Çocuklar sömestri tatilinde neler yapmalı?

ço­cuk­la­rın ta­til­de sa­de­ce fi­zik­sel değil ruh­sal din­len­me­ye de ih­ti­yaç­la­rı ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Güncel Haberler 25.01.2024 09:06:00 0
Çocuklar sömestri tatilinde neler yapmalı?

 Eği­tim Da­nış­ma­nı Barış Balcı öğ­ren­ci­le­re ve aile­le­ri­ne sö­mest­ri ta­ti­lin­de neler ya­pı­la­bi­le­cek­le­ri ko­nu­sun­da çok de­ğer­li öne­ri­ler­de bu­lun­du. Öğ­ren­ci­nin ça­ba­sı­nın kar­ne­de­ki not­lar­dan daha de­ğer­li ol­du­ğu­nu kay­de­den Balcı, ço­cuk­la­rın ta­til­de sa­de­ce fi­zik­sel değil ruh­sal din­len­me­ye de ih­ti­yaç­la­rı ol­du­ğu­nu söy­le­di. Öğ­ren­ci­le­ri tatil ve karne he­ye­ca­nı sardı. Aile­ler de 2 hafta sü­recek ta­til­le il­gi­li plan­lar yap­ma­ya baş­la­dı. Kimi aile­ler bunu tatil, eğ­len­mek ve din­len­mek için bir fır­sat ola­rak gö­rür­ken ki­mi­le­ri öğ­ren­ci­nin bu dö­nem­de de boş dur­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nü­yor.
Eği­tim Da­nış­ma­nı Barış Balcı, aile­le­rin tatil sü­re­ci­ni ço­cuk­la­rıy­la bir­lik­te plan­la­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Ço­cuk­la­rın bu dö­nem­de sa­de­ce fi­zik­sel ola­rak değil ruh­sal ola­rak da din­len­me­ye ih­ti­ya­cı ol­du­ğu­nu be­lir­ten Balcı; “Ta­ti­li plan­la­mak ge­re­ki­yor. Bu planı ya­par­ken sa­de­ce ki­şi­sel doğ­ru­la­rı­mız­la değil ço­cuk­la­rı­mı­zın duygu ve dü­şün­ce­le­ri­ni de dik­ka­te ala­rak bir­lik­te or­tak­la­şa bu planı ya­pı­yor olmak önem­li. Onun da ken­di­ne göre bazı is­tek­le­ri ola­bi­lir. Prog­ra­mın içine on­la­rı da yer­leş­tir­me­li­yiz. Ke­yif­li ak­ti­vi­te­le­re zaman ayır­ma­la­rı­nı öne­ri­yo­rum” dedi.
Eği­tim Da­nış­ma­nı Barış Balcı tatil dö­ne­mi için öğ­ren­ci­le­re ve aile­le­re şu öne­ri­ler­de bu­lun­du:
Öğ­ren­ci­nin ken­di­ni re­set­le­me­si­ne frsat verin
“Çünkü bu dö­nem­de öğ­ren­ci­le­rin bu dö­nem­de sa­de­ce uy­ku­ya, fi­zik­sel din­len­me­ye değil ruh­sal bir din­len­me­ye de ih­ti­yaç­la­rı var. Bu dö­nem­de sev­di­ği şey­ler­le meş­gul ol­ma­la­rı on­la­rın iyi olma ha­li­ne katkı sağ­lar. Oyun oy­na­ma­sı, müzik din­le­me­si, enst­rü­man çal­ma­sı, spor­tif fa­ali­yet­ler­le ho­bi­le­riy­le il­gi­len­me­si, sev­di­ği şey­le­ri yap­ma­sı iyi his­set­me­si­ne katkı sağ­lar. Bir son­ra­ki sü­re­ce geç­me­den önce ço­cu­ğun re­set­len­me­si, ken­di­ne gel­me­si­ne fır­sat ver­mek ge­re­ki­yor. Ta­ti­lin ilk bir haf­ta­sı ço­cuk­lar daha özgür, daha rahat ha­re­ket ede­bi­lir. Ar­ka­daş­la­rıy­la zaman ge­çi­re­bi­lir, ge­ze­bi­lir. Aile­ce bir mü­ze­ye veya si­ne­ma­ya git­mek, evde ortam oluş­tu­rup bir­lik­te zaman ge­çir­mek, et­kin­lik yap­mak çok ke­yif­li ola­cak­tır. Ak­ra­ba zi­ya­ret­le­ri ya­pı­la­bi­lir. De­ğer­li ol­du­ğu­nu his­set­tir­mek için bir­lik­te ya­pı­lan fa­ali­yet­ler çok önem­li. Ken­di­si­ne rol model ola­bi­lecek ya­kın­la­rıy­la te­mas­ta bu­lun­ma­sı­nı sağ­la­mak, ak­ra­ba zi­ya­ret­le­ri yap­ma­nın da ço­cu­ğun mo­ti­vas­yo­nu ve ki­şi­li­ği­nin ge­li­şi­mi açı­sın­dan fay­da­lı ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. Tabii ki se­vi­yor ol­sa­lar da ta­ti­li sü­rek­li bil­gi­sa­yar­da oyun oy­na­ya­rak veya te­le­viz­yon kar­şı­sın­da, te­le­fon­la il­gi­le­ne­rek ge­çir­me­le­ri doğru değil.
İkinci hafta oku­ma­lar tek­rar­lar ya­pı­la­bi­lir
Öğ­ren­ci­le­rin tatil sü­re­cin­de ders­le­ri ta­ma­men boş­la­yıp okula tatil re­ha­ve­ti ile dön­me­si de doğru değil. Özel­lik­le ikin­ci hafta bu arayı iyi de­ğer­len­di­rip sü­re­ci avan­ta­ja çe­vir­mek için yavaş yavaş ça­lış­ma­la­ra oku­ma­la­ra baş­la­na­bi­lir. Kar­ne­de­ki so­nuç­la göre; zayıf ol­du­ğu ya da ken­di­ni ye­ter­li his­set­me­di­ği ders ve ko­nu­lar­la il­gi­li ge­ri­ye dönük bazı tek­rar­lar ya­pı­la­bi­lir. Belki öğ­le­den önce bir saat öğ­ren­mey­le il­gi­li zaman ge­çi­ri­le­bi­lir. Varsa tatil ödev­le­ri ya­pı­la­bi­lir, oku­ma­ya zaman ay­rı­la­bi­lir. 8. ve 12. Sınıf öğ­ren­ci­le­ri için durum fark­lı. Onlar sı­na­va ha­zır­lan­dık­la­rı için sö­mest­ri ta­ti­li­ni bir fır­sat ola­rak görüp bu dö­nem­de ek­sik­le­ri­ni ta­mam­la­ma­ya ça­lış­ma­lı. Onlar doğal ola­rak tatil sü­re­cin­de daha fazla test çö­ze­cek­ler, daha fazla de­ne­me­ye gi­re­cek­ler. Ek­sik­le­ri­ni, açık­la­rı­nı ka­pat­ma­ya ça­lı­şa­cak­lar.
Aile­le­rin kar­ne­ye tep­ki­si ne ol­ma­lı?
Bir dönem ge­ri­de kaldı. Önce bunu kabul etmek ve kut­la­mak ge­re­ki­yor. Karne almak onun he­ye­ca­nı­nı ya­şa­mak aile­ler için de öğ­ren­ci­ler için de güzel bir duygu. Kar­ne­de­ki not­lar yıl için­de ya­pı­lan­lar­la il­gi­li bir geri bil­di­rim. Öğ­ren­mey­le il­gi­li aka­de­mik an­lam­da edin­di­ği ka­za­nım­la­rı gös­te­ri­yor. Not­la­rı­nın az ya da çok ol­ma­sın­dan zi­ya­de bu sü­re­ci ya­şı­yor ol­ma­sı onun için bir ka­za­nım. Ra­kam­lar bize bazı ve­ri­ler su­nu­yor. Sı­nav­lar ka­çı­nıl­maz, karne ger­çek. Ama bu sü­re­cin ken­di­si daha de­ğer­li. Bir sü­re­cin için­de­ler ve bu sü­reç­te ya­zı­lı­lar, de­ne­me­ler, karne dö­nem­le­ri, yıl sonu he­ye­can­la­rı ya­şa­na­cak. Be­ce­ri du­rum­la­rı­nı aka­de­mik an­lam­da ge­li­şecek. So­nuç­tan zi­ya­de gös­te­ri­len ça­ba­nın far­kın­da­lı­ğı daha de­ğer­li ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum. Kişi bir çaba gös­ter­miş­se sonuç ne olur­sa olsun bunun kabul edi­li­yor ol­ma­sı önem­li. Bu bakış açısı ço­cu­ğun ken­di­si­ni de­ğer­li his­set­me­si­nin sağ­lar. An­ne­lik ve ba­ba­nın so­rum­lu­lu­ğu ve reh­ber­li­ği, çocuk belli bir zi­hin­sel ol­gun­lu­ğa eri­şin­ce­ye kadar, ge­li­şi­mi­ni ta­mam­la­yın­ca­ya kadar devam edi­yor.
Her ço­cu­ğun ye­te­nek ve po­tan­si­ye­li fark­lı
Kimse kötü not almak is­te­mi­yor. Ço­cu­ğu­nun zayıf ol­ma­sı­nı is­te­mi­yor. Ken­di­ne böyle bir şey ya­şat­mak is­te­mi­yor. Anne ba­ba­nın yap­ma­sı ge­re­ken; ko­şul­suz sev­gi­si­ni sun­mak, ya­nın­da olmak, yolda kal­ma­sı­nı, zor­luk­la­rı aş­ma­sı­nı des­tek­le­mek, ça­ba­yı sür­dür­me­siy­le il­gi­li mo­ti­vas­yon sağ­la­mak. Her in­sa­nın kendi özgü bir ya­pı­sı var. Al­gı­sı öğ­ren­me­si çok fark­lı. Eği­tim ise sı­nıf­ta­ki tüm öğ­ren­ci­ler için aynı. Ortak so­ru­lan so­ru­lar, ortak bek­le­nen so­nuç­lar var ve bu bazen is­te­nil­di­ği gibi ol­ma­ya­bi­li­yor. Ço­cu­ğun bunu yö­ne­te­me­di­ği, ba­şa­rı­sız ol­du­ğu bir dönem ola­bi­lir. Unut­ma­ya­lım ki anne baba ola­rak ömür boyu ha­ya­tın­da­yız. Kar­ne­de yazan not­lar, ra­kam­lar ye­ri­ne ço­cu­ğu­muz emek ve ça­ba­sı­nı tak­dir et­me­li, bu ça­ba­yı sür­dür­me­si için ona reh­ber­lik et­me­li­yiz.
Ba­şa­rı­sı­nı et­ki­le­yen olum­suz et­ken­ler var mı?
Eğer düşük not al­ma­sı­na, ba­şa­rı­sız ol­ma­sı­na sebep olan du­rum­lar varsa bun­la­rı dü­zelt­mek için kendi üze­ri­mi­ze dü­şe­ni yap­ma­lı­yız. Ör­ne­ğin ço­cu­ğun bir dik­kat prob­le­mi varsa oku­lun reh­ber öğ­ret­me­ni ile, çocuk psi­ki­yat­ris­ti ile gö­rü­şü­le­bi­lir. Ek bir kay­nak almak ge­re­ke­bi­lir. Ya da belki B12 ek­sik­li­ği ha­fı­za ve dik­kat­le il­gi­li sü­re­ci­ni olum­suz et­ki­li­yor ola­bi­li­yor. Aile he­ki­mi­ne gi­de­rek bunu tes­pit ede­bil­mek müm­kün. B12, Ome­ga3 tak­vi­ye­si ya­pı­la­bi­lir. Ya da belki ço­cu­ğu­mu­zun gözü bo­zuk­tur ve biz bunun far­kın­da de­ği­liz­dir. Böyle bir du­rum­da sı­nıf­ta otur­du­ğu sıra bile öğ­ren­me­si­ni et­ki­le­ye­bi­lir. Dü­zen­li bes­len­me, dü­zen­li uyku önem­li. Okul­da ya­şa­dı­ğı so­run­lar ba­şa­rı­sı­nı olum­suz et­ki­li­yor ola­bi­lir. Ço­cuk­la sağ­lık­lı ile­ti­şi­mi­mi­zi ko­ru­yup, öğ­ren­di­ği­miz­de çö­zü­mü için bir şey­ler ya­pa­bi­li­riz. Ay­rı­ca başta söy­le­di­ği­miz gibi her ço­cu­ğun ye­te­nek­le­ri, al­gı­sı, ilgi alan­la­rı fark­lı. Güçlü ya­nı­nı keş­fe­dip bu yönde ken­di­ni ge­liş­tir­me­si ken­di­si­ne fır­sat ve im­kan­lar su­na­bi­li­riz. Belki spor­da veya bir sanat da­lın­da da ba­şa­rı­lı ola­bi­lir.
Ceza ve yap­tı­rım uy­gu­la­mak işe ya­ra­mı­yor
Anne baba önce ken­di­si neler yap­ma­lı bunu fark edip buna odak­lan­ma­lı. Aksi tak­tir­de sa­de­ce so­nuç­tan do­la­yı ceza ver­mek, bazı yap­tı­rım­lar uy­gu­la­ma­nın çok et­ki­li ol­ma­dı­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. Bir so­ru­nu fark edip bunu ko­nuş­mak, bunun çö­zü­mü için çaba gös­te­ri­yor ol­ma­la­rı çok daha an­lam­lı olur. Hayat ba­şa­rı­sı ile aka­de­mik ba­şa­rı aynı pa­ra­lel­de git­me­ye­bi­li­yor. Karne not­la­rı çok iyi ol­ma­sa bile çaba gös­ter­me­si, mü­ca­de­le et­me­si ha­ya­tı­nın bü­tü­nün­de daha fark­lı ka­za­nım­lar sağ­la­ya­cak­tır. Öğ­ren­mey­le il­gi­li süreç çok de­ğer­li. Bilen bi­ri­nin var­lı­ğı bu sü­re­ci daha rahat aş­ma­mı­zı sağ­lar. Bu ne­den­le öğ­ret­men­le­rin ha­ya­tı­mız­da­ki var­lı­ğı da çok de­ğer­li.
Kar­ne­de anne ba­ba­nın ve öğ­ret­me­nin de payı var
Karne not­la­rı­nı sa­de­ce ço­cu­ğun per­for­man­sı değil çev­re­sel fak­tör­le­rin de et­ki­le­di­ği­ni unut­ma­mak gerek. Anne ba­ba­nın yap­tık­la­rı, öğ­ret­men­le­rin yap­tık­la­rı, okul ser­vi­sin­den ço­cu­ğun tost ye­di­ği kan­tin­ci­ye kadar her­ke­sin kar­ne­de et­ki­si ve payı var. İyi de olsa kötü de olsa bu öğ­ret­me­nin de kar­ne­si, anne ba­ba­nın da kar­ne­si. Sonuç ne­de­niy­le sa­de­ce çocuk üze­rin­den yorum yap­mak doğru ol­ma­ya­bi­lir.
Karne he­di­ye­si al­ma­yın
Pa­ha­lı bir karne he­di­ye­si alın­ma­sı­nı da doğru bul­mu­yo­rum. Ödüle alış­tı­ğın­da, ödül ol­ma­dı­ğı zaman mo­ti­vas­yon kaybı ya­şa­ya­cak­tır. Bunun ye­ri­ne küçük sem­bo­lik bir he­di­ye ve­ri­le­bi­lir. Aile­ce ye­me­ğe, si­ne­ma­ya gi­de­bi­lir­si­niz. Unut­ma­yın onun için en güzel he­di­ye ailey­le ge­çi­re­ce­ği za­man­dır. He­di­ye unu­tu­lur ama o güzel anı­lar unu­tul­maz.               

Haber Merkezi


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °