Demir ve demir dışı ihracatında Rusya fırsatı

Demir ve demir dışı ihracatında Rusya fırsatı

İstan­bul Demir ve Demir Dışı Me­tal­ler İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği'nin (İDDMİB) 28 Nisan'da iş ba­şı­na gelen yeni yö­ne­ti­mi 100 gün­lük kar­ne­si­ni açık­la­dı.

    Yeni yö­ne­tim ola­rak 'daha fazla ih­ra­cat, daha fazla üre­tim ve daha fazla katma değer' slo­ga­nıy­la yola çık­tık­la­rı­nı be­lir­ten Tür­ki­ye İhra­cat­çı­lar Mec­li­si (TİM) Baş­kan Ve­ki­li ve İstan­bul Demir ve Demir Dışı Me­tal­ler İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (İDDMİB) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Çetin Tec­de­li­oğ­lu, ara­dan geçen dö­nem­de 550 firma ile gö­rüş­me­le­ri­nin ya­nın­da 8 ana sek­tör ve 17 der­nek­le top­lan­tı yap­tık­la­rı­nı, bunun ha­ri­cin­de üç fuara milli ka­tı­lım dü­zen­le­yip ilave 3 tane de Ur-Ge pro­je­si baş­lat­tık­la­rı­nı açık­la­dı. İlk 7 ayda ih­ra­ca­tın yüzde 33 art­tı­ğı­nı söy­le­yen Tec­de­li­oğ­lu, Rusya ile Uk­ray­na ara­sın­da­ki sa­va­şı tas­vip et­me­dik­le­ri, in­san­la­rın orada zarar gör­me­si­ni is­te­me­dik­le­ri­ni ama ti­ca­ri yön­den de am­bar­go­dan do­la­yı Tür­ki­ye’ye ih­ra­cat­ta önem­li fır­sat­lar ya­ra­ta­bi­le­ce­ği­ne dik­kat çekti.
    Top­lan­tı­da ko­nu­şan İDDMİB Baş­ka­nı Çetin Tec­de­li­oğ­lu, demir ve demir dışı sek­tö­rü­nün Türk ih­ra­ca­tın­da ciddi bir katma değer ya­ra­tan sek­tör ol­du­ğu­na işa­ret ede­rek ki­log­ram başı ih­ra­cat birim fi­ya­tı­nın 4.75 do­la­ra ulaş­tı­ğı­nı söy­le­di. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de ih­ra­ca­tın ki­log­ram başı or­ta­la­ma­sı­nın 1.4 dolar ci­va­rın­da ol­du­ğu göz önüne alın­dı­ğın­da sek­tö­rün ya­rat­tı­ğı katma de­ğe­rin çok daha net bir şe­kil­de or­ta­ya çık­tı­ğı­nı ifade eden Tec­de­li­oğ­lu, "Biz daha fazla üre­tim, daha fazla mik­tar, daha fazla katma değer ya­ra­tan baş­lık­lar­la satır satır ça­lı­şı­yo­ruz. Demir ve çe­lik­ten ya­pı­lan ocak­lar­da dün­ya­da üçün­cü, Av­ru­pa’da bi­rin­ci­yiz. Alü­min­yum ev ge­reç­le­ri ve kul­la­nı­lan eş­ya­la­ra bak­tı­ğı­mız­da dün­ya­da be­şin­ci, Av­ru­pa’da üçün­cü­yüz. Pas­lan­maz çelik ve sofra mal­ze­me­le­ri­ne bak­tı­ğı­mız zaman da aynı şe­kil­de Av­ru­pa’da üçün­cü sı­ra­da­yız. Bun­lar çok ciddi ra­kam­lar" dedi.
150’YE YAKIN BÜYÜK ORGANİZAS­YON YA­PI­LA­CAK
    Sek­tör ola­rak ilk 100 günde 550 fir­ma­ya temas edip, is­ti­şa­re­ler­de bu­lun­duk­la­rı­nı kay­de­den Tec­de­li­oğ­lu, yine bu dö­nem­de 8 ana sek­tör ve 17 der­nek­le top­lan­tı yap­tık­la­rı­nı, ha­ri­cin­de 3 fuara milli ka­tı­lım dü­zen­le­yip ilave 3 tane de Ur-Ge pro­je­si baş­lat­tık­la­rı­nı açık­la­dı. Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı ve Exim­bank nez­din­de de 4 top­lan­tı ger­çek­leş­tir­dik­le­ri­ni an­la­tan Tec­de­li­oğ­lu, "Bu yoğun ça­lış­ma önü­müz­de­ki dö­nem­de de devam edecek. 2023 so­nu­na kadar ara­la­rın­da fu­ar­lar, alım he­yet­le­ri, ça­lış­tay­lar, kon­fe­rans­lar, zi­ya­ret­ler ve sek­tör bu­luş­ma­la­rı­nın da ol­du­ğu 150’ye yakın or­ga­ni­zas­yon ya­pa­ca­ğız" diye ko­nuş­tu.
RUSYA’DAN TÜRKİYE’YE CİDDİ TALEP VAR
    Rusya ile Uk­ray­na ara­sın­da­ki savaş ne­de­niy­le Tür­ki­ye'ye Rusya kay­nak­lı ciddi bir talep oluş­ma­ya baş­la­dı­ğı­nı kay­de­den Tec­de­li­oğ­lu, "Rusya’nın it­ha­la­tı­na ve ona am­bar­go uy­gu­la­yan ül­ke­ler­le il­gi­li tab­lo­la­ra bak­tı­ğı­mız­da bizim için çok büyük bir talep çı­kı­yor. Al­man­ya’dan, İtalya’dan, Fran­sa’dan ala­ma­dık­la­rı­nı biz­den alı­yor­lar. Ay­rı­ca bir­çok AB fir­ma­sın­dan Rusya'ya Tür­ki­ye üze­rin­den ürün sat­ma­yı plan­la­yan fir­ma­lar var. Onlar Tür­ki­ye’yi bir depo ve köprü ola­rak kul­lan­mak is­ti­yor­lar, diğer yan­dan Rus­lar da te­da­ri­ği Tür­ki­ye’den yap­mak is­ti­yor. Bunu iyi de­ğer­len­dir­me­miz ge­re­ki­yor. Tür­ki­ye sa­na­yi­si ve ih­ra­ca­tı için ta­ri­hi bir fır­sat." dedi. Bay­ram­dan ön­ce­ki hafta, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti ve Rusya Fe­de­ras­yo­nu Hü­kü­met­ler Arası Sa­na­yi Ça­lış­ma Ko­mis­yo­nu ile İDDMİB De­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Gök­han Tur­han ön­der­li­ğin­de Rusya’ya bir ti­ca­ret he­ye­ti yol­la­dık­la­rı­nı be­lir­ten Tec­de­li­oğ­lu, ya­pı­lan top­lan­tı­lar ne­ti­ce­sin­de kar­şı­lık­lı alış­ve­ri­şi hız­lan­dır­mak için bir sek­re­ter­ya kurma ta­le­bi­nin oluş­tu­ğu­nu ve Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı'nın da konu ile il­gi­li ça­lış­ma­la­rı baş­lat­tı­ğı­nı dile ge­tir­di. İDDMİB De­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Gök­han Turan da Rusya'nın artık bir şe­kil­de Av­ru­pa ile işler yo­lun­da gitse dahi Euro ile alış­ve­riş yap­mak is­te­me­di­ği­ne işa­ret ede­rek, "Olaya bu açı­dan bak­tı­ğı­mız zaman Rusya’nın Çin ve Tür­ki­ye dı­şın­da çok fazla se­çe­ne­ği yok. Rusya bi­zim­le iş bir­li­ği yap­mak is­ti­yor ancak bu­ra­da ikili eş­leş­tir­me­ler çok önem­li. Bu ko­nu­da özel­lik­le ih­ra­cat­çı­lar bir­li­ği­nin kilit rol oy­na­ya­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum." dedi. Bu­gü­ne kadar 14 defa top­lan­tı ya­pıl­dı­ğı­nı söy­le­yen Tur­han, 15’nci top­lan­tı­nın Tür­ki­ye’de ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di
TAY­VAN ÇİN KRİZİ TÜRKİYE’YE FIR­SAT DO­ĞU­RABİLİR
    Rusya'nın ya­nın­da Tay­van ve Çin ara­sın­da­ki kriz ile il­gi­li ola­rak da ciddi ça­lış­ma­lar yap­tık­la­rı­nı an­la­tan Tec­de­li­oğ­lu, "Çin'in Tay­van'ın et­ra­fı­nı tat­bi­kat ama­cıy­la ab­lu­ka­ya al­dı­ğı gün­le­ri ge­çi­ri­yo­ruz. Bu durum oto­mo­tiv, ma­ki­ne ve beyaz eşya gibi dün­ya­da­ki ana sek­tör­le­ri ür­küt­tü ve kor­kut­tu. Çin’e ve Uzak­do­ğu’ya ba­ğım­lı Av­ru­pa, ciddi an­lam­da al­ter­na­tif bir ülke bul­mak zo­run­da. Bu­ra­da da Tür­ki­ye için önem­li fır­sat­lar do­ğa­bi­lir. Tay­van dünya çip üre­ti­mi­nin yüzde 60’ını kar­şı­lı­yor. Av­ru­pa ül­ke­le­ri ne kadar çip­siz üre­tim ya­pa­bi­lir­ler, Tay­van'ı ne kadar göz­den çı­ka­ra­bi­lir­ler bil­mi­yo­ruz ama bazı fır­sat sin­yal­le­ri alı­yo­ruz." dedi.
SEK­TÖR İHRA­CA­TI 7 AYDA 9 MİLYAR DO­LA­RA DA­YAN­DI
    Sek­tö­rün ih­ra­cat ra­kam­la­rı­nı da de­ğer­len­di­ren İDDMİB Baş­ka­nı Tec­de­li­oğ­lu, ilk 7 aylık dö­nem­de sek­tö­rün geçen yılın aynı dö­ne­mi­ne göre yüzde 33 ar­tış­la 8.9 mil­yar do­lar­lık ih­ra­cat ger­çek­leş­tir­di­ği­ni ifade etti. Demir ve demir dışı sek­tö­rü­nün top­lam ih­ra­cat içe­ri­sin­de­ki pa­yı­nın yüzde 6.2'ye yük­sel­di­ği­ne işa­ret eden Tec­de­li­oğ­lu, sa­na­yi sek­tör­le­ri ara­sın­da en çok ih­ra­cat yapan al­tın­cı sek­tör ol­duk­la­rı­nı ifade etti. Tec­de­li­oğ­lu, sa­de­ce Tem­muz ayına ba­kıl­dı­ğın­da ise geçen sene aynı aya göre yüzde 6 ar­tış­la 1 mil­yar dolar ih­ra­cat ger­çek­leş­tir­dik­le­ri­ni ifade etti. Tec­de­li­oğ­lu'nun ver­di­ği bil­gi­ye göre 2022 Ocak-Tem­muz dö­ne­min­de en çok ih­ra­cat 1.2 mil­yar dolar ile Al­man­ya’ya ya­pı­lır­ken, ikin­ci sı­ra­da­ki İtalya’ya 699 mil­yon dolar, üçün­cü sı­ra­da yer alan ABD’ye ise 536 mil­yon dolar ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ril­di. Tec­de­li­oğ­lu, he­def­le­ri­ni ise cum­hu­ri­ye­tin 100'üncü yılı olan 2023'te 20 mil­yar do­la­ra ulaş­mak ola­rak be­lir­le­dik­le­ri­ni kay­det­ti.          

Ha­ber-Fo­to: Cem Ali Çin­kı­lıç