha­le edi­li­yor″ ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
'RİSK HARİTA­SIN­DA İLK 10'UN İÇERİSİNDE YER ALI­YOR­DUK'
    Geçen yıl bu dö­nem­ler­de Rize'deki vaka sa­yı­la­rı­nın yo­ğun­lu­ğu­nu ha­tır­la­tan Dr. Bah­çe­ci, ″Bu sene yine yoğun bir artış var. Geçen sene bu mev­sim­ler­de yo­ğun­luk ya­şa­nı­yor­du. Risk ha­ri­ta­sın­da da ilk 10'un içe­ri­sin­de yer alı­yor­duk. Hatta bi­rin­ci ol­du­ğu­muz sü­reç­ler ya­şan­dı.
    Bu sene de aynı yo­ğun­luk devam edecek gibi ama bu yo­ğun­lu­ğun ön­le­mi­ni ala­rak azalt­mak bizim eli­miz­de. Her­kes ge­rek­li ted­bir­le­ri­ni alır­sa, has­ta­lı­ğı olan­lar izo­las­yon­la­rı­na dik­kat eder­ler­se, mas­ke­le­ri­ni ta­kar­lar­sa, özel­lik­le toplu olan yer­ler­de me­sa­fe ku­ral­la­rı­na dik­kat edip, hij­ye­ni sağ­lar­lar­sa o ilk sı­ra­lar­dan daha ge­ri­ye dü­şe­riz diye ümit edi­yo­rum″ ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
          

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °