ÇAYELİ ZİRAAT ODASI ÇAY KANUNU TEKLİFİNE DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİNDE BULUNDU

ÇAYELİ ZİRAAT ODASI ÇAY KANUNU TEKLİFİNE DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİNDE BULUNDU

Zi­ra­at oda­la­rı­nın ortak ka­ra­rı ge­re­ğin­ce çay kanun tek­li­fin­de bazı mad­de­ler­de de­ği­şik­lik ya­pıl­ma­sı­na dair alı­nan ortak karar de­ği­şik­lik­le­ri Ça­ye­li Zi­ra­at Odası ta­ra­fın­dan ka­mu­oyuy­la pay­la­şı

 Rize Trab­zon Art­vin bölge Zi­ra­at oda­la­rı­nın ortak ka­ra­rı ge­re­ğin­ce çay kanun tek­li­fin­de bazı mad­de­ler­de de­ği­şik­lik ya­pıl­ma­sı­na dair alı­nan ortak karar de­ği­şik­lik­le­ri Ça­ye­li Zi­ra­at Odası ta­ra­fın­dan ka­mu­oyuy­la pay­la­şıl­dı.
 De­ği­şik­lik ya­pıl­ma­sı is­te­nen mad­de­ler şu şe­kil­de sı­ra­lan­dı.
Madde 3 - (1) Çay tarım alan­la­rı ba­kan­lık­ça tes­pit edi­lir. Bu alan­lar dı­şın­da çay ta­rı­mı ya­pı­la­maz der. De­ği­şik­lik - çay tarım alan­la­rı­nın daha önce ba­kan­lar ku­ru­lu ka­ra­rı ile be­lir­le­nen alan­lar dı­şın­da ya­pıl­ma­ma­sı yö­nün­de de­ği­şik­lik is­te­dik. Amaç daha fazla çay alan­la­rı­nın ge­niş­le­me ol­ma­ma­sı için.
Mad­de-5 -(1) Yaş çay alım fi­ya­tı ulu­sal çay kon­se­yi ta­ra­fın­dan ilan edi­lir der.
De­ği­şik­lik - yaş çay alım fi­ya­tı ile il­gi­li sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı (zi­ra­at odası, çay­kur, ulu­sal çay kon­se­yi, üre­ti­ci ör­güt­le­ri v.s.) tek­li­fi ile ba­kan­lık açık­lar. Açık­la­nan fi­yat­tan aşağı yaş çay satın alın­ma­ma­sı­nı tek­lif ettik.
Fıkra 4 - Yaş çay A veya B li­san­lı fir­ma­lar­ca satın alı­nır der.
De­ği­şik­lik - Çay kurun yaş çay alı­mın­dan sonra kalan yaş çay­la­rın 5.​ci fık­ra­da be­lir­ti­len söz­leş­me şartı is­te­ğe bağlı ol­ma­sı kaydı ile A veya B (özel sek­tör) fir­ma­lar­la üre­ti­ci kendi ör­gü­tü nez­din­de söz­leş­me yapa bi­le­ce­ği­ni talep edil­miş­tir.
Bu karar TZOB ya­pı­lan bölge zi­ra­at oda­la­rı (Rize Trab­zon Art­vin) baş­kan­la­rı oda­la­rı­nın mu­ta­bık olup imza al­tı­na al­dık­la­rı metin ile tarım ba­kan­lı­ğın­da­ki top­lan­tı­ya ka­tı­lım sağ­lan­mış­tır. Top­lan­tı­ya tarım bakan yar­dım­cı­sı ve Bugem genel mü­dü­rü ve yar­dım­cı­sı, bölge zi­ra­at oda­la­rı baş­kan­la­rı, çay iş­let­me­le­ri genel mü­dü­rü, Rize Ti­ca­ret Borsa baş­ka­nı, Trab­zon Ti­ca­ret Borsa Baş­ka­nı, Rize Ti­ca­ret odası baş­kan­la­rı ka­tı­lım ile sağ­lan­mış­tır.
Ba­kan­lık hariç söz alan bütün kurum tem­sil­ci­le­ri taban fiyat be­lir­len­me­si­ne ortak talep etmiş ol­ma­sı­na rağ­men yet­ki­li­ler taban fi­ya­tın ka­nu­na ko­nu­la­ma­ya­ca­ğı­nı Dünya ti­ca­ret ör­gü­tü­ne olan ta­ah­hü­dü­müz ne­de­niy­le ceza ge­le­bi­le­ce­ği yö­nün­de­ki gö­rü­şü­ne yö­ne­tim ku­ru­lu üye­mi­zin iti­ra­zı ve ulu­sal çay kon­se­yi baş­ka­nı­nın da bazı Av­ru­pa ül­ke­le­rin­de çok yıl­lık tarım ürün­le­rin­de taban fiyat ben­ze­ri ka­nun­la­rın­da yer al­dı­ğı­nı ör­nek­le­miş­ler­dir.
Söz alan Tarım Ba­kan­lı­ğı Bugem Genel mü­dü­rü ise 5.​ci mad­de­nin l.fık­ras­ma oda­la­rı­mız­ca ek­le­di­ği­miz açık­la­nan yaş çay fi­ya­tı­nın dı­şın­da hiç kimse yaş çay ala­maz ye­ri­ne ken­di­le­ri ta­ra­fın­dan de­ğiş­ti­ri­le­rek 2.​madde şek­lin­de hasat dö­ne­mi so­nun­da ger­çek­le­şen or­ta­la­ma yaş çay alım fi­ya­tı­nın yaş çay ma­li­ye­tin den düşük ol­ma­sı du­ru­mun­da 18/04/2006 tarih ve 5488 sa­yı­lı Tarım ka­nu­nu­nun 19.​cu mad­de­si B bendi hü­küm­le­rin­ce Yaş Çay üre­ti­ci­le­ri­ne fark öde­me­si des­te­ği öde­nir diye bir madde ör­ne­ği sunar.
Bizce gö­rüş­tü­ğü­müz bazı üst düzey yet­ki­li­ler bu çok tar­tı­şıl­ma­sı ge­rek­ti­ği özel sek­tör­ce is­tis­ma­ra acık ol­du­ğu, amaç doğ­rul­tu­sun­da uy­gu­la­ma ya­pı­la­ma­ya­ca­ğı gö­rü­şü hakim ol­du­ğu­nun ka­na­ati­ne var­mış bu­lun­mak­ta­yız. Yaş Çay ka­nu­nun bu şekli ile ça­lış­ma­lar ya­pıl­dı­ğı­nı ka­mu­oyu­nun bil­gi­si­ne su­na­rız de­nil­di.
            

Ha­ber-Fo­to: Halil İbra­him SAKLI