Tarih: 26.01.2023 12:51

Çocuklar Ara Tatili Nasıl Geçirmeli?

Facebook Twitter Linked-in

 Eği­tim Da­nış­ma­nı Barış Balcı, ta­ti­lin bir mola ve din­len­me ol­du­ğu­nu unut­ma­yıp, ço­cuk­la­rı ara ta­til­de fazla ödev ve so­rum­lu­luk­lar­la bu­nalt­ma­mak ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Ta­ti­lin şal­ter ka­pa­tıp ta­ma­men eği­tim­den uzak­laş­mak an­la­mı­na da gel­me­di­ği­ni kay­de­den Balcı, öğ­le­den ön­ce­le­rin 1-2 saat tek­rar ve ça­lış­ma, öğ­le­den son­ra­la­rın ise eğ­len­ce­li ak­ti­vi­te­ler­le ge­çi­ril­me­si­ni öner­di.
 Eği­tim da­nış­ma­nı Barış Balcı, ara ta­ti­li­nin de­ğer­len­di­ril­me­siy­le il­gi­li veli öğ­ren­ci­le­re tav­si­ye­ler­de bu­lun­du. Ta­til­de ço­cu­ğa es­nek­lik ta­nı­ya­rak, eğ­len­me­si ve din­len­me­si­ne fır­sat ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Balcı, sınıf öğ­ret­men­le­ri­nin ve reh­ber öğ­ret­men­le­rin öne­ri­le­ri doğ­rul­tu­sun­da ta­ti­lin hem eğ­le­ne­rek hem öğ­re­nek ge­çi­ri­le­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di.
Ço­cu­ğu Ders­ler­le ve Ödev­ler­le Bu­nalt­ma­yın
Adı tatil olsa bile bazen ço­cuk­la­ra ge­re­ğin­den fazla ödev ve so­rum­lu­luk yük­le­di­ği­ni kay­de­den Barış Balcı, “Ta­ti­li bir din­len­me-mo­la gibi dü­şün­mek ge­re­ki­yor. Özel­lik­le büyük şe­hir­ler­de ço­cuk­lar yoğun bir tem­po­dan daha yoğun bir tem­po­ya so­ku­la­bi­li­yor. Çocuk din­len­me­den, ta­ti­lin asıl iş­le­vi ye­ri­ne ge­ti­ril­me­den 2. Dö­ne­me ge­çi­li­yor. Ça­ma­şır ma­ki­na­sı ça­lış­ma­dı­ğı zaman ça­lış­ma­sı için tek­rar tek­rar düğ­me­si­ne basıp ‘çalış çalış’ de­mez­si­niz. Çünkü bu bir işe ya­ra­maz. Ma­ale­sef bazen ço­cuk­la­ra bun­la­rı ya­pı­yo­ruz. Uzun süre öğ­ret­men gör­mek, ders ça­lış­mak, test gör­mek, kalem tut­mak çok sağ­lık­lı ol­ma­ya­bi­lir” dedi.
Arada bir gözün görüş ala­nı­nı de­ğiş­tir­me­si ve bey­nin fark­lı ak­ti­vi­te­ler­le il­gi­len­me­si­nin daha sağ­lık­lı ola­ca­ğı­nı ifade eden Balcı, “Ara ta­til­de; si­ne­ma­ya git­mek, sev­di­ği ak­ra­ba­la­rı­nı gör­mek, ar­ka­daş­la­rıy­la eğ­len­mek, do­ğa­da zaman ge­çir­mek, fark­lı bir şe­hir­de­ki ak­ra­ba­la­rı­nı zi­ya­re­te git­mek, mü­zik­le, sa­nat­sal ak­ti­vi­te­ler­le ya da spor­la il­gi­len­mek ço­cuk­la­ra iyi ge­le­cek­tir. Ke­yif­li ak­ti­vi­te­ler yap­ma­ya da ih­ti­yaç var. Daha ener­ji dolu, daha to­par­lan­mış ve mo­ral­li şe­kil­de okula dön­me­le­ri­ni sağ­la­mak ge­re­kir” diye ko­nuş­tu.
Sabah Çalış, Öğ­le­den Sonra Eğlen
Öğ­le­den önce insan zih­ni­nin daha aktif ol­du­ğu­nu ve öğ­ren­me­nin daha iyi ger­çek­leş­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Barış Balcı öğ­ren­ci­le­re, tatil sü­re­cin­de; öğ­le­den önce 1-2 saat ça­lış­ma­la­rı­nı, öğ­le­den son­ra­la­rı­nı ise eğ­len­ce­li ak­ti­vi­te­ler­le ge­çir­me­le­ri­ni öner­di. Ça­lış­ma kap­sa­mın­da ders tek­rar­la­rı, zayıf ve eksik ders­le­ri ta­mam­la­ma, kitap okuma ve ge­lecek dö­ne­min ders­le­ri­ne ön ha­zır­lık ola­bi­le­ce­ği­ni kay­de­den Balcı, ilk haf­ta­nın özgür bı­ra­kı­lıp ikin­ci hafta ça­lı­şıl­ma­nın da ter­cih edi­le­bi­le­ce­ği­ni dile ge­tir­di.
Ta­ti­li­ni Bil­gi­sa­yar ve TV Ba­şın­da Bi­tir­me
Bil­gi­sa­yar ve TV ba­şın­da uzun sa­at­ler zaman ge­çir­me­nin alış­kan­lık ya­pa­ca­ğı­nı ve okul sü­re­ci­ni olum­suz et­ki­le­ye­bi­le­ce­ği uya­rı­sın­da bu­lu­nan Balcı, “Çocuk sa­bah­tan ak­şa­ma kadar bil­gi­sa­yar ba­şın­da olur­sa ona karşı bağı artar. Alış­kan­lık nasıl baş­lar­sa öyle gider. Ço­cu­ğun böyle bir sü­re­ce bağ­lan­ma­sı, daha sonra onu bı­ra­kıp ders­le­re dön­me­si, yatış kal­kı­şa ha­zır­lan­ma­sı zor ola­cak­tır. Hatta onu eği­tim ha­ya­tın­dan so­ğu­ta­bi­lir. Bu ne­den­le ör­ne­ğin gün­lük 3 saat bil­gi­sa­yar oy­na­ma­sı­na izin ver­diy­se­niz; bu ikiye üçe bö­lü­ne­bi­lir. Tek se­fer­de değil de 1’er sa­at­lik 3 seans daha sağ­lık­lı olur. Anne baba ça­lı­şı­yor­sa ve çocuk evde tek ka­la­cak­sa, bil­gi­sa­yar ve TV ba­şın­da çok zaman ge­çir­me­me­le­ri için oku­lun veya halk eği­ti­min çe­şit­li kurs­la­rı­na, sa­nat-mü­zik-spor fa­ali­yet­le­ri­ne gön­der­me­le­ri­ni öne­ri­rim” şek­lin­de ko­nuş­tu.
Eğ­len­ce­li Ki­tap­lar Oku­yun
Barış Balcı, ço­cuk­la­ra ara ta­til­de yaş­la­rı­na ve ilgi alan­la­rı­na uygun bul­ma­ca ki­ta­bı, çizgi roman gibi eğ­len­ce­li ki­tap­lar ile dünya ve Türk kla­sik­le­ri­ni oku­ma­la­rı­nı öner­di. Balcı her ki­ta­bın ço­cuk­la­rın ke­li­me da­ğar­cı­ğı­nı ge­liş­tir­me­si­ne ve hayal gü­cü­nü güç­len­dir­me­si­ne dik­kat çekti.
Sınav Öğ­ren­ci­le­ri Prog­ra­mı­nı Ak­sat­ma­sın
Eği­tim Da­nış­ma­nı Barış Balcı, 8. ve 12. Sı­nıf­la­rın yani sınav öğ­ren­ci­le­ri­nin de eğ­len­me­ye ve din­len­me­ye bir mik­tar zaman ayı­ra­bi­le­ce­ği­ni, ifade etti ana­cak ça­lış­ma prog­ram­la­rı­nı ak­sat­ma­ma­la­rı­nı is­te­di. Balcı, “Uyku sa­at­le­ri­ni­zi de­ğiş­tir­me­yin. Gün­lük soru çö­zü­mü ve de­ne­me ru­tin­le­ri­ni­zi ak­sat­ma­dan sür­dü­rün” dedi.
Aile­ce Zaman Ge­çir­mek Çok De­ğer­li
Aile­le­rin müm­kün­se ara ta­til­de ço­cuk­la­rıy­la zaman ge­çir­me­le­ri­ni is­te­yen Barış Balcı şöyle ko­nuş­tu: “Ça­lı­şan anne ba­ba­lar ola­bi­li­yor. İmkan varsa yıl­lık izin­den bir hafta kul­la­na­rak bir­lik­te zaman ge­çir­me­le­ri iyi olur. Be­ra­ber sof­ra­ya otur­mak, be­ra­ber yü­rü­yü­şe çık­mak, alış­ve­ri­şe ya da bir ge­zi­ye git­mek, film iz­le­mek bir­leş­ti­ri­ci ve bü­tün­leş­ti­ri­ci olur. Bir­lik­te ho­bi­le­ri­niz­le il­gi­le­ne­bi­lir­si­niz. Be­ra­ber maça gi­de­bi­lir, resim çi­ze­bi­lir veya enst­rü­man ça­la­bi­lir­si­niz. Sevgi alış­ve­ri­şi­ni ar­tı­ra­rak, ke­yif­li sürp­riz­ler ya­pa­bi­lir­si­niz. Kişi se­vil­di­ği­ni ve önem­sen­di­ği­ni his­set­ti­ğin­de kar­şı­la­şa­ca­ğı zor­luk­lar­la daha iyi mü­ca­de­le eder, daha et­ki­li ve güçlü yol alır”.
Aile Bü­yük­le­ri Zi­ya­ret Edil­me­li
Ço­cuk­la­rın aile­den model al­dı­ğı aile bü­yük­le­ri­ni zi­ya­ret et­me­le­ri­nin, şehir dı­şın­da­ki an­ne­an­ne, dede, dayı, teyze,hala, amca gibi ak­ra­ba­la­rın­da bir­kaç gün kal­ma­la­rı­nın on­la­ra moral ve mo­ti­vas­yon sağ­la­ya­ca­ğı­nı be­lir­ten Barış Balcı şun­la­rı söy­le­di:
“Okul ço­cuk­la­rı­mı­za ken­di­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­me­le­ri için bir fır­sat su­nu­yor. Öğ­ren­ci al­dı­ğı eği­ti­min, yap­tı­ğı ça­lış­ma­la­rın günün bi­rin­de ula­şa­ca­ğı hedef ve amaç­lar­la il­gi­li bir takım so­nuç­la­rı ola­ca­ğı­nı bil­me­li. Bu far­kın­da­lık çok önem­li. ‘Neden okula gi­di­yo­rum?, Neden yük­sek not al­ma­lı­yım? Neden sı­nav­lar­da ba­şa­rı­lı olmam ge­re­ki­yor? Bun­la­rın far­kı­na var­ma­sı için güzel bir fır­sat. Mo­ti­ve edici ol­ma­sı adına, model al­dı­ğı aile bü­yük­le­ri ken­di­siy­le bu yönde ko­nuş­ma­lar ya­pa­bi­lir. Ya da ile­ri­de hangi mes­le­ği yap­mak is­ti­yor­sa o mes­lek men­sup­la­rıy­la ta­nı­şıp ko­nuş­ma­sı ilham ve­ri­ci ola­bi­lir”.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —