Çay Taban Fiyatından Alımlar Devam Edecek

Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met Er­do­ğan 2023 yılı bi­rin­ci sür­gün yaş çay se­zo­nu hak­kın­da Borsa Mec­lis Top­lan­tı­sı’nda de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lun­du.

Güncel Haberler 6.07.2023 09:56:00 0
Çay Taban Fiyatından Alımlar Devam Edecek

 2023 yılı bi­ri­ni­ci sür­gün yaş çay se­zo­nun­da Çay­kur 195 bin ton, özel sek­tör 250 bin ton yaş çay alı­mıy­la yak­la­şık bi­rin­ci sür­gün re­kol­te­si 445 bin ton ola­rak ger­çek­leş­ti. Geç­miş yıl­la­ra kı­yas­la yaş çay ka­li­te­si­nin yük­sek ve ve­rim­li bir sezon ge­çir­di­ği­mi­zi söy­le­ye­bi­li­rim. Tah­min­le­ri­me göre bu sene sonu top­lam çay re­kol­te­si 2022 yı­lı­nın re­kol­te­si­ne yakın çı­ka­cak­tır. Şunu da ifade et­me­li­yim ki pan­de­mi ön­ce­si­ne göre %50 ora­nın­da ya­ban­cı işçi azal­dı. Ha­va­ala­nı­nın ili­mi­ze ka­za­nım­la­rı­nı bu­ra­da gör­dük. Ya­ban­cı iş­çi­ye ça­yı­nı top­lat­mak­tan­sa üre­ti­ci kendi ça­yı­nı kendi top­la­dı. Tabi ya­ban­cı iş­çi­ye gi­decek büyük mik­tar para ili­miz­de kaldı. Bu çok se­vin­di­ri­ci bir ge­liş­me oldu. Unut­ma­ya­lım ki biz­ler kendi ça­yı­mı­zın ta­ma­mı­nı top­la­ya­bi­lecek po­tan­si­yel­de­yiz.
Ay­rı­ca yak­la­şık 1 ay süren yaş çay alım se­zo­nun­da fiyat dal­ga­lan­ma­sı ya­şan­ma­dı. Müs­tah­sil­le­ri­miz ça­yı­nı sa­tar­ken ve çay pa­ra­sı­nı alır­ken sorun ya­şa­ma­dı. Özel sek­tör taban fiyat ve taban fiyat üzeri alım­lar ger­çek­leş­tir­di. Şunu her­kes bil­sin ki biz­ler taban fi­yat­tan alım­lar için eli­miz­den ge­le­ni ya­pa­ca­ğız. Çay sek­tö­rü pi­ya­sa­sı­nı bozan ki­şi­ler el­bet­te çı­ka­cak­tır bun­la­rı ifşa et­mek­ten çe­kin­me­ye­ce­ğim. Biz­ler müs­tah­si­lin­den sa­na­yi­ci­si­ne kadar her­ke­sin mutlu ol­du­ğu bir sis­tem kur­mak is­ti­yo­ruz. Bu sis­te­mi boz­mak is­te­ye­nin­de kar­şı­sın­da dur­mak­tan çe­kin­me­ye­ce­ğim.
Gö­re­ve gel­di­ği­miz gün­den iti­ba­ren he­de­fi­miz yü­rü­yen sür­dü­rü­le­bi­lir bir çay sek­tö­rü ka­zan­dır­mak­tır. Bu za­ma­na kadar çok iyi adım­lar attık. İli­mi­ze Çay İhti­sas Bor­sa­sı’nı Çay Araş­tır­ma ve Uy­gu­la­ma Mer­ke­zi(ÇAY­MER) ve Çay Çay­şı­sı’nı ka­zan­dır­dık. İli­mi­zin ye­ga­ne ürünü çayın ge­li­şi­mi için büyük hiz­met­ler yap­tık. Bun­dan son­ra­da yap­ma­ya devam ede­ce­ğiz. Ça­yı­mı­za ve Ri­ze­mi­ze katma değer ka­zan­dı­ra­ca­ğız dedi.


         Ha­ber-Fo­to: İlkay KA­VAL­CI YA­ZI­CI


Anahtar Kelimeler: Taban Fiyatından Alımlar Devam Edecek
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °