ÇOCUKLARA YÖNELİK MEDYA İÇERİKLERİ BAKANLIĞIN SIKI TAKİBİNDE

Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğın­ca oluş­tu­ru­lan Sos­yal Medya Ça­lış­ma Grubu, in­ter­net or­ta­mın­da ço­cuk­la­ra za­rar­lı ola­bi­lecek un­sur­lar bu­lun­du­ğu be­lir­le­nen 1555 içe­ri­ğe mü­da­ha­le etti.

Güncel Haberler 26.10.2022 09:48:00 0
ÇOCUKLARA YÖNELİK MEDYA İÇERİKLERİ BAKANLIĞIN SIKI TAKİBİNDE

    Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı Çocuk Hiz­met­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü bün­ye­sin­de oluş­tu­ru­lan Sos­yal Medya Ça­lış­ma Grubu in­ter­net or­ta­mın­da ve sos­yal med­ya­da ya­zı­lı, veya gör­sel ola­rak ço­cuk­la­rın ge­li­şim­le­ri­ni olum­suz et­ki­le­ye­bi­lecek, ihmal, is­tis­mar ve suç un­sur­la­rı bu­lu­nan içe­rik­le­rin en­gel­len­me­si veya kal­dı­rıl­ma­sı için il­gi­li ku­rum­lar­la iş bir­li­ğiy­le ça­lış­ma yü­rü­tü­yor. Ba­kan­lık­ta 2017’den bu yana 7/24 esa­sıy­la içe­rik ta­ki­bi yapan Sos­yal Medya Ça­lış­ma Grubu, bu­gü­ne kadar top­lam 1555 içe­ri­ğin kal­dı­rıl­ma­sı veya en­gel­len­me­si için mü­da­ha­le­de bu­lun­du.
En­gel­le­nen içe­rik­ler;
    Sos­yal Medya Ça­lış­ma Grubu adli mer­ci­le­rin yanı sıra Cum­hur­baş­kan­lı­ğı İle­ti­şim Ofisi, Bilgi Tek­no­lo­ji­le­ri ve İle­ti­şim Ku­ru­mu (BTK), Em­ni­yet Genel Mü­dür­lü­ğü Siber Suç­lar­la Mü­ca­de­le Daire Baş­kan­lı­ğı ve RTÜK ile iş bir­li­ği ya­pı­yor. Bu çer­çe­ve­de Ger­çek Hi­ka­ye­ler, Ha­ya­tın Pen­ce­re­si, İşte Benim Hi­ka­yem ve Hi­ka­yem Bit­me­di isim­li Yo­uTu­be ka­nal­la­rın­da “aile ve top­lum ya­pı­sı­nı bozan, genel ahlak ku­ral­la­rı­na ay­kı­rı ve çocuk cin­sel is­tis­ma­rı­nı içe­ren ifa­de­le­rin yer al­dı­ğı” içe­rik­ler tes­pit edil­di. Bu içe­rik­le­rin ço­cuk­lar ta­ra­fın­dan iz­len­me­si­nin psi­ko­sos­yal ge­li­şim­le­ri­ni olum­suz et­ki­le­ye­bi­le­ce­ği ge­rek­çe­siy­le 5651 sa­yı­lı yasa uya­rın­ca eri­şi­min en­gel­len­me­si için BTK’den ta­lep­te bu­lu­nul­du ve ge­rek­li işlem uy­gu­lan­dı. Ay­rı­ca, “Kı­zıy­la Ev­len­mek İste­yen Kral Ma­sa­lı” vi­de­osu en­sest içe­rik­li ve genel ah­la­ka ay­kı­rı ifa­de­le­rin yer al­ma­sı ne­de­niy­le en­gel­len­di. Ma­ri­am Oyunu da oyun­cu­la­rın ki­şi­sel bil­gi­le­ri­nin elde edil­me­si, ço­cuk­la­ra psi­ko­lo­jik baskı uy­gu­la­na­rak umut­suz­luk ve ça­re­siz­lik için­de bı­rak­ma­sı ve in­ti­ha­rı dü­şün­me­le­ri­ne yol aç­ma­sı gibi ne­den­ler­le kal­dı­rıl­dı. Oyun ka­rak­te­ri için aile­le­re uyarı; mDiğer yan­dan, ço­cuk­la­rı olum­suz et­ki­le­ye­bi­lecek içe­rik­ler­le il­gi­li Ba­kan­lık aile­le­re de uya­rı­da bu­lu­nu­yor. Çocuk Hiz­met­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğün­ce Poppy Play­ti­me isim­li video oyu­nun­da­ki “Huggy Wuggy” ka­rak­te­ri­nin ço­cuk­lar­da kor­ku­ya neden ola­bi­le­ce­ği uya­rı­sın­da bu­lu­nul­du. Aile­le­rin uya­rıl­ma­sı ama­cıy­la ha­zır­la­nan açık­la­ma­da, “Bu ka­rak­ter sos­yal med­ya­da pek çok içe­rik­te kor­ku­tu­cu bir unsur ola­rak kul­la­nıl­mak­ta­dır. Kısa sü­re­de hem di­ji­tal med­ya­da hem de oyun­cak ha­liy­le pi­ya­sa­da ya­yı­lan bu ka­rak­te­rin fi­zik­sel özel­lik­le­ri iti­ba­rıy­la ço­cuk­lar­da korku uyan­dı­ra­bi­le­ce­ği ve bu ne­den­le ço­cuk­la­rın bu gör­se­le maruz kal­ma­sı­nın psiko sos­yal ge­li­şim­le­ri­ni olum­suz et­ki­le­ye­ce­ği de­ğer­len­di­ril­miş­tir. Bu kap­sam­da söz ko­nu­su oyun­ca­ğın ço­cuk­la­ra alın­ma­sı Ba­kan­lı­ğı­mız uz­man­la­rı ta­ra­fın­dan ya­pı­lan de­ğer­len­dir­me so­nu­cun­da uygun gö­rül­me­miş­tir.” ifa­de­le­ri yer aldı. Sos­yal Medya Ça­lış­ma Grubu nasıl ça­lı­şı­yor?
Ço­cuk­la­rın di­ji­tal or­tam­lar­da kar­şı­la­şa­bi­le­cek­le­ri teh­dit­le­ri tes­pit etmek, ko­ru­yu­cu ve ön­le­yi­ci fa­ali­yet­ler­de bu­lun­mak ve ted­bir­ler almak ama­cıy­la Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı Çocuk Hiz­met­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü bün­ye­sin­de 2017’de Sos­yal Medya Ça­lış­ma Grubu oluş­tu­rul­du. Sos­yal Medya Ça­lış­ma 

Grubu in­ter­net or­ta­mın­da yer alan, ço­cuk­la­rın ge­li­şim­le­ri­ni olum­suz yönde et­ki­le­ye­bi­lecek, ço­cuk­la­rın ihmal ve is­tis­ma­ra maruz kal­dı­ğı veya ka­la­bi­le­ce­ği içe­rik­le­re hem ku­rum­sal hem de ku­rum­lar arası mü­da­ha­le sü­re­ci­nin yü­rü­tül­me­si gö­re­vi­ni üst­le­ni­yor. Bu kap­sam­da ku­rum­sal ola­rak Sos­yal Medya Ça­lış­ma Gru­bu­nun tes­pit­le­ri­ne iliş­kin Ba­kan­lı­ğın Hukuk Hiz­met­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğün­ce yargı mer­ci­le­ri­ne baş­vu­ru­la­rak içe­rik en­gel­le­me/kal­dır­ma ta­le­bin­de ve ko­nu­su suç teş­kil eden hu­sus­lar­la il­gi­li suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nu­lu­yor. Ay­rı­ca il mü­dür­lük­le­ri­ne in­ti­kal eden ko­nu­lar­la il­gi­li de ge­rek­ti­ğin­de ted­bir alın­mak üzere yargı or­gan­la­rı­na baş­vu­ru­lu­yor ve mah­ke­me­ler­ce ço­cuk­lar­la il­gi­li ve­ri­len ve Ba­kan­lı­ğın sos­yal hiz­met ala­nın­da olan ted­bir­ler ive­di­lik­le ye­ri­ne ge­ti­ri­li­yor. Sos­yal Medya Ça­lış­ma Grubu, söz ko­nu­su içe­rik­ler­le mü­ca­de­le ve mü­da­ha­le sü­re­cin­de Bilgi Tek­no­lo­ji­le­ri ve İle­ti­şim Ku­ru­mu (BTK), Em­ni­yet Genel Mü­dür­lü­ğü Siber Suç­lar­la Mü­ca­de­le Daire Baş­kan­lı­ğı ve Radyo ve Te­le­viz­yon Üst Ku­ru­lu ile iş bir­li­ği ya­pı­yor.
    Ço­cuk­la­rın ge­li­şi­mi­ni olum­suz et­ki­le­ye­bi­lecek içe­rik­ler, in­ter­net or­ta­mın­da­ki pay­la­şım­la­rın ya­yıl­ma hı­zı­nın çar­pan et­ki­si dik­ka­te alı­na­rak, ge­cik­me­sin­de sa­kın­ca bu­lu­nan hal­ler­de ive­di­lik­le 5651 sa­yı­lı İnter­net Or­ta­mın­da Ya­pı­lan Ya­yın­la­rın Dü­zen­len­me­si ve Bu Ya­yın­lar Yo­luy­la İşle­nen Suç­lar­la Mü­ca­de­le Edil­me­si Hak­kın­da Kanun kap­sa­mın­da kal­dı­rıl­mak/en­gel­len­mek üzere doğ­ru­dan BTK’ye bil­di­ri­li­yor.
    Çocuk ihmal, is­tis­ma­rı­nı içe­ren içe­rik­ler adres tes­pi­ti ile URL ad­re­si tes­pi­ti için EGM Siber Suç­lar­la Mü­ca­de­le Daire Baş­kan­lı­ğı­na ve ge­re­kir­se yar­gı­sal süreç için Ba­kan­lı­ğın Hukuk Hiz­met­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü­ne ile­ti­li­yor.
    Sos­yal medya içe­rik­le­riy­le il­gi­li Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı­nın ALO 183 hattı ve e-pos­ta ad­res­le­ri ile CİMER, Siber Suç­lar­la Mü­ca­de­le Daire Baş­kan­lı­ğı­nın si­be­r@egm.gov.tr ve Bilgi Tek­no­lo­ji­le­ri ve İle­ti­şim Ku­ru­mu­nun https://www.ih­ba­r­web.org.tr ad­res­le­ri ara­cı­lı­ğıy­la gelen ih­bar­lar de­ğer­len­di­ri­le­rek, ge­rek­li iş­lem­ler uy­gu­la­nı­yor.
    Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı ço­cuk­la­rın sağ­lık­lı ge­li­şi­mi için di­ji­tal or­tam­lar­da­ki risk­le­re dik­kat çek­mek ve far­kın­da­lı­ğı ar­tır­mak ama­cıy­la il­gi­li kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı, üni­ver­si­te­ler ve sivil top­lum ku­ru­luş­la­rıy­la iş bir­li­ğiy­le eği­tim­ler dü­zen­li­yor.
Kay­nak: Aile ve Sos­yal Hiz. Ba­kan­lı­ğı Basın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­şa­vir­li­ği-      

   Ha­ber: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °