ÇGD BURSA'DA RİZELİ YÜKSEL BAYSAL YENİDEN BAŞKAN

Çağ­daş Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği Bursa Şu­be­si'nin 18. Ola­ğan Genel Ku­ru­lun­da eski baş­kan­lar­dan Ri­ze­li Ga­ze­te­ci Yük­sel Bay­sal'ın lis­te­si yö­ne­ti­me se­çil­di.

Güncel Haberler 9.03.2023 09:05:00 0
ÇGD BURSA

 Çağ­daş Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği Bursa Şu­be­si'nin 18. Ola­ğan Genel Ku­ru­lun­da eski baş­kan­lar­dan Ri­ze­li Ga­ze­te­ci Yük­sel Bay­sal'ın lis­te­si yö­ne­ti­me se­çil­di. Bay­sal, ÇGD ge­le­ne­ği­ni geç­miş­ten bu­gü­ne sür­dü­ren ga­ze­te­ci­le­rin ve yeni nesil ga­ze­te­ci­le­rin bir­lik­te ve ör­güt­lü ola­rak mü­ca­de­le­si­ni sür­dü­re­ce­ği­ni söy­le­di.
 Divan He­ye­ti Baş­kan­lı­ğı­nı Tay­fun Ça­vu­şoğ­lu'nun yap­tı­ğı ÇGD Bursa Şu­be­si Genel Ku­ru­lu­na, CHP Bursa İl Baş­ka­nı Tur­gut Özkan, Ni­lü­fer Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tur­gay Erdem, Gem­lik Be­le­di­ye Baş­kan Yar­dım­cı­sı Mert Di­mi­li, İYİ Parti Bursa eski İl Baş­ka­nı Sel­çuk Tür­koğ­lu, CHP Ni­lü­fer İlçe Baş­ka­nı Fırat Yıl­maz, HDP Bursa İl Yö­ne­ti­ci­si Ab­dul­ka­dir Ka­ra­bağ, Bursa Ba­ro­su Baş­ka­nı Av. Metin Öz­to­sun, Bir­le­şik Kamu İş Bölge Tem­sil­ci­si Özkan Rona, Ve­te­ri­ner He­kim­ler Odası Bursa Şu­be­si Baş­ka­nı Me­li­ke Bay­sal’ın yanı sıra ÇGD üye­le­ri ve dost­la­rı ka­tıl­dı.
Genel Kurul'un açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan Çağ­daş Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği (ÇGD) Bursa Şu­be­si Baş­ka­nı Rabia Deniz, ku­rul­du­ğu gün­den bu yana ga­ze­te­ci­lik de­ğer­le­ri­ni ko­ru­ma mü­ca­de­le­si veren ÇGD Bursa Şu­be­si’nin ör­güt­lü mü­ca­de­le­si­ni sür­dü­re­ce­ği­ni vur­gu­la­dı. Deniz "Bu­gün­kü 18. Ola­ğan Genel Ku­ru­lu­mu­zu da dü­şün­ce, ifade ve basın öz­gür­lü­ğü ek­se­nin­de so­rum­lu­lu­ğu­mu­zun bi­lin­ciy­le ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz. ÇGD Bursa ku­rul­du­ğu gün­den bu yana Bursa’da mes­le­ki de­ğer­le­ri ko­ru­ma mü­ca­de­le­si veren, kent­li­lik bi­lin­ciy­le pek çok plat­form­da yer alan say­gın bir kurum ol­muş­tur. ÇGD Bursa Şu­be­si, ga­ze­te­ci­le­rin ör­güt­lü mü­ca­de­le­si­nin sim­ge­si ol­ma­yı sür­dü­recek" dedi. Genel Ku­rul­da CHP Bursa İl Baş­ka­nı Tur­gut Özkan “Bana göre ÇGD şeh­rin nefes al­dı­ğı yerdi. Ça­lış­ma­la­rı da son de­re­ce tak­di­re şa­yan­dı. İkti­dar­dan yana olmak ko­lay­dır, mu­ha­lif olmak zor­dur. Özel­lik­le ga­ze­te­ci­le­rin ça­lış­ma ko­şul­la­rı her geçen gün daha da zor­la­şı­yor. Bir araya gel­di­ği­miz, ko­nu­şa­bil­di­ği­miz, nefes al­dı­ğı­mız bir bi­na­yı ma­ale­sef bu ce­ber­rut ik­ti­dar yıktı. Mes­lek onu­ru­nu da her­ke­se gös­te­ren bir okul­du ÇGD. Ku­tup­laş­ma, tek adam­cı­lık ik­ti­da­rın­da, taraf ol­ma­ya­nın ber­ta­raf edil­di­ği bu ik­ti­da­rın he­de­fi oldu ÇGD.İnşal­lah kısa sü­re­de tek­rar lo­ka­le ka­vu­şu­ruz. Hoş­gö­rü­den na­sip­siz bir yö­ne­tim ser­gi­le­yen Ali­nur Aktaş bi­rin­ci ra­un­du ka­zan­mış gö­rü­ne­bi­lir. He­pi­miz bi­li­yo­ruz ki Ali­nur ilk se­çim­de gi­decek. Mo­ra­li­ni­zi boz­ma­yın, Aktaş’ın boz­du­ğu­nu biz tek­rar ya­pa­ca­ğız” diye ko­nuş­tu. İYİ Parti Bursa eski İl Baş­ka­nı Sel­çuk Tür­koğ­lu da genel kurul top­lan­tı­sı­nın ‘ha­yır­lı ol­ma­sı­nı’ di­le­ye­rek "Uzun süre Bursa’da sen­di­ka­cı­lık yap­tım. Özgür ba­sı­nın, doğru ha­be­rin ne kadar kıy­met­li ol­du­ğu­nu bi­re­bir çok kez ya­şa­dık. ÇGD bu an­lam­da namus sı­nav­la­rı verdi. Teb­rik edi­yor, ba­şa­rı­lar di­li­yo­rum" dedi.
'Dör­dün­cü kuv­vet ola­rak ga­ze­te­ci­lik önem­li bir gö­re­ve sahip'
Bursa Ba­ro­su Baş­ka­nı Metin Öz­to­sun da ‘cüb­be­si­ni ilik­le­me­yen tüm avu­kat­la­rın söz­cü­sü ola­rak’, ÇGD Bursa Şu­be­si’nin mü­ca­de­le­si­ne des­tek ver­di­ği­ni be­lir­te­rek, "Magna Carta’dan beri kral­la­rın yet­ki­le­ri sı­nır­lan­dı­rıl­ma­ya ça­lı­şıl­dı. Ama gö­rül­dü ki sa­de­ce ya­sa­ma, yü­rüt­me ve yargı yetmi­yor. Dör­dün­cü kuv­vet ola­rak da ga­ze­te­ci­lik önem­li bir yer edi­ni­yor. Bizim gibi kuv­vet­ler ay­rı­lı­ğın­dan kuv­vet­ler bir­li­ği­ne ev­ril­miş ül­ke­ler­de nefes bo­ru­su ko­nu­mun­da bu­lu­nu­yor ÇGD gibi ku­rum­lar" dedi. Genel Ku­rul­da CHP Ni­lü­fer İlçe Baş­ka­nı ola­rak değil, bir ga­ze­te­ci ola­rak bu­lun­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Fırat Yıl­maz ise Bursa Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan ÇGD Bursa Şu­be­si’nin yı­kı­lan yer­leş­ke­siy­le il­gi­li şun­la­rı söy­le­di "Bina önem­li. Ancak üzü­lü­yo­rum çünkü ko­nuş­ma­mız ge­re­ken sa­de­ce bina değil. Mes­le­ki an­lam­da Bursa’da gör­dü­ğü­müz tablo içler acısı. Ma­aş­lar, si­gor­ta­lar, mes­le­ki gü­ven­ce­siz­lik­ler, Türk­çe­yi kul­la­na­ma­yan in­san­la­rın ga­ze­te­ci­lik fa­ali­ye­ti gös­ter­me­le­ri... Bi­na­mız yı­kıl­dı, Ali­nur Aktaş’ın gö­re­vi buydu ve gö­re­vi­ni yaptı. Ancak 15 Mayıs’a çok az kaldı. O zaman hak et­tik­le­ri­miz ko­nu­sun­da daha fazla ıs­rar­cı ola­ca­ğız. Bi­na­lar gelip ge­çi­ci, bi­na­lar ya­pı­lır. Önem­li olan mes­le­ğin yı­kıl­ma­ma­sı" dedi. Bir­le­şik Kamu-İş Bursa Şube Baş­ka­nı Özkan Rona 'Cesur ga­ze­te­ci­le­rin ka­le­mi sus­ma­ma­lı’. Top­lu­mun al­gı­la­rı­nı, ger­çek­le­ri göz­den ka­çı­ra­rak yön­len­dir­me­ye ça­lı­şan­la­ra inat, hal­kın ya­nın­da ve ka­le­mi­ni halk için kul­la­nan ga­ze­te­ci­le­re olan ih­ti­yaç top­lu­mu­muz açı­sın­dan ya­şam­sal­dır. Cesur ga­ze­te­ci­le­rin ka­le­mi sus­ma­ma­lı. Ül­ke­nin kay­nak­la­rı ça­lı­nır­ken sus­ma­ma­lı, li­man­la­rı, de­re­le­ri, or­man­la­rı peş­keş çe­ki­lir­ken sus­ma­ma­lı. Ta­ri­kat ve ce­ma­at­ler okul­lar­da cirit atar­ken sus­ma­ma­lı ve top­lum için mü­ca­de­le eden­le­rin sesi ol­ma­lı... Çağ­daş ga­ze­te­ci­ler bu onur­lu mü­ca­de­le­yi yü­rü­tür­ken yanı baş­la­rın­da, da­ya­nış­ma için­de biz­le­ri bu­la­cak­lar."
'Boyun eğ­me­yen, ka­le­mi­ni kı­ra­cak ama sat­ma­ya­cak ga­ze­te­ci­ler bu­ra­da'
Yeni yö­ne­ti­min se­çil­me­si­nin ar­dın­dan ko­nu­şan ÇGD Bursa Şu­be­si Baş­ka­nı Rize İkiz­de­re­li Yük­sel Bay­sal, ÇGD ge­le­ne­ği­ni geç­miş­ten bu­gü­ne sür­dü­ren ga­ze­te­ci­le­rin ve yeni nesil ga­ze­te­ci­le­rin bir­lik­te ve ör­güt­lü ola­rak mü­ca­de­le­si­ni sür­dü­re­ce­ği­ni ifade etti. Bay­sal “Der­ne­ğin ge­le­ne­ği­ni oluş­tu­ran as­lın­da biraz da isim­le­ri olu­yor. Her daim ya­nı­mız­da­lar, be­ra­be­riz. Bu ge­le­ne­ği sür­dür­me­miz önem­li. Hiç­bir der­nek­te böyle bir ge­le­nek yok. Boyun eğ­me­yen ga­ze­te­ci­ler bu­ra­da, bunu gö­rü­yo­ruz. Ka­le­mi­ni kı­ra­cak ama sat­ma­ya­cak ga­ze­te­ci­ler bu­ra­da. Yeni dö­nem­de, yö­ne­tim­de­ki ga­ze­te­ci­ler bunu sür­dü­recek. Eki­bi­miz güçlü ve yeni bir ekip” . Baro Baş­ka­nı­mı­zın söy­le­di­ği gibi Magna Carta’dan beri ifade öz­gür­lü­ğü için mü­ca­de­le edi­yo­ruz. Dün akşam Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü ile il­gi­li bir yazı ya­yın­la­dım. Yol­suz­luk­lar, usul­süz­lük­ler… Biz o alana ye­te­rin­ce el at­ma­dı­ğı­mız müd­det­çe bu yol­suz­luk ve usul­süz­lük­ler devam eder. Pe­rik­les şunu söy­lü­yor. ‘De­mok­ra­si insan ki­şi­li­ği­ni ve ye­te­nek­le­ri­ni ge­liş­ti­ren en el­ve­riş­li sis­tem­dir’. As­lın­da de­mok­ra­si­yi ve öz­gür­lü­ğü biz bunun için, bizi ge­liş­tir­di­ği için is­ti­yo­ruz. ÇGD ola­rak ka­le­mi­mi­zi ik­ti­dar değ­ne­ği yap­ma­ya­ca­ğız. Boyun eğ­me­ye­ce­ğiz, eğer­sek zaten ga­ze­te­ci ol­ma­yız. Son ola­rak, kah­rol­sun is­tib­dat, ya­şa­sın hür­ri­yet” dedi. ÇGD Bursa Şu­be­si'nin 1989 yı­lın­da­ki ku­ru­cu­la­rı ara­sın­da yer alan Yük­sel Bay­sal, 1994-1996 ve 2013-2015 yıl­la­rı ara­sın­da şube baş­kan­lı­ğı yap­mış­tı. Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan ya­pı­lan se­çim­de Yük­sel Bay­sal'ın lis­te­si oy­bir­li­ği ile yö­ne­ti­me se­çil­di. ÇGD Bursa Şu­be­si’nin yeni yö­ne­ti­mi şu isim­ler­den oluş­tu:
1-Yük­sel Bay­sal (Baş­kan)
2-Ay­sın Ko­mit­gan (Baş­kan Yar­dım­cı­sı)
3-Bu­rak De­mir­ci (Sek­re­ter)
4-Pe­lin Ak­de­mir (Say­man)
5-Tol­gay Ata­okay (Üye)
6-Onur Fi­dan­soy (Üye)
7- Ebru Taş­de­mir (Üye)
8- Rabia Deniz (Üye)
9- Ser­hat Tez­can (Üye)
10- Zey­nep Çelik (Üye)


       Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °