"Çiftçi ekemez, eken biçemez, biçen satamaz oldu"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal,

Güncel Haberler 22.09.2023 10:43:00 0

 Karal, çift­çi­le­rin ma­li­yet­ler ve yük­sek enf­las­yon kar­şı­sın­da ezil­me­ye devam et­ti­ği­ni be­lir­te­rek, “Tarım ürün­le­ri üre­ti­ci fiyat en­dek­si TÜİK’e göre Ağus­tos ayın­da yüzde 3,83 art­mış. 2 gün önce ma­zo­ta gelen zam, bu enf­las­yo­na dahil bile değil. Bugün açık­la­nan tarım des­tek­le­ri de hayal kı­rık­lı­ğı, bazı ürün­ler­de hiç artış yok. Çift­çi eke­mez oldu, eken bi­çe­mez oldu, biçen sa­ta­maz oldu. Aci­len ted­bir alın­ma­lı” dedi.​Karal, çift­çi­le­rin ma­li­yet­ler ve yük­sek enf­las­yon kar­şı­sın­da ezil­me­ye devam et­ti­ği­ni be­lir­te­rek, “Tarım ürün­le­ri üre­ti­ci fiyat en­dek­si TÜİK’e göre Ağus­tos ayın­da yüzde 3,83 art­mış. 2 gün önce ma­zo­ta gelen zam, bu enf­las­yo­na dahil bile değil. Bugün açık­la­nan tarım des­tek­le­ri de hayal kı­rık­lı­ğı, bazı ürün­ler­de hiç artış yok. Çift­çi eke­mez oldu, eken bi­çe­mez oldu, biçen sa­ta­maz oldu. Aci­len ted­bir alın­ma­lı” dedi.
 Ta­rım­sal üre­tim ve des­tek­ler­le il­gi­li bir açık­la­ma yapan İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, her sek­tör­de ol­du­ğu gibi ta­rım­sal üre­tim enf­las­yo­nun­da da ar­tı­şın her geçen gün devam et­ti­ği­ni söy­le­di. Tür­ki­ye İsta­tis­tik Ku­ru­mu’nun (TÜİK) açık­la­dı­ğı ve­ri­le­re göre, tarım ürün­le­ri üre­ti­ci fiyat en­dek­si (Ta­rım-ÜFE) Ağus­tos ayın­da yıl­lık yüzde 76,35, aylık yüzde 3,83 artış gös­ter­di­ği­ni anım­sa­tan Mil­let­ve­ki­li Karal, her sek­tör­de ol­du­ğu gibi tarım sek­tö­rü­nün de enf­las­yon ve yük­sek ma­li­yet­ler kar­şı­sın­da ezil­me­ye devam et­ti­ği­ni bil­dir­di.
Tür­ki­ye’nin, hü­kü­me­tin son dö­nem­de­ki yan­lış po­li­ti­ka­la­rıy­la ta­rım­da dışa ba­ğım­lı ülke ha­li­ne gel­di­ği­ni kay­de­den Karal, “TÜİK’in enf­las­yon ra­kam­la­rı­na göre, ağus­tos ayın­da TA­RIM-ÜFE aylık yüzde 3,83 yıl­lık ise yüzde 76,35 artış gös­ter­miş.
Daha 2 gün önce ma­zo­ta gelen zam, bu enf­las­yo­na dahil bile değil.
Üre­ti­ci­le­ri­miz, çift­çi­le­ri­miz önünü gö­re­mi­yor.
Bu fiyat dal­ga­lan­ma­la­rı üre­ti­ci­den tü­ke­ti­ci­ye her­ke­si olum­suz et­ki­li­yor.” diye ko­nuş­tu.
“HAYAT BU KADAR PA­HA­LIY­KEN, HER ŞEY 3'E 5'E KAT­LA­MIŞ­KEN YAZIK DEĞİL Mİ ÇİFTÇİMİZE, ÜRETİCİMİZE?”
Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, bugün Resmi Ga­ze­te'de ya­yım­la­nan 2023 Yılı Ta­rım­sal Des­tek­le­me­ler’e iliş­kin Cum­hur­baş­ka­nı ka­ra­rı­nın da çift­çi­de hayal kı­rık­lı­ğı ya­şat­tı­ğı­nı ifade etti.
Açık­la­nan tarım des­tek­le­ri­nin çift­çi­ye bir darbe daha in­dir­di­ği­ni vur­gu­la­yan Karal, şun­la­rı söy­le­di:
“Resmi Ga­ze­te’de ya­yım­la­nan ka­rar­la, Çift­çi Kayıt Sis­te­mi’ne dahil çift­çi­le­ri­mi­ze öde­necek 2023 yılı tarım des­tek­le­ri belli oldu.
Ne yazık mazot ve gübre des­tek­le­rin­de bazı ürün­ler­de hiç artış bu­lun­mu­yor.
Bazı ürün­ler­de ise in­san­la­rın ak­lıy­la alay eder­ce­si­ne sa­de­ce 2 kuruş artış ya­pıl­mış.
Gübre des­te­ği geçen yıla göre de­ğiş­me­ye­rek dekar ba­şı­na 21 li­ra­da bı­ra­kıl­mış.
Enf­las­yo­nun, yük­sek ma­li­yet­le­rin al­tın­da ezi­len, yok­lu­ğa, yok­sul­lu­ğa, se­fa­le­te mah­kum edi­len çift­çi­le­ri­mi­ze, üre­ti­ci­le­ri­mi­ze bir darbe de bu tarım des­tek­le­rin­den vu­rul­muş oldu.
Hayat bu kadar pa­ha­lıy­ken, her şey 3'e 5'e kat­la­mış­ken yazık değil mi çift­çi­mi­ze, üre­ti­ci­mi­ze? Çift­çi eke­mez oldu, eken bi­çe­mez oldu, biçen sa­ta­maz oldu. Aci­len ted­bir alın­ma­lı.”
“ÇİFTÇİMİZE ÖTV’SİZ MAZOT VERİLMELİ”
DEVA Parti’li Karal, par­ti­si­nin Tarım Eylem Planı’nda kısa ve uzun va­de­de çözüm öne­ri­le­ri­nin yer al­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, enf­las­yon ve yük­sek ma­li­yet­ler al­tın­da ezi­len çift­çi ve üre­ti­ci­ler için ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­le­ri şöyle sı­ra­la­dı:
“Çift­çi­mi­ze ÖTV’siz mazot ve­ril­me­li. Kul­lan­dı­ğı güb­re­nin yüzde 50’sini des­tek ola­rak geri ve­ril­me­li. Elekt­rik çift­çi­ye daha ucuz ve­ril­me­li. Ta­rım­sal Mikro Kre­di­ler­de Kredi Ga­ran­ti Fonu uy­gu­la­ma­sı yay­gın­laş­tı­rıl­ma­lı. Özel­lik­le yaş sebze ve meyve başta olmak üzere tarım ürün­le­ri­nin nak­li­ye­sin­de oto­yol üc­ret­le­ri ucuz­la­tıl­ma­lı ve ula­şım za­man­la­rın­da ko­lay­lık ve es­nek­lik sağ­lan­ma­lı. Buna iliş­kin hü­kü­met acil bir tarım eylem planı ha­zır­la­ma­lı.”
    Ha­ber-Fo­to: Hasan Karal İle­ti­şim Ofisi


Anahtar Kelimeler: "Çiftçi ekemez biçemez biçen satamaz "
Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °