Çaykur Rizespor'un Tarihteki En İlginç 29 Maçı Kaleme Alındı

İli­miz­de ya­şa­yan 40 ya­şın­da­ki araş­tır­ma­cı Meh­met Tah­sin Tansu, Çay­kur Ri­zes­por’umu­zun 29 ma­çı­nın hi­ka­ye­si­ni ya­za­rak kitap ha­li­ne ge­tir­di.

Spor Haberleri 30.09.2022 17:38:00 0
Çaykur Rizespor

    Çay­kur Ri­zes­por'un bu­gü­ne kadar oy­na­dı­ğı 29 fark­lı mü­sa­ba­ka­nın, fut­bol­cu ve hakem kad­ro­la­rı, tek­nik di­rek­tör­le­riy­le ve maç­la­rın hi­ka­ye­le­ri­ni araş­tı­ran 40 ya­şın­da­ki Meh­met Tah­sin Tansu isim­li araş­tır­ma­cı, Ri­zes­por'un 29 ma­çı­nı ku­lüp­te oy­na­mış olan eski fut­bol­cu­la­rıy­la bire bir gö­rü­şe­rek veya maç­la­rın eski ga­ze­te kü­pür­le­rin­den bu­la­rak ha­zır­la­dı.
    Ri­zes­por'un maç­la­rı içe­ri­sin­de maç ana­liz­le­ri, Ri­zes­por'un maç kad­ro­la­rı ve maç­lar­da ya­şan­mış hi­ka­ye­ler yer alı­yor. Her maçın kad­ro­su­nu ayrı ayrı yazan Tansu, hangi maçta kaç gol atıl­dı­ğı­nı, hangi fut­bol­cu kaç maçta forma giy­di­ği, hangi maçta ne gibi fark­lı bir hi­ka­ye­le­rin ya­şan­dı­ğı bil­gi­le­re ki­ta­bın­da yer verdi. Şu ana kadar Ri­zes­por için ya­zı­lan en de­tay­lı kitap olma özel­li­ği­ni ta­şı­yan ça­lış­ma için bir ya­yı­ne­viy­le an­la­şan Tansu, ku­lüp­ten veya başka bir yer­den des­tek al­ma­ya­rak kendi ce­bin­den ça­lış­ma­yı kitap ha­li­ne ge­tirt­ti.
"Bazı maç­la­rın hi­ka­ye­le­ri tozlu raf­lar­da kal­ma­sı­na gön­lüm razı ol­ma­dı"
    Ri­zes­por'un maç sı­ra­sın­da ya­şa­mış ol­du­ğu il­ginç olay­la­rı ka­le­me al­dı­ğı­nı söy­le­yen Meh­met Tah­sin Tansu, "Ri­zes­por'un maç­lar­da ya­şa­dı­ğı hi­ka­ye­ler­le il­gi­li kitap ha­zır­la­dım. Ki­tap­ta 29 fark­lı maçın hi­ka­ye­si var. Ri­zes­por'un hük­men ga­li­bi­yet­ler, mağ­lu­bi­yet­ler ve fark­lı skor­lar­la il­gi­li olay­lı maç­la­rın hi­ka­ye­le­ri­ni yaz­dım. Bazı maç­la­rın hi­ka­ye­le­ri gü­nü­müz­de pek bi­lin­me­di­ği için hi­ka­ye­le­rin tozlu raf­lar­da kal­ma­sı­na gön­lüm razı ol­ma­dı. Bu hi­ka­ye­le­ri o dönem oy­na­yan fut­bol­cu abi­ler­den din­le­dim. Bazı maçın hi­ka­ye­le­ri­ni de ga­ze­te kü­pür­le­rin­den araş­tı­ra­rak, hi­ka­ye­leş­ti­re­rek ha­zır­la­ya­rak ki­ta­ba ek­le­dim" dedi.
"Bir maçta 2 ka­le­ci­mi­zin de sakat ol­ma­sın­dan do­la­yı ka­le­ye li­bo­ro oyun­cu­su Şenol Bay­rak­tar' ka­le­dey­di"
    Ri­zes­por ta­ri­hin­de oy­na­mış ol­du­ğu il­ginç maç­la­rı an­la­tan Tansu, "1971 ile 1974 yıl­la­rı ara­sın­da Ri­zes­por 3. ligde mü­ca­de­le et­ti­ği dö­nem­de 22. haf­ta­da oy­na­dı­ğı hiç­bir maçı ka­za­na­ma­dı. Maç­la­rın so­nuç­la­rı hep hük­men Ri­zes­por'un aley­hi­ne tes­cil­len­di. 1984-1985 se­zo­nun­da Pet­ro­lo­fi­si ma­çın­da 2 ka­le­ci­mi­zin de sakat ol­ma­sın­dan do­la­yı ka­le­ye li­bo­ro oyun­cu­su Şenol Bay­rak­tar' ka­le­dey­di.
    En il­ginç olay­lar­dan bi­ri­de budur. Ri­zes­por o maçı 1-0 ka­zan­mış­tı. Bir fut­bol­cu­nun maçta kötü oy­na­ma­sın­dan do­la­yı bazı so­run­lar ya­şa­dı. O olay beni baya bir et­ki­le­di. Özel ha­ya­tın giz­li­li­ğin­den do­la­yı ki­ta­ba ek­le­me­dim. İçimde uhde kalan hi­ka­ye­ler­den bi­ri­dir.
    1970 dö­nem­le­rin­de oy­na­nan bir maçtı. İlk ya­rı­yı 2-0 ta­mam­la­ma­mı­za rağ­men 3-2 mağ­lup ay­rıl­mış­tık" şek­lin­de ko­nuş­tu.
"Ri­zes­por­lu­lar bu hi­ka­ye­yi çok be­ğe­ne­cek­ler"
    Ri­zes­por­lu ta­raf­tar­la­rın yaz­dı­ğı hi­ka­ye­yi çok be­ğe­ne­cek­le­ri­ni ifade eden Tansu, "Ki­tap­ta 9-10 tane maç 1990 ta­ri­hin­den ön­ce­sin­de ge­ri­ye kalan maç­lar ise 90 son­ra­sı­na ait maç­lar. O maç­lar­dan unu­tul­ma­ya­nı Ak­hi­sars­por'un he­zi­me­ti, Or­dus­por ile oy­na­nan play-off maçı, Ada­nas­por ile oy­na­nan tek­rar­dan 4-3'lük maç. Ri­zes­por'un se­zo­nun ilk ya­rı­sı şam­pi­yon­lu­ğa oy­na­yıp 2. ya­rı­sın­da kü­me­de kal­ma­ya oy­na­dı­ğı se­zon­du.
    O se­zo­nun en iyi maçı ve en zevk­li ma­çı­dır. Onun dı­şın­da Ga­la­ta­sa­ray maç­la­rı var.
    Tür­ki­ye'de hakem krizi de­nin­ce akla gelen maç. O hi­ka­ye­yi çok eğ­le­ne­rek yaz­dım. Ri­zes­por­lu­lar bu hi­ka­ye­yi çok be­ğe­ne­cek­ler" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
"Geçen sezon oy­na­nan Ga­la­ta­sa­ray maç­la­rı Ri­zes­por ta­ri­hi açı­sın­dan en skan­dal maç­lar­dı"
    2 ayda ki­ta­bı yaz­ma­yı ta­mam­la­dı­ğı­nı söy­le­yen Araş­tır­ma­cı Tansu, "Ki­ta­bı yaz­ma­ya 2020 yı­lı­nın Ağus­tos ayın­da yaz­ma­ya baş­la­dım. Ekim ayın­da da ta­mam­la­dım. Tam 28 tane hi­ka­ye yaz­mış­tım. Bir tane yayın eviy­le gö­rüş­müş­tüm. Yayın evi ki­ta­bı ba­sa­bi­le­ce­ği­ni söy­le­yin­ce bir hi­ka­ye daha ek­le­mek is­te­dim. Geç­ti­ği­miz sezon İstan­bul'da oy­na­dı­ğı­mız hakem ka­rar­la­rıy­la öne çıkan Ga­la­ta­sa­ray ma­çı­nı hi­ka­ye­si­ni ek­le­yip ta­mam­la­dım. Geçen sezon oy­na­nan 2 Ga­la­ta­sa­ray maçı da Ri­zes­por ta­ri­hi açı­sın­dan en skan­dal maç­lar­dan bi­riy­di" dedi.
"Ri­zes­por ku­lü­bün­den hiç­bir des­tek al­ma­dım"
    Ki­ta­bı çı­kar­tır­ken Ri­zes­por ku­lü­bün­den hiç­bir des­tek al­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Tansu, "Ri­zes­por ku­lü­bün­den hiç­bir des­tek al­ma­dım. Ta­ma­men kendi im­kan­la­rım­la çı­kart­tı­ğım bir kitap oldu. Ya­yı­ne­viy­le gö­rüş­tük. Onay ve­ril­di.
    Dü­zen­le­me­le­ri ya­pıl­dı. Ta­ma­men kendi ça­ba­la­rım­la çı­kart­tı­ğım bir kitap. Al­tı­nı çiz­mek­te fayda var. Bir des­tek ala­ma­dık. Yeni se­zon­da gö­rüş­me­dim ama geçen sene Tahir Kıran'la gö­rüş­tü­ğüm­de daha önce ha­zır­la­dı­ğım ki­tap­la­rı ba­sa­ca­ğı­nı söy­le­miş­ti ama görev de­ği­şik­li­ği ol­du­ğun­dan do­la­yı as­kı­da kalan bir proje oldu" şek­lin­de ko­nuş­tu.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °