“DENİZ TİCARETİNDE GÜCÜMÜZ VE ETKİNLİĞİMİZ ARTIYOR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU:

Güncel Haberler 19.01.2023 09:31:00 0
“DENİZ TİCARETİNDE GÜCÜMÜZ VE ETKİNLİĞİMİZ ARTIYOR”

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ya­pı­lan ya­tı­rım­lar ve dü­zen­le­me­ler ile Tür­ki­ye’nin deniz ti­ca­re­tin­de gü­cü­nün ve et­kin­li­ği­nin art­tı­ğı­na vurgu ya­pa­rak, "Türk sa­hip­li gemi fi­lo­muz arttı ve ka­pa­si­te­si 41 mil­yon DWT ded­veyt tona (DWT) ulaş­tı. Böy­le­ce, ül­ke­miz dün­ya­nın en büyük gemi fi­lo­su­na sahip 14'üncü ülke ko­nu­mu­na yük­sel­di" dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, de­niz­ci­lik sek­tö­rü ile il­gi­li açık­la­ma yaptı.
Ula­şı­mın her mo­dun­da ol­du­ğu gibi de­niz­ci­lik sek­tö­rün­de de ya­tı­rım­la­rın hızla devam et­ti­ği­ni, bu ya­tı­rım­la­rın kar­şı­lı­ğı­nı al­mak­tan da gurur duy­duk­la­rı­nı kay­de­den Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “2012 yı­lın­dan iti­ba­ren azal­ma eği­li­mi­ne giren 1000 gros­ton (GT) ve üzeri Türk Bay­rak­lı Deniz Ti­ca­ret fi­lo­su; Ba­kan­lı­ğı­mız, gemi sa­hi­bi ve iş­le­ti­ci­le­ri­nin ortak ça­lış­ma­sıy­la 2020 yılı son­ra­sın­da tek­rar bü­yü­me tren­di­ne girdi.
2021 yı­lın­da 5 mil­yon 761 bin DWT olan Türk Deniz Ti­ca­ret Fi­lo­su, 2022 iti­ba­rı ile 687 bin 777 DWT ar­ta­rak 6 mil­yon 449 DWT’e ulaş­tı.
Gemi sa­yı­mız ise 413’e ulaş­tı.
Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin 100’üncü yı­lın­da bu artış tren­di­ni devam et­ti­re­rek, daha da bü­yü­ye­ce­ğiz” dedi.
Gemi cins­le­rin­de hem gemi sa­yı­sın­da hem de to­naj­da en yük­sek ar­tı­şın kim­ya­sal tan­ker­ler­de gö­rül­dü­ğü­nün al­tı­nı çizen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Türk sa­hip­li kim­ya­sal tan­ker tonaj ola­rak da 290 bin 632 DWT yük­sel­di­ği be­lirt­ti.
TÜRK SAHİPLİ FİLOMUZ 41 MİLYON DWT'E ULAŞ­TI
“2021 yılı yıl­so­nu iti­ba­riy­le Türk sa­hip­li deniz ti­ca­ret fi­lo­muz yak­la­şık 31 mil­yon DWT ile 15 sı­ra­da yer alı­yor­du” diyen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Tür­ki­ye’nin geçen yıla göre bir sıra yük­se­le­rek 14’üncü sı­ra­ya çık­tı­ğı­nın al­tı­nı çizdi. 2022 yı­lın­da top­lam­da Türk Bay­rak­lı ve Türk sa­hip­li fi­lo­nun, DWT ba­zın­da yak­la­şık yüzde 30’luk bir artış gös­ter­di­ği­ni vur­gu­la­yan Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, fi­lo­nun 41 mil­yon DWT ta­şı­ma ka­pa­si­te­si­ni aş­tı­ğı­nı kay­det­ti.
Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Bay­ra­ğı­mı­zı dal­ga­lan­dı­ran gemi to­na­jı­nın ar­tı­şa geç­me­sin­den mem­nu­ni­yet du­yu­yo­ruz.
Ça­lış­ma­la­rı­mız geçen yıl­lar­da ol­du­ğu gibi Tür­ki­ye’nin Yüz­yı­lın­da da hız kes­me­den devam edecek.
Yap­tı­ğı­mız ya­tı­rım­lar­la üç ta­ra­fı de­niz­ler­le çev­ri­li ül­ke­mi­zi, de­niz­ci­lik sek­tö­rün­de ilk sı­ra­la­ra yük­selt­mek için dur­ma­dan ça­lış­ma­yı sür­dü­re­ce­ğiz.
Sa­de­ce bu­gü­nü dü­şü­ne­rek değil, ge­le­ce­ği­mi­zi dü­şü­ne­rek adım­lar atı­yo­ruz. Bizim at­tı­ğı­mız bu adım­lar­la ül­ke­mi­zin ti­ca­re­ti ge­li­şecek, yeni is­tih­dam­lar­la bir­lik­te ih­ra­ca­tı yeni re­kor­lar kı­ra­cak­tır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


             Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği
             Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °