“ÇOCUKLARA, KÜÇÜK YAŞLARDA SEVGİ ÖĞRETİLİR VE YAŞATILIRSA ŞİDDET ÖNLENEBİLİR”

“ÇOCUKLARA, KÜÇÜK YAŞLARDA SEVGİ ÖĞRETİLİR VE YAŞATILIRSA ŞİDDET ÖNLENEBİLİR”

Se­mi­ne­re, En­gel­siz Yaşam Mer­ke­zi öğ­ren­ci­le­ri, ve­li­ler, ça­lı­şan­lar ve Şid­det­siz Top­lum Der­ne­ği tem­sil­ci­le­ri ka­tıl­dı.

 Eti­mes­gut Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı-Şid­det­siz Top­lum Der­ne­ği iş bir­li­ğin­de, 7 Kasım 2023 Salı günü, Bağ­lı­ca Ma­hal­le­sin­de, Be­le­di­ye’nin Sos­yal Des­tek Hiz­met­le­ri Mü­dür­lü­ğü­ne bağlı En­gel­siz Yaşam Mer­ke­zi’nde “Her Şey Aile­de Baş­lar, Sevgi Öğ­re­ti­le­bi­lir, Şid­det Ön­le­ne­bi­lir” ana baş­lık­lı se­mi­ner­de, ço­cuk­la­ra küçük yaş­lar­da sev­gi­nin öğ­re­til­me­si ve ya­şa­tıl­ma­sı ha­lin­de, halk sağ­lı­ğı so­ru­nu olan şid­de­tin en­gel­le­ne­bi­le­ce­ği gö­rü­şü be­nim­sen­di. Se­mi­ne­re, En­gel­siz Yaşam Mer­ke­zi öğ­ren­ci­le­ri, ve­li­ler, ça­lı­şan­lar ve Şid­det­siz Top­lum Der­ne­ği tem­sil­ci­le­ri ka­tıl­dı. Se­mi­ner’de, Uzman Psi­ko­log ve Şid­det­siz Top­lum Der­ne­ği Baş­kan Yar­dım­cı­sı Şenay Ölmez, “Her Şey Aile­de Baş­lar, Sevgi Öğ­re­ti­le­bi­lir, Halk Sağ­lı­ğı So­ru­nu Olan Şid­det Ön­le­ne­bi­lir” baş­lık­lı ko­nuş­ma­sın­da “Ço­cuk­lar, küçük yaş­lar­da şid­de­ti gö­re­rek, ya­şa­ya­rak öğ­re­ni­yor­lar.
Şid­det öğ­re­ti­le­bil­di­ği­ne göre, ço­cuk­la­ra sevgi ve sevgi dili de öğ­re­ti­le­bi­lir. Bu tak­dir­de, çok ağır bir halk sağ­lı­ğı so­ru­nu olan şid­de­tin or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı ko­lay­la­şır, şid­det ön­le­ne­bi­lir.
Sev­gi­yi ço­cuk­lar, ön­ce­lik­le aile­de gör­me­li­dir, aile için­de ya­şa­ma­lı­dır. Sev­gi­yi ve sevgi di­li­ni aile­de gören, aile­de ya­şa­yan, aile­de öğ­re­nen ço­cuk­lar, gör­dük­le­ri­ni, ya­şa­dık­la­rı­nı ve öğ­ren­dik­le­ri­ni, oku­du­ğu ve ya­şa­dı­ğı alan­la­ra da ta­şı­ya­cak­tır” dedi.
Der­nek Onur Ku­ru­lu üyesi ve An­ka­ra Ba­ro­su avu­kat­la­rın­dan Jü­li­de Soy­baş “Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­det­le Mü­ca­de­le­de Hak­lar ve Ada­le­te Eri­şim Yol­la­rı” baş­lık­lı ko­nuş­ma­sın­da, şid­de­tin oluş­ma­sın­da ve art­ma­sın­da psi­ko­lo­jik ve sos­yo­lo­jik bir­çok etken ol­du­ğu­nu, Tür­ki­ye’de son yıl­lar­da, top­lu­mun önem­li bir ke­si­min­de hem hu­ku­ki hem de ka­mu­sal alan­da­ki sü­reç­le­rin adil iş­le­me­di­ği­ne iliş­kin bir kanı oluş­tu­ğu­nu, bu du­ru­mun ceza al­ma­ya­ca­ğı­nı dü­şü­nen in­san­la­rın suça eği­li­mi­ni art­tır­dı­ğı­nı, top­lum­da en çok za­ra­rı ka­dın­la­rın gör­dü­ğü­nü, şid­de­te uğ­ra­yan bi­rey­le­rin, kadın der­nek­le­ri, bu alan­da yol gös­te­ren sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı ve en önem­li­si de ba­ro­la­ra baş­vur­ma­la­rı­nın çok önem­li ol­du­ğu­nu, bu yıp­ra­tı­cı sü­re­ci en kolay ve acı­sız at­la­ta­bil­me­nin yo­lu­nun ma­ne­vi ve hu­ku­ki des­tek­ten geç­ti­ği­ni, özel­lik­le kadın ci­na­yet­le­ri­ne iliş­kin da­va­lar­da ka­mu­oyu oluş­tu­rul­du­ğun­da ya da olaya iliş­kin tep­ki­ler sıkça dile ge­ti­ril­di­ğin­de adli sü­re­cin hız­lan­dı­ğı­nı, mah­ke­me­le­rin daha dik­kat ve özen­le karar ver­di­ği­ni, fa­il­le­rin hak­sız tah­rik ve iyi hal in­di­ri­mi al­ma­sı­nın zor­laş­tı­ğı­nı göz­lem­le­dik­le­ri­ni ifade etti.
Der­nek Baş­ka­nı Rıza Sümer “Şid­det­siz, Temiz ve Yeşil Tür­ki­ye İçin Aile, Okul ve İş Yer­le­ri­ne İle­ti­şim ve De­mok­ra­si Öne­ri­le­ri” baş­lı­ğı­nı ta­şı­yan ko­nuş­ma­sın­da, aile­le­re; ileri yaşlı, en­gel­li, çocuk, genç, kadın ve erkek ayı­rı­mı yap­mak­sı­zın tüm aile bi­rey­le­ri­nin, her ko­nu­da ve her so­run­da sü­re­ce ka­tıl­ma­sı, görüş, öneri ve katkı ver­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­te­rek şun­la­rı dile ge­tir­di.
“Ço­cuk­la­rı­nı­za, ya­şa­dık­la­rı­nı an­lat­ma ve pay­laş­ma fır­sa­tı ver­me­li­si­niz. Onlar, çe­kin­me­den, siz­ler­le yüz yüze ve göz göze ko­nu­şa­bil­me­li­dir. Aksi halde, ya­şa­dık­la­rı olum­suz­luk­la­rın ön­len­me­si ve ya­şa­dık­la­rı gü­zel­lik­le­rin sür­dü­rül­me­si zor­la­şa­bi­lecek, hatta ola­nak­sız hale ge­le­bi­le­cek­tir.
Tür­ki­ye’de, polis, asker ve yargı bi­rin­ci de­re­ce­de gü­ven­me­miz ge­re­ken ke­sim­ler­dir. Ancak, şid­det, bu ke­sim­le­rin anın­da ön­le­ye­me­ye­ce­ği kadar çe­şit­li ve yay­gın­dır. Bu ne­den­le, ka­dın­lar ve ço­cuk­lar başta olmak üzere, he­pi­miz, şid­det teh­li­ke­si­ne karşı ken­di­mi­zi ve aile bi­rey­le­ri­mi­zi ko­ru­ma­nın yön­tem­le­ri­ni, uzman des­te­ği ala­rak öğ­ren­mek zo­run­da­yız.
Aile­ler, ileri yaşlı, en­gel­li veya ka­lı­cı has­ta­lık­la­rı bu­lu­nan­lar­la diğer aile bi­rey­le­ri ara­sın­da­ki ile­ti­şim ve iliş­ki yön­tem­le­ri ko­nu­sun­da uzman des­te­ği, eği­tim al­ma­lı­dır. Aksi halde, aile­ler­de, is­ten­me­den şid­det çe­şit­le­ri ya­şa­na­bi­lir, hatta ya­şa­nı­yor.
Şid­det­siz Top­lum Der­ne­ği, okul­lar­da, iş yer­le­rin­de, ma­hal­le­ler­de ve köy­ler­de, şid­det­ten uzak, sevgi, saygı, şef­kat, hoş­gö­rü, güven ve dost­luk için­de ya­şa­nan Tür­ki­ye ve Dünya he­de­fi­ne kat­kı­da bu­lu­na­bi­lecek kadın ve erkek ön­der­le­rin ye­tiş­me­si ve ço­ğal­ma­sı için bu tür bil­gi­len­di­ri­ci et­kin­lik­le­ri sür­dür­me ka­ra­rın­da­dır”. dedi.
Fo­toğ­raf­lar: İkili olan, sol­dan, Uzman Psi­ko­log Şenay Ölmez, Av. Jü­li­de Soy­baş.
8’li olan, sol­dan, Rıza Sümer, Nur­ten Er­do­ğan, Eti­mes­gut Be­le­di­ye­si Sos­yal Des­tek Hiz­met­le­ri Mü­dü­rü Dr. İsmail Açar, Uzman Psi­ko­log Şenay Ölmez, Av. Jü­li­de Soy­baş, Azime Arı­kan, En­gel­siz Yaşam Mer­ke­zi Sos­yal Hiz­met Uz­ma­nı Esra Açı­kel ve Hamit Sert. Toplu olan: Se­mi­ne­re ka­tı­lan­lar­dan bir bö­lü­mü bir­lik­te.
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI