ÇAYELİ VAKFI, Bilimsel Çalışmalarına Devam Ediyor

ÇAYELİ VAKFI, Bilimsel Çalışmalarına Devam Ediyor

26 Haziranda İstan­bul'da, Tür­ki­ye’nin Dünya Ener­ji Kon­fe­ran­sı­na, ev sa­hip­li­ği ya­pa­ca­ğını, yapılan su­num­la­rı­mı­zı açık­la­ya­ca­ğı­nı belirttiler.

    “ENERJİ ve HİDRO­JEN” Ko­nu­lu Kon­fe­ran­sı Prof. Dr. İbra­him DİNÇER, Prof. Dr. Adnan MİDİLLİ, sundu. Saat;10.00’da baş­la­yan, Ça­ye­li Vakfı’ndaki söy­le­şi, saat;15.00 e kadar sürdü. İnsan­la­rı­mı­zın, Bilim ve Tek­no­lo­ji­ye ne kadar açık ol­du­ğu­nu, so­ru­lan so­ru­lar­la or­ta­ya koydu. Tür­ki­ye’deki Ener­ji, Ma­sa­ya ya­tı­rıl­dı. Tür­ki­ye’nin uyu­yan bir dev ol­du­ğu­nu vurgulandı. Ül­ke­miz 2053’de, Ener­ji’de Dün­ya­nın ilk üç ül­ke­si ara­sı­na gi­re­ce­ği­ni, bunun için ça­lış­ma­la­rın sür­dü­rül­dü­ğü be­lir­til­di.
    Prof. Dr. İbra­him DİNÇER, Bizim “Ener­ji ve Hid­ro­jen” adın­da bir der­ne­ği­mi­zin ol­du­ğu, ku­ru­cu­su baş­kan­lı­ğı­nı yap­tı­ğı­mı; Tür­ki­ye’nin 81 ili­nin in­ce­le­ne­rek ener­ji ça­lış­ma­la­rı­nı yap­tık­la­rı­nı, go­og­le’la gir­di­ği­niz zaman, ça­lış­ma­la­rı­mı­zı görüp takıp ede bilir, is­te­di­ği­niz so­ru­la­rın ce­va­bı­nı bula bi­lir­si­niz dedi.
    Rize’mizde, Çayın dı­şın­da al­ter­na­tif ürün ola­rak dünya ile mu­ka­ye­se ede­bi­le­ce­ği­miz, KAHVE eki­mi­ni de ya­pa­bi­le­ce­ği­mi­zi, TÜRK Kah­ve­si­nin, Dünya da bir marka ol­du­ğu­nu, bunu da de­ğer­len­di­re­bi­le­ce­ği­mi­zi öğ­ren­miş olduk. KİVİ eki­min­de nasıl ba­şa­rı elde etmiş isek Tür­ki­ye’nin Kahve için öde­di­ği, Mil­yon Do­lar­la­rın, ka­sa­mı­za ka­la­ca­ğı­nı artık bi­li­yo­ruz.
    Dik­kat çeken so­ru­lar­dan biri
    Soru: Tür­ki­ye’de, Üni­ver­si­te­ye ha­zır­la­nan bir öğ­ren­ci­nin Ener­ji­si ile, Ka­na­da’da Üni­ver­si­te­ye ha­zır­la­nan öğ­ren­ci­nin, Mu­ka­ye­se­si­ni ya­pa­bi­lir mi­si­niz?
    Cevap, Prof. Dr. İbra­him DİNÇER; Ka­na­da’da Üni­ver­si­te­ye giren bir öğ­ren­ci­nin ener­ji­si %3-4 tur. Üni­ver­si­te­den Mezun ol­du­ğu zaman, bu %9-10 a çı­kı­yor. Tam öğ­re­ne­rek mezun olu­yor. Mezun olan­lar, Ka­na­da’yı yö­ne­ti­yor dedi.

    Tür­ki­ye’de Üni­ver­si­te­ye giren öğ­ren­ci­nin ener­ji­si, Ka­na­da’daki öğ­ren­ci­nin iki ka­tı­dır. %6-7’dır.
    Tür­ki­ye’deki öğ­ren­ci­nin Üni­ver­si­te­den mezun ol­du­ğu zaman, Ener­ji­si ancak bir iki puan ar­tı­yor.
    Buda gös­te­ri­yor ki, Tür­ki­ye’deki Eği­ti­min ka­li­te­si­nin çok düşük ol­du­ğu­nu, öğ­ren­ci­le­rin ge­rek­li bilgi do­na­nı­mı­na sahip ol­ma­dı­ğı­dır. Bu da her alana yan­sı­mış olu­yor. Tabi ki is­tis­na­lar ka­ide­yi boz­maz dedi.
    ÇAY­DEF Genel Bşk. Yıl­maz HÜS­REV yap­tı­ğı açık­la­ma­da; Ben soru sor­ma­ya­ca­ğım, şunu önem­le be­lirt­mek is­te­rim ki;
    Aile­nin ev­la­dı­nı bi­linç­li bir şekil de ye­tiş­ti­re­me­me­si, Sevgi Saygı or­ta­mı içe­ri­sin de, Da­ya­nış­ma ru­hu­nu bir­leş­ti­re­rek, üre­ti­me geç­me­si­dir. Boş dur­ma­ya­ca­ğız, ça­lı­şa­ca­ğız.
    Ka­na­da’daki bir öğ­ren­ci, Üni­ver­si­te­yi bi­tir­di mi, so­rum­lu­luk ala­rak, Üre­ti­me ge­çi­yor.
    Tür­ki­ye deki bir öğ­ren­ci­nin, Üni­ver­si­te­yi bi­tir­di­ği zaman, Üre­ti­me geç­mi­yor, ça­lış­mı­yor.
    Bu du­ru­mun gi­de­ril­me­si için, başta aile­ler olmak üzere, dev­let ön­der­lik ya­pa­rak, bu ka­osun or­ta­dan kalk­ma­sı­dır dedi.
    Yil­maz HÜS­REV’in yap­tı­ğı ko­nuş­ma büyük al­kı­şı aldı.
    Üre­tim­siz, Tü­ke­tim ola­ma­ya­ca­ğı­nı, olur­sa, Eko­no­mi­nin dibe vur­muş ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz.
    Za­ma­nın hayli iler­le­me­si, kim­se­nin ma­sa­sın­dan kalk­ma­ma­sı, in­san­la­rı­mı­zın, ne kadar ener­ji dolu ol­du­ğu­nu gör­müş olduk dedi.
    Bu güzel Vakıf Söy­le­şi­si­nin so­nun­da;
    Prof. Dr. İbra­him DİNCER ve Prof. Dr. Adnan MİDİLLİ’ye
    Ça­ye­li Vakfı Baş­ka­nı Ali Zeki SA­RU­HAN, te­şek­kür pla­ket­le­ri­ni sundu, fo­toğ­raf çe­ki­mi ya­pıl­dı.

    Baş­kan SA­RU­HAN; 
Ener­ji ve Hid­ro­jen ko­nu­lu söy­le­şi­mi­ze, za­ma­nı­nı­zı ayı­ra­rak biz­le­ri onur’e et­me­niz, güzel fikir ve dü­şün­ce­le­ri­niz­le, su­nu­ma katkı sağ­la­ma­nız, ener­ji dolu ol­ma­nız biz­le­ri zi­ya­de­si ile mem­nun et­miş­tir.
    Ön­ce­ki hafta, yine bu­ra­da Ri­ze­li genç­ler­le yap­tı­ğı­mız kah­val­tı­lı söy­le­şi­miz de de;
    Tür­ki­ye Ha­va­cı­lık ve Uzay Sa­na­yii A.Ş. Genel Md. Prof. Dr. Temel KOTİL’de genç­le­ri­miz­le de­ne­yim­le­ri­ni pay­laş­tı.
    Bu ka­tı­lım­lar­dan do­la­yı he­pi­ni­ze ayrı ayrı te­şek­kür ede­rim. Bir da­ha­ki söy­le­şi­de bu­luş­mak üzere sağ­lık­la, sevgi ile kalın dedi.
         

Ha­ber-Fo­to: Sü­ley­man SAKLI