"CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA, TÜRKİYE YÜZYILININ ÜZERİNDE YÜKSELECEĞİ BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE'Yİ İNŞA EDİYORUZ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU:

Güncel Haberler 1.12.2023 11:09:00 0

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, son Baş­ba­kan ve eski Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Bi­na­li Yıl­dı­rım’ın mem­le­ke­ti Er­zin­can’da Re­fa­hi­ye-Ku­ru­çay-İliç Dev­let Yolu üze­rin­de ça­lış­ma­la­rı devam eden Sü­ne­be­li Tü­ne­li’nde ‘Işık Görme’ tö­re­ni­ne ka­tıl­dı.Tö­ren­de ko­nu­şan Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Sü­ne­be­li Tü­ne­li’nin öne­mi­ne ve böl­ge­ye ya­pa­ca­ğı kat­kı­ya dik­ka­ti çekti. Ura­loğ­lu, “Ül­ke­mi­zin ku­ze­yi ile gü­ne­yi ara­sın­da­ki ka­ra­yo­lu ula­şım stan­dar­dı ar­tı­rı­lır­ken, li­man­lar­dan iç ke­sim­le­re, önem­li sa­na­yi mer­kez­le­rin­den yaşam alan­la­rı­na ger­çek­leş­ti­ri­len ürün ve yük trans­fe­ri­nin daha kısa sü­re­de ya­pıl­ma­sı sağ­la­na­cak, böl­ge­nin ti­ca­ret hacmi ar­tı­rı­la­cak­tır. Ay­rı­ca; dağ spor­la­rı, su spor­la­rı ve ge­le­nek­sel mi­ma­ri­siy­le öne çıkan böl­ge­nin tu­riz­mi­ne de önem­li katkı sağ­la­na­cak­tır. He­ye­la­na ve tra­fik ka­za­la­rı­na karşı can ve mal kay­bı­nın önüne ge­çi­le­cek­tir” dedi.
Tür­ki­ye’de son 21 yılda ula­şım ve ile­ti­şim alt­ya­pı pro­je­le­ri­ne 194 mil­yar dolar ya­tı­rım ya­pıl­dı­ğı­nı da ha­tır­la­tan Bakan Ura­loğ­lu, Er­zin­can’a şuana kadar 30 mil­yar 200 mil­yon ya­tı­rım ya­pıl­dı­ğı söy­le­di. Ura­loğ­lu Er­zin­can’a ya­pı­lan ya­tı­rım­la­ra iliş­kin şun­la­rı kay­det­ti:
“Er­zin­can’ın ula­şım ve ile­ti­şim ya­tı­rım­la­rı için yak­la­şık 30 mil­yar 200 mil­yon Lira ya­tı­rım ger­çek­leş­tir­dik. Bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­nu 14 ki­lo­met­re­den 355 ki­lo­met­re­ye, bi­tüm­lü sıcak kap­la­ma yol uzun­lu­ğu­nu 8 ki­lo­met­re­den 275 ki­lo­met­re­ye çı­kar­dık. Er­zin­can’ı; Er­zu­rum, Gü­müş­ha­ne ve Sivas’a bö­lün­müş yol­lar­la bağ­la­dık. Tür­ki­ye’yi do­ğu­dan ba­tı­ya bağ­la­yan Kuzey TETEK yo­lu­nun mer­ke­zi­ni Er­zin­can yap­tık. Ölüm yolu de­ni­len ge­çil­mez SANSA’yı vi­ya­dük­ler­le aştık. Işık görme tö­re­ni­ni ger­çek­leş­ti­re­ce­ği­miz Sü­ne­be­li Tü­ne­li­ne de içe­ren Re­fa­hi­ye-Ku­ru­çay-İliç Yolu gibi 6 ayrı ka­ra­yo­lu pro­je­miz de devam edi­yor.”
Bakan Ura­loğ­lu, ko­nuş­ma­sın­da Sü­ne­be­li Tü­ne­liy­le ula­şım ka­li­te­si­nin yük­sel­til­me­si, can ve mal em­ni­ye­ti­nin ar­tı­rıl­ma­sı­nın ya­nı­sı­ra Sü­ne­be­li Tü­ne­li’nin bölge ve ülke açı­sın­dan da öne­mi­ne de­ğin­di. Bakan Ura­loğ­lu, “Sü­ne­be­li Tü­ne­li’nin inşa edil­di­ği Re­fa­hi­ye-İliç Dev­let Yolu; Ka­ra­de­niz sahil ke­si­min­den baş­la­yıp Er­zin­can üze­rin­den Gü­ney­do­ğu’ya ve Doğu Ak­de­niz’e eri­şim sağ­la­yan ku­zey-gü­ney ak­sın­da önem­li bir geçiş nok­ta­sı­nı oluş­tu­ru­yor” dedi.
Bakan Ura­loğ­lu ay­rı­ca Gü­mü­şa­kar-Ku­ru­çay ke­si­min­de ger­çek­leş­ti­ri­len ça­lış­ma­lar­la mev­cut yolun 3 km kı­sa­la­rak se­ya­hat sü­re­si­nin 35 da­ki­ka­dan 15 da­ki­ka­ya in­di­ril­di­ği­ni be­lirt­ti.
5 bin 220 metre uzun­lu­ğun­da­ki Sü­ne­be­li Ge­çi­di’nde 1.800 m ra­kı­ma ula­şan gü­zer­gâh, yak­la­şık 200-400 m aşa­ğı­ya çe­ki­le­rek, özel­lik­le kış ay­la­rın­da mev­cut gü­zer­gah­ta ya­şa­nan so­run­lar or­ta­dan kal­dı­rı­lı­yor. 26 km’lik yol sü­rü­cü­le­rin kor­ku­lu rü­ya­sı ol­mak­tan çı­ka­rak, daha kon­for­lu, gü­ven­li ve eko­no­mik bir ula­şım im­kâ­nı­na ka­vu­şu­yor.
Sü­ne­be­li Tü­ne­li pro­je­si­nin yapım, ta­sa­rım ve kont­ro­lün­de yüzde yüz yerli ve milli kay­nak­lar kul­la­nı­lı­yor, Türk mü­hen­dis ve iş­çi­le­ri ta­ra­fın­dan inşa edi­li­yor.
SİVAS-ERZİNCAN HIZLI DEMİRYOLU ÇA­LIŞ­MA­LA­RI SÜ­RÜ­YOR
Er­zin­can’ın tüm de­mir­yo­lu alt­ya­pı­sı­nı ye­ni­le­dik­le­ri­ni be­lir­ten Bakan Ura­loğ­lu, Er­zin­can Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­si yeni de­mir­yo­lu bağ­lan­tı­sı­nı da inşa et­tik­le­ri­ni ha­tır­lat­tı. Si­vas-Er­zin­can Hızlı De­mir­yo­lu yapım ça­lış­ma­la­rı­nın devam et­ti­ği­ni söy­le­yen Bakan Ura­loğ­lu, "242 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da sa­at­te 200 km hıza uygun, elekt­rik­li, sin­yal­li ve çift hatlı hızlı de­mir­yo­lu pro­je­si­nin ya­pı­mı­nı 2 etap ha­lin­de sür­dü­rü­yo­ruz. İlk etap olan 50 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki Si­vas-Za­ra arası alt­ya­pı ça­lış­ma­la­rın­da %44 fi­zi­ki iler­le­me sağ­la­dık, 192 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki Zara-İmran­lı-Ke­mah-Er­zin­can kıs­mı­nın ise proje ça­lış­ma­la­rı­nı ta­mam­la­dık.Ya­tı­rım, üre­tim, is­tih­dam ve ih­ra­cat odak­lı bü­yü­me st­ra­te­ji­miz doğ­rul­tu­sun­da ger­çek­leş­tir­di­ği­miz ula­şım ve ile­ti­şim pro­je­le­ri­nin, ül­ke­mi­zi ulus­la­ra­ra­sı alan­da daha re­ka­bet­çi kıl­dı­ğı­nı gör­mek, ge­le­ce­ğe dair umut­la­rı­mı­zı güç­len­di­ri­yor. Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin 100. yı­lın­da, Tür­ki­ye Yüz­yı­lı­nın üze­rin­de yük­se­le­ce­ği büyük ve güçlü Tür­ki­ye’yi inşa ede­ce­ğiz" dedi.
Son Baş­ba­kan ve eski Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Bi­na­li Yıl­dı­rım’da mem­le­ke­ti Er­zin­can’da Sü­ne­be­li Tü­ne­li Işık Gö­rün­tü tö­re­nin­de yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da sona yak­la­şıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, “Ne can­lar yan­dı­ğı­nı her­kes bilir. Acı­lar son bul­sun diye biz­le­re sü­rek­li sü­rek­li ta­lep­le­ri­ni ilet­ti­niz. İkti­da­rı­mız dö­ne­min­de ya­pı­lan iş­le­ri an­lat­ma­ya kalk­sak gün yet­mez. Bu yol, sa­de­ce Er­zin­can’ı Re­fa­hi­ye ve Eğine bir­leş­tir­mi­yor. Bu yolun asıl gö­re­vi Ka­ra­de­niz’i Gü­ney­do­ğu­ya Or­ta­do­ğuy’a bağ­la­yan ku­zey-gü­ney aks­lar­dan bir ta­ne­si. İbn-i Hal­dun diyor ki: ‘Coğ­raf­ya ka­der­dir.” Evet ka­de­ri­mi­zi dağ­la­ra ba­ka­rak, va­di­le­re ba­ka­rak, suyun ba­şın­da ça­re­siz­ce dö­vü­ne­rek değil, dağ­la­rı tü­nel­le­re aşa­rak, bütün en­gel­le­ri aşa aşa bu gün­le­re gel­dik. Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın li­der­li­ğin­de dur­ma­dan hiz­met et­me­ye devam ede­ce­ğiz” diye ko­nuş­tu.
          Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
       Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr


Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °