ÇAYKUR Kuru Çay Satış Rekoru Kırdı

ÇAYKUR Kuru Çay Satış Rekoru Kırdı

ÇAY­KUR, 2022 yılı 162 bin 958 tonla ta­ri­hi­nin en yük­sek kuru çay sa­tı­şı­nı ger­çek­leş­tir­di­ği açık­lan­dı.

 ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya Alim, 2022 yılı Rize, Art­vin, Trab­zon ve Gi­re­sun'da yak­la­şık 582 bin 497 ton yaş çay alımı ya­pa­rak 114 bin 500 ton kuru çay üret­tik­le­ri­ni söy­le­di.
Geçen yıl alı­nan yaş çay kar­şı­lı­ğı üre­ti­ci­le­re 4 mil­yar 100 mil­yon lira öde­ne­rek bütün öde­me­le­rin ta­mam­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten Alim, ÇAY­KUR'un 47 fab­ri­ka ile yol­cu­lu­ğu­na devam et­ti­ği­ni, iki fab­ri­ka­nın bu yıl hiz­me­te alı­na­ca­ğı­nı ifade etti.
Alim, ÇAY­KUR'un yaş çay alım­la­rı­nın ya­nın­da en büyük he­de­fi­nin kuru çay sa­tı­şı­nı ar­tır­mak ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, "Yaş çayı alıp iş­le­mek, kuru çaya dö­nüş­tür­mek büyük ba­şa­rı ama bunu ba­şa­rı kabul et­mi­yo­ruz. Al­dı­ğı­mız yaş çay kar­şı­lı­ğı kuru çay sa­tı­şı ya­par­sak bizim için ba­şa­rı ger­çek ba­şa­rı olur." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Daha önce kurum ta­ri­hi­nin en yük­sek kuru çay sa­tı­şı­nı 2021'de yap­tık­la­rı­nı kay­de­den Alim, "2021'de 860 bin tonun üze­rin­de yaş çay alır­ken 158 bin tonun üze­rin­de kuru çay sa­tı­şı­mız vardı. Ön­ce­ki yılı ge­ri­de bı­ra­ka­rak yak­la­şık 163 bin ton kuru çay sa­tı­şı yap­tık. Bunun 31 bin tonu dökme şek­lin­de­dir. 3 bin tonu yurt dışı sa­tı­şı­mız­dır." şek­lin­de ko­nuş­tu.
Soğuk çay pa­za­rın­da da önem­li yere sahip ol­duk­la­rı­nı be­lir­ten Alim, soğuk çay sa­tı­şın­da 102 bin lit­re­yi geç­tik­le­ri­ni, ön­le­rin­de­ki dönem için he­def­le­ri­nin 110 bin lit­re­ye ulaş­mak ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.
Alim, 2022 yı­lın­da üre­ti­len kuru çay­dan daha fazla kuru çay sa­tı­şı ya­pıl­dı­ğı­nı ifa­de­re ede­rek, "Ama­cı­mız her yıl al­dı­ğı­mız çayı satıp de­po­lar­da fazla stok bı­rak­ma­mak. Geç­miş yıl­lar­dan kalan çayla bir­lik­te sto­ku­muz bir mik­tar yük­sek­ti. 31 Ara­lık 2022 iti­ba­rıy­la sto­ku­muz 80 bin ton ci­va­rın­da. Yaş çay sek­tö­rün­de mayıs ayın­dan mayıs ayına de­ğer­len­dir­me ya­pı­yo­ruz. Çünkü bir son­ra­ki çay alımı mayıs ayın­da baş­la­ya­cak. Mayıs ayına yak­la­şık 30 bin ton kuru çay stoku ile gi­re­ce­ğiz. Bu idare edi­le­bi­lir bir se­vi­ye." şek­lin­de ko­nuş­tu.
Türk ça­yı­nın zaman zaman 110 ül­ke­ye ihraç edil­di­ği­ne anım­sa­tan Alim, satış ma­ğa­za­la­rın­da ise 500 ton satış ger­çek­leş­tir­dik­le­ri­ni söy­le­di.
Alim, ÇAY­KUR'un ürün ağını ge­liş­tir­me­siy­le fark­lı alan­la­ra açıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, şu şe­kil­de ko­nuş­tu:
"12 bin 500 ton matc­ha çayı (yeşil çay pud­ra­sı) sat­tık. Ame­ri­ka'ya 200 ton yeşil çay pud­ra­sı sa­tı­yo­ruz. Bunu 400 tona çı­kar­mak için gö­rüş­me ger­çek­leş­tir­dik.Diğer ül­ke­ler­le il­gi­li gö­rüş­me­le­ri­miz sü­rü­yor. Mo­ğo­lis­tan'a ise fark­lı to­naj­lar­da çay satma iş­le­mi­miz devam edi­yor.
2022 yılı içe­ri­sin­de Uk­ray­na'ya dökme çay sat­tık. İyi bir satış ger­çek­leş­tir­dik.
Yurt dışı sa­tış­la­rı ile il­gi­li fark­lı ara­yış­la­rı­mız var."
- "Çayın her atı­ğı­nın de­ğer­len­di­ril­me­si için ça­lı­şı­yo­ruz"
Çayın her atı­ğı­nın de­ğer­len­di­ril­me­si için ça­lış­tık­la­rı­na işa­ret eden Alim, "Kuru çay pa­ket­le­me­si ya­pı­lır­ken çıkan ka­fe­in toz­la­rın­dan suni deri üre­ti­mi var. Üze­ri­ne önem­le eği­li­yo­ruz. Ka­fe­in tozu ta­ma­men işe ya­ra­maz gibi gö­rü­nü­yor ama suni deri ya­pı­mı, oto­mo­tiv sek­tö­rün­de, otur­ma grup­la­rın­da, çanta gibi fark­lı sek­tör­ler­de yer bu­la­cak bir ürün ola­cak." ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
Yusuf Ziya Alim, deri üre­ti­mi­nin Bi­le­cik'te ya­pıl­dı­ğı­nı ifade ede­rek, "Biz­den alı­nan ka­fe­in­ler 10 mik­ro­nun al­tın­da in­cel­ti­li­yor, toz ha­li­ne ge­ti­ri­li­yor, toz­dan yüzde 60'ı çay atığı ola­rak deri üre­ti­li­yor. Biz tozu çöpe at­mı­yor, de­ğer­len­di­ri­yo­ruz. De­ne­me ürün­le­rin­den bir­kaç parça bize ge­ti­ril­di.
2023 yı­lın­da seri üre­ti­me ge­çi­le­ce­ği­ni dü­şü­nü­yo­ruz." şek­lin­de ko­nuş­tu.
Ka­fe­in toz­la­rın­dan üre­ti­mi ya­pı­lan de­ri­nin her alan­da kul­la­nı­la­bi­le­ce­ği­ne be­lir­ten Alim, al­ter­na­tif ürün ola­rak helva, ka­fe­ini alın­mış siyah çay üret­tik­le­ri­ni, şubat ayın­da ma­kar­na üre­ti­mi­ne baş­la­ya­cak­la­rı­nı, çay to­hu­mu ya­ğı­nın kısa sü­re­de ma­ğa­za­lar­da yer bu­la­ca­ğı­nı söy­le­di.