Rize Trabzon Artvin bölge Ziraat odalarının ortak kararı gereğince çay kanun teklifinde bazı maddelerde değişiklik yapılmasına dair alınan ortak karar değişiklikleri Çayeli Ziraat Odası tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.
Değişiklik yapılması istenen maddeler şu şekilde sıralandı.
Madde 3 - (1) Çay tarım alanları bakanlıkça tespit edilir. Bu alanlar dışında çay tarımı yapılamaz der. Değişiklik - çay tarım alanlarının daha önce bakanlar kurulu kararı ile belirlenen alanlar dışında yapılmaması yönünde değişiklik istedik. Amaç daha fazla çay alanlarının genişleme olmaması için.
Madde-5 -(1) Yaş çay alım fiyatı ulusal çay konseyi tarafından ilan edilir der.
Değişiklik - yaş çay alım fiyatı ile ilgili sivil toplum kuruluşları (ziraat odası, çaykur, ulusal çay konseyi, üretici örgütleri v.s.) teklifi ile bakanlık açıklar. Açıklanan fiyattan aşağı yaş çay satın alınmamasını teklif ettik.
Fıkra 4 - Yaş çay A veya B lisanlı firmalarca satın alınır der.
Değişiklik - Çay kurun yaş çay alımından sonra kalan yaş çayların 5.ci fıkrada belirtilen sözleşme şartı isteğe bağlı olması kaydı ile A veya B (özel sektör) firmalarla üretici kendi örgütü nezdinde sözleşme yapa bileceğini talep edilmiştir.
Bu karar TZOB yapılan bölge ziraat odaları (Rize Trabzon Artvin) başkanları odalarının mutabık olup imza altına aldıkları metin ile tarım bakanlığındaki toplantıya katılım sağlanmıştır. Toplantıya tarım bakan yardımcısı ve Bugem genel müdürü ve yardımcısı, bölge ziraat odaları başkanları, çay işletmeleri genel müdürü, Rize Ticaret Borsa başkanı, Trabzon Ticaret Borsa Başkanı, Rize Ticaret odası başkanları katılım ile sağlanmıştır.
Bakanlık hariç söz alan bütün kurum temsilcileri taban fiyat belirlenmesine ortak talep etmiş olmasına rağmen yetkililer taban fiyatın kanuna konulamayacağını Dünya ticaret örgütüne olan taahhüdümüz nedeniyle ceza gelebileceği yönündeki görüşüne yönetim kurulu üyemizin itirazı ve ulusal çay konseyi başkanının da bazı Avrupa ülkelerinde çok yıllık tarım ürünlerinde taban fiyat benzeri kanunlarında yer aldığını örneklemişlerdir.
Söz alan Tarım Bakanlığı Bugem Genel müdürü ise 5.ci maddenin l.fıkrasma odalarımızca eklediğimiz açıklanan yaş çay fiyatının dışında hiç kimse yaş çay alamaz yerine kendileri tarafından değiştirilerek 2.madde şeklinde hasat dönemi sonunda gerçekleşen ortalama yaş çay alım fiyatının yaş çay maliyetin den düşük olması durumunda 18/04/2006 tarih ve 5488 sayılı Tarım kanununun 19.cu maddesi B bendi hükümlerince Yaş Çay üreticilerine fark ödemesi desteği ödenir diye bir madde örneği sunar.
Bizce görüştüğümüz bazı üst düzey yetkililer bu çok tartışılması gerektiği özel sektörce istismara acık olduğu, amaç doğrultusunda uygulama yapılamayacağı görüşü hakim olduğunun kanaatine varmış bulunmaktayız. Yaş Çay kanunun bu şekli ile çalışmalar yapıldığını kamuoyunun bilgisine sunarız denildi.
Haber-Foto: Halil İbrahim SAKLI