Çayeli Kaymakamlığı ve Çayeli Bakır İşletmeleri işbirliği ile yapılan Çayeli Engelsiz Yaşam Atölyesi hizmete girdi.
Çayeli Kaymakamlığının projesini yaptığı, Çayeli Bakır İşletmelerinin de finansman desteği sağladığı Engelsiz Yaşam Atölyesinin açılışı, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Çayeli Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel, Çayeli Belediye Başkan Vekili Yaşar Sarıibrahim, Çayeli Emniyet Müdürü Gani Bahadır Barakalı, İlçe Jandarma Komutanı Eyüp Uzun, Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi, bürokratlar ve Çayeli halkının katılımıyla gerçekleşti. Çayeli Kaymakamlığı ve bölgede 40 yıldır yeraltı metal madenciliği yapan Çayeli Bakır İşletmeleri işbirliği ile yapılan Çayeli Engelsiz Yaşam Atölyesi hizmete girdi.
Çayeli Kaymakamlığının projesini yaptığı, Çayeli Bakır İşletmelerinin de finansman desteği sağladığı Engelsiz Yaşam Atölyesinin açılış töreninde konuşan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, engelli bireylere hizmetin sosyal devlet olmanın bir gerekliliği olduğunu ve olimpiyatlarda elde edilen başarılara bu bireylere imkanların sağlanmasıyla ulaşıldığını belirterek, ‘Önemli olan zihinlerdeki engeli kaldırmak ve bunu engel olarak değil, farklılık olarak görebilmek.
Engelsiz Yaşam Atölyesi’nin yapımı ve projesine destek veren Çayeli Kaymakamlığı ve Çayeli Bakır İşletmeleri’ne teşekkür ediyorum. Bu birliktelik şehrin diğer bölgelerinde de örnek alınmalı’ dedi.
Çayeli Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel de yaptığı konuşamada, bir engelli vatandaşı ziyaretlerinde gündeme gelen sıkıntıyı Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Aile Destek Merkezi ile çalışarak bir proje haline getirdiklerini, finansmanını Çayeli Bakır İşletmeleri’nin üstlenmesiyle hızlı bir şekilde bitirdiklerini ifade ederek emeği geçenlere şükranlarını iletti.
Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi ise yaptığı konuşmada ‘Sosyal sorumluluk anlayışımızla bölgemizin, komşularımızın faydalanacağı güzel bir projeye destek olduk, hepimize hayırlı olmasını diliyorum’ dedi.
Engelsiz Yaşam Atölyesi, Otizm, Down Sendrom, Bedensel ve Zihinsel gibi farklı engel gruplarına dahil olan ve destek alamayan engelli bireylerin, ruhen ve bedenen yeterli gücü kazanabilmeleri için eğitim almalarının amaçlandığı bir atölye.
Engelsiz Yaşam Atölyesi; Çayeli Kaymakamlığı öncülüğünde, Çayeli ilçe sınırları içerisinde olan ve İl Özel İdaresi’ne ait 119 m2 büyüklüğündeki alanın, Aile Destek Merkezi’ne tahsis edilmesiyle hayata geçirilen bir sosyal proje.
Atölye, engellilere yönelik Spor Salonu, Meslek ve Beceri Atölyesi, Sanat Atölyesi ve Mutfak Atölyesi olarak dört farklı alandan oluşuyor.
Engelli bireylerin sosyal ve kültürel hayata adapte olmasını kolaylaştırmak, fiziksel ve psikolojik gelişimlerini desteklemek, sanat ve spor becerilerini arttırmak amacıyla faaliyet gösterecek olan atölyede, aynı zamanda aileler için de çeşitli eğitimler, paneller ve seminerler düzenlenecek.
Çayeli Kaymakamlığı’nın hayata geçirdiği Engelsiz Yaşam Atölyesi Çayeli Bakır İşletmeleri’nin desteği ile tamamlandı. Proje için yaklaşık 1 Milyon TL harcandı.
9 farklı eğitim programı açılıyor
Engelsiz Yaşam Atölyesi bünyesinde Bireysel Özel Eğitim, Grup Özel Eğitim (Kaynaştırma), Konuşma ve Dil Terapisi (Disleksi), Oyun Terapisi, Duyu Bütünleme, Ergoterapi, Hareket Programı, Kaynaştırma Programları, Sanatsal Terapi (El Sanatları, Resim, Müzik, Dans, Drama) eğitimleri özel eğitim sertifikasına sahip deneyimli görevliler tarafından veriliyor.
Engelsiz Yaşam Atölyesi’ne başvurular için;
Çayeli’nde ikamet ediyor olmak, 3294 sayılı kanun kapsamında faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın gelir durumu kriterlerine uygun olmak, hafif düzeyde olmak üzere otizm, down sendromu, zihinsel ve bedensel engelli kriterlerine uygun olmak (Çözger ve sağlık heyet raporu ile durumunu belgelendirmek), 4 ile 14 yaş arasında bulunmak (Bedensel engelli bireylerde yaş kriteri olmayacaktır) kriterlerini karşılamak gerekiyor.
Haber-Foto: Emrah Anabal