Cilt Lekelerinizden Sonbahar ve Kış Aylarında Kurtulun

Cilt le­ke­le­ri, cil­din be­lir­li böl­ge­le­rin­de mey­da­na gelen renk de­ği­şik­lik­le­ri­ne de­ni­yor. Bu le­ke­ler çe­şit­li ne­den­ler­le or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor ve fark­lı tip­le­ri bu­lu­nu­yor.

Güncel Haberler 6.12.2023 09:30:00 0
Cilt Lekelerinizden Sonbahar ve Kış Aylarında Kurtulun

 Cilt le­ke­le­ri, cil­din be­lir­li böl­ge­le­rin­de mey­da­na gelen renk de­ği­şik­lik­le­ri­ne de­ni­yor. Bu le­ke­ler çe­şit­li ne­den­ler­le or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor ve fark­lı tip­le­ri bu­lu­nu­yor. Gü­neş­ten kay­nak­la­nan, yaş­lan­ma­ya bağlı olu­şan ve hor­mo­nal de­ği­şik­lik­le­re bağlı or­ta­ya çıkan le­ke­ler­le sık kar­şı­la­şı­lı­yor. Son­ba­har ve kış ay­la­rı leke te­da­vi­si­ne baş­la­mak için en uygun mev­sim­ler ara­sın­da yer alı­yor. Me­mo­ri­al Şişli Has­ta­ne­si Der­ma­to­lo­ji Bö­lü­mü’nden Uz. Dr. Ha­ri­ka Öde­miş, cilt le­ke­le­ri ve te­da­vi yön­tem­le­ri hak­kın­da bilgi verdi.Cilt le­ke­le­ri koz­me­tik so­run­la­rın ba­şın­da ge­li­yor
Deri ren­gin­de­ki ko­yu­laş­ma­lar, ton de­ği­şik­lik­le­ri ve le­ke­ler cilt prob­lem­le­ri­nin ba­şın­da gel­mek­te­dir. Güneş ma­ru­zi­ye­ti, iler­le­yen yaş, ge­be­lik, hor­mo­nal de­ği­şim­le­re neden olan du­rum­lar, akne ve bazı diğer deri has­ta­lık­la­rı, kul­la­nı­lan yan­lış ürün­ler gibi hem iç hem de dış et­men­ler­den ötürü olu­şa­bi­len le­ke­ler ki­şi­ler için önem­li bir koz­me­tik sorun oluş­tur­mak­ta­dır. Leke te­da­vi­sin­de kul­la­na­bi­len leke açıcı krem­ler, pe­eling­ler, me­zo­te­ra­pi­ler, lazer uy­gu­la­ma­la­rı gibi pek çok yön­tem bu­lun­mak­ta­dır. Ancak bazen leke te­da­vi­si hem hasta hem hekim için zor­luk ya­ra­ta­bil­mek­te; etkin bir şe­kil­de te­da­vi edil­se bile tek­rar­la­ya­bil­mek­te­dir. Bu­nun­la be­ra­ber te­da­vi­de kul­la­nı­lan uy­gu­la­ma­lar; le­ke­le­rin daha az gö­rü­nür hale gel­me­si­ni sağ­la­ma­la­rı­nın yanı sıra cildi daha canlı, pü­rüz­süz, par­lak ve yu­mu­şak ge­tir­dik­le­ri için de has­ta­la­rı te­da­vi so­nun­da ol­duk­ça mutlu et­mek­te­dir.
Leke te­da­vi­sin­de bir­çok yön­tem bu­lu­nu­yor
Oluş­muş le­ke­le­rin gi­de­ril­me­si ve bu le­ke­len­me­le­rin ye­ni­den olu­şu­mu­nun en­gel­len­me­si için kul­la­nı­lan leke te­da­vi­le­ri­nin se­çi­mi, seans sa­yı­sı, sü­re­si ki­şi­ye göre de­ğiş­mek­le be­ra­ber tüm sü­reç­ler uzman he­kim­ler ta­ra­fın­dan plan­la­nıp uy­gu­lan­ma­lı­dır. Uzman he­kim­ler ta­ra­fın­dan uy­gu­la­nan bu te­da­vi­ler­de büyük bir yan etki ge­liş­me riski çok yok­tur. Bazen lazer, pe­eling uy­gu­la­ma­la­rı son­ra­sı ge­çi­ci kı­za­rık­lık­lar ve so­yul­ma­lar gö­rül­me­si nor­mal­dir. Leke te­da­vi­le­ri, acı ve­ri­ci iş­lem­ler de­ğil­dir ancak me­zo­te­ra­pi, lazer gibi iş­lem­ler­den önce hasta kon­fo­ru­nu ar­tır­mak ama­cıy­la to­pi­kal anes­te­zik krem­ler uy­gu­la­na­bi­lir.
Te­da­vi­le­re ek ola­rak güneş ko­ru­yu­cu ürün­ler yaz kış kul­la­nıl­ma­lı
Cilt le­ke­le­ri­ni gi­der­mek için kul­la­nı­lan te­da­vi­ler ayrı ayrı veya bir­bir­le­riy­le kom­bi­ne edi­le­rek kul­la­nı­la­bi­lir. Bu­nun­la bir­lik­te uy­gu­la­nan tüm te­da­vi­ler­le bir­lik­te mut­la­ka güneş ko­ru­yu­cu krem­ler kul­la­nıl­ma­lı­dır. Güneş ko­ru­yu­cu krem­ler, hem var olan le­ke­le­rin gi­de­ril­me­si hem de yeni leke olu­şu­mu­nun ön­len­me­si için ol­duk­ça önem­li­dir. Leke te­da­vi­si yap­tı­ran ki­şi­le­rin; le­ke­ler ta­ma­men geç­miş olsa bile, le­ke­le­rin tek­rar geri dönme ih­ti­ma­li­nin bi­lin­cin­de ola­rak ömür boyu cilt­le­ri­ni ko­ru­ma­la­rı ge­rek­li­dir.
Leke te­da­vi­sin­de öne çıkan yön­tem­ler şun­lar­dır:
Renk açıcı krem­ler: En sık hid­ro­ki­non, ar­bu­tin, C ve E vi­ta­mi­ni, kojik asit, ni­asi­na­mid içe­ren krem­ler ile sit­rik asit, gli­ko­lik asit, man­de­lik asit gibi AHA içe­ren pe­eling et­ki­li krem­ler leke te­da­vi­sin­de kul­la­nıl­mak­ta­dır. Ay­rı­ca re­ti­nol içe­rik­li krem­ler­de de­ri­de so­yul­ma et­ki­si gös­ter­dik­le­ri için te­da­vi­ye yar­dım­cı ola­rak kul­la­nı­la­bi­lir.
Kim­ya­sal pe­eling­ler: Kim­ya­sal pe­eling (soyma) özel ha­zır­lan­mış kim­ya­sal so­lüs­yon­lar ile ger­çek­leş­ti­ri­lir. Leke te­da­vi­sin­de en sık kul­la­nı­lan­lar gli­ko­lik asit gibi mey­ve­ler­de bu­lu­nan AHA içe­rik­li so­lüs­yon­lar­dır. Gli­ko­lik asit içere so­lüs­yon­lar özel­lik­le hafif leke so­ru­nu olan cilt­ler­de, aşırı so­yul­ma is­te­me­yen ki­şi­ler­de or­ta­la­ma 3-6 seans şek­lin­de 2-4 hafta aray­la uy­gu­la­nır. Daha şid­det­li leke prob­le­mi olup derin pe­eling ih­ti­ya­cı olan ki­şi­ler­de Fenol ve TCA içe­rik­li güçlü so­lüs­yon­lar kul­la­nı­la­bi­lir. Enzim pe­eling (Leke mas­ke­si): Le­ke­ye özel bir ka­rı­şım ola­rak ha­zır­lan­mış enzim içe­rik­li leke mas­ke­si cilt­te 8 ile 10 saat ara­sın­da bek­le­ti­lip, maske du­ru­la­nır ve 4-5 aylık bir idame kremi ve­ri­lir. Me­zo­te­ra­pi: Leke gi­de­ri­ci içe­rik­ler­le ha­zır­lan­mış özel so­lüs­yon­la­rın de­ri­ye en­jek­te edil­me­si şek­lin­de uy­gu­la­nır.
Lazer te­da­vi­le­ri: Leke te­da­vi­si için le­ke­nin yay­gın­lı­ğı­na ve ko­yu­lu­ğu­na göre fark­lı tip la­zer­ler kul­la­nı­la­bi­lir. Cilt ren­gi­ni veren me­la­ni­ni hedef alan Q anah­tar­lı la­zer­ler, de­ri­nin en üst ta­ba­ka­sı­nı so­ya­rak etki gös­te­ren frak­si­yo­nel la­zer­ler, me­la­ni­ni hedef alan bir mik­rof­rak­si­yo­nel lazer sis­te­mi olan Thu­li­um la­zer­ler ve IPL ci­haz­la­rı da leke te­da­vi­sin­de en çok ter­cih edi­len ışık sis­tem­le­ri­dir.
              Ha­ber-Fo­to: Burak CELEP


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °