ÇİFTÇİ VE YETİŞTİRİCİLERDEN 7 BİN 200 GÜNDE EMEKLİ OLMA TALEBİ

5510 Sa­yı­lı Sos­yal Si­gor­ta­lar ve Genel Sağ­lık Si­gor­ta­sı Ka­nu­nun­da yer alan 4/a ve 4/b kap­sa­mın­da­ki si­gor­ta­lı­la­rın emek­li­lik prim gün sa­yı­la­rı­na iliş­kin çe­şit­li açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

Güncel Haberler 12.04.2023 10:44:00 0
ÇİFTÇİ VE YETİŞTİRİCİLERDEN 7 BİN 200 GÜNDE EMEKLİ OLMA TALEBİ

 Tür­ki­ye Koyun Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Mer­kez Bir­li­ği (TÜDKİYEB) Genel Baş­ka­nı Nihat Çelik, 5510 Sa­yı­lı Sos­yal Si­gor­ta­lar ve Genel Sağ­lık Si­gor­ta­sı Ka­nu­nun­da yer alan 4/a ve 4/b kap­sa­mın­da­ki si­gor­ta­lı­la­rın emek­li­lik prim gün sa­yı­la­rı­na iliş­kin çe­şit­li açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.
TÜDKİYEB Genel Baş­ka­nı Nihat Çelik;
“4/a ile 4/b ara­sın­da­ki prim gün sa­yı­sın­da eşit­lik sağ­la­na­rak ada­let­siz­lik gi­de­ril­me­li­dir.” “Çift­çi­le­ri­miz emek­li­lik şart­la­rı ba­kı­mın­dan 4/a kap­sa­mın­da ça­lı­şan­lar gibi 7.200 günde emek­li­lik hak­kı­na sahip ol­ma­lı­dır. Bu durum sos­yal ada­let an­la­yı­şı­nın da bir ge­re­ği­dir.” “TBMM Ya­sa­ma dö­ne­mi ka­pan­ma­dan adil ve ger­çek­çi ol­ma­yan bu du­ru­mun dü­zel­til­me­si­ne yö­ne­lik yasal de­ği­şik­lik­ler ya­pıl­ma­lı­dır.”
 TÜDKİYEB Genel Baş­ka­nı Çelik, 5510 Sa­yı­lı ya­sa­ya göre çe­şit­li mes­lek grup­la­rı­nın emek­li­lik prim gün sa­yı­sın­da fark­lı mu­ame­le gör­dük­le­ri­ni be­lir­te­rek “5510 Sa­yı­lı Sos­yal Si­gor­ta­lar ve Genel Sağ­lık Si­gor­ta­sı Ka­nu­nu’nda; çift­çi ve ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­miz de diğer ser­best mes­lek, tüc­car ve ti­ca­ret er­ba­bı gibi emek­li­lik ko­şul­la­rı­na göre Yasa’nın 4/b mad­de­sin­de ta­nım­la­nan ka­te­go­ri­de­ki­ler gibi 9 bin günde emek­li­li­ğe hak ka­zan­mak­ta­dır­lar. Yasa’nın 4/a mad­de­sin­de be­lir­ti­len “hiz­met akdi ile bir veya bir­den fazla iş­ve­ren ta­ra­fın­dan ça­lış­tı­rı­lan­lar” ola­rak ta­nım­la­nan kap­sam­da ça­lı­şan­lar ise 7.200 günde emek­li­li­ğe hak ka­zan­mak­ta­dır­lar.
Do­la­yı­sıy­la es­ki­den SSK’lı ola­rak ta­nım­la­nan ve şim­di­ki uy­gu­la­ma­ya göre 4/a ola­rak anı­lan ça­lı­şan­lar ile yine es­ki­den Bağ-Kur’lu ola­rak ta­nım­la­nan ve şim­di­ki uy­gu­la­ma­ya göre 4/b ola­rak anı­lan mes­lek er­ba­bı ara­sın­da­ki prim gün sa­yı­sı 7 bin 200 güne sa­bit­le­ne­rek eşit­lik sağ­lan­ma­lı­dır.” dedi.
Emek­li­lik şart­la­rı­nın adil ve hak­ka­ni­ye­te uygun ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne işa­ret eden Genel Baş­kan Çelik, “ Mev­cut uy­gu­la­ma­nın adil ve ger­çek­çi ol­ma­dı­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz. Yap­tı­ğı işin ma­hi­ye­ti iti­ba­rıy­la çift­çi ve ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­miz ser­best mes­lek men­su­bu ol­ma­dı­ğı gibi tüc­car ve ti­ca­ret er­ba­bı da de­ğil­dir. Bu ne­den­le emek­li­lik şart­la­rı­nın da adil ve hak­ka­ni­ye­te uygun ol­ma­sı ge­re­kir. Çift­çi ve ye­tiş­ti­ri­ci­ler bil­fi­il kendi işi­nin iş­çi­si­dir. Yaz kış, gece gün­düz de­me­den ve mesai kav­ra­mı ol­ma­dan ça­lı­şan, üre­ten bu in­san­lar tam an­la­mıy­la ger­çek bir emek­çi­dir. Aynı işi veya daha ağı­rı­nı yapan çift­çi­le­ri­miz emek­li­lik şart­la­rı ba­kı­mın­dan da 4/a kap­sa­mın­da ça­lı­şan­lar gibi 7.200 günde emek­li­lik hak­kı­na sahip ol­ma­la­rı sos­yal ada­let an­la­yı­şı­nın da bir ge­re­ği­dir.” dedi.
Çelik, emek­li­lik şart­la­rın­da­ki hak­sız­lı­ğın gi­de­ril­me­si­nin yüz­bin­ler­ce çift­çi ve ye­tiş­ti­ri­ci­yi mem­nun ede­ce­ği­ne dik­kat çe­ke­rek “ Mev­cut ha­liy­le bu uy­gu­la­ma çift­çi­le­ri­miz açı­sın­dan önem­li bir hak kay­bı­na neden ol­mak­ta­dır. Adil ve ger­çek­çi ol­ma­yan bu du­ru­mun dü­zel­til­me­si nok­ta­sın­da Cum­hur­baş­ka­nı­mız Sayın Recep Tay­yip Er­do­ğan başta olmak üzere Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­ka­nı­mız Sayın Vedat Bil­gin’den TBMM ya­sa­ma dö­ne­mi ka­pan­ma­dan önce bu yasal de­ği­şik­li­ğin ya­pıl­ma­sı­nı talep edi­yo­ruz. Bu­nun­la il­gi­li emek ve katkı su­na­cak olan­la­ra önem­li bir hak­sız­lı­ğın gi­de­ril­me­si adına yüz bin­ler­ce çift­çi­le­ri­miz min­net ve şük­ran du­ya­cak­tır. “ de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
      

Ha­ber-Fo­to: TÜDKİYEB Basın


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °