ÇAYDALI MANGAL KÖMÜRÜ TESİSİ GÜNEŞ'TEN ELEKTRİK ÜRETECEK

Çay Çö­pün­den Man­gal Kö­mü­rü Üre­tim te­si­si­nin ça­tı­sı­na güneş ener­ji­si pa­nel­le­riy­le, gü­neş­ten elekt­rik üre­ti­mi­ne ge­çi­lecek.

Güncel Haberler 5.08.2023 10:07:00 0
ÇAYDALI MANGAL KÖMÜRÜ TESİSİ GÜNEŞ

 Rize Be­le­di­ye­si’nin, Kal­kan­de­re Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­sin­de ha­ya­ta ge­çir­di­ği, Çay Çö­pün­den Man­gal Kö­mü­rü Üre­tim te­si­si­nin ça­tı­sı­na güneş ener­ji­si pa­nel­le­riy­le, gü­neş­ten elekt­rik üre­ti­mi­ne ge­çi­lecek.
 Te­sis­te çay çöp­le­rin­den man­gal kö­mü­rü, kö­mü­rün ya­pı­mı es­na­sın­da or­ta­ya çıkan gaz’dan elekt­rik ve çay çöp­le­rin­den çıkan sı­vı­dan da ta­rım­da kul­la­nı­la­bi­lir or­ga­nik gübre elde edi­li­yor.
 Buna ek ola­rak üre­tim te­si­si­nin ça­tı­sı güneş ener­ji­si pa­nel­le­riy­le kap­la­na­rak bu­ra­dan da ener­ji üre­ti­mi sağ­lan­mış ola­cak. Ta­ma­men çevre dostu bir tesis ola­rak ta­sar­la­nan fab­ri­ka; atık ola­rak yıl­lar­ca atıl du­rum­da olan çay çöp­le­ri­ni eko­no­mi­ye ka­zan­dır­dı­ğı gibi, üre­tim es­na­sın­da çev­re­ye de hiç­bir za­ra­rı bu­lun­ma­mak­ta­dır. Bir ürün­den Üç fark­lı gelir elde edi­len te­sis­te gü­neş­ten elekt­rik üret­mek için de ha­re­ke­te ge­çil­di. Ya­pı­lan he­sap­la­ma­lar ve plan­la­ma­lar doğ­rul­tu­sun­da kısa sü­re­de ken­di­ni amor­ti ede­bi­lecek güneş pa­nel­le­ri ya­tı­rı­mıy­la be­le­di­ye büt­çe­si­ne ek gelir ka­zan­dı­rıla­cak. Ku­ru­lu gücü saate 680 Kw olan ve top­lam­da yıl­lık 786.000 Kw elekt­rik ener­ji­si üre­tecek olan GES pro­je­sin­den yıl­lık yak­la­şık 2,5 mil­yon TL gelir elde edil­me­si he­def­le­ni­yor.
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
 Foto: Rize Be­le­di­ye­si Basın Bü­ro­su


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °