Deprem Sonrası Acil Servislerde Vertigo Şikâyeti Artış Gösterdi

Ver­ti­go şi­kâ­yet­le­ri­nin art­tı­ğı­nı be­lir­te­rek uy­ku­suz­luk ve stres bo­zuk­luk­la­rı­nın Ver­ti­go­yu te­tik­le­di­ği­ni söy­le­di.

Güncel Haberler 15.06.2023 09:18:00 0
Deprem Sonrası Acil Servislerde Vertigo Şikâyeti Artış Gösterdi

 6 Şubat'taki dep­rem­le­rin ar­dın­dan acil ser­vis­le­re en sık baş­vu­ru­lan se­bep­ler­den biri Ver­ti­go şi­ka­yet­le­ri oldu. Konya Kı­zı­lay Has­ta­ne­si Nö­ro­lo­ji bö­lü­mü he­kim­le­rin­den Uzm. Dr. İlker Bebek, ya­şa­nan dep­rem­den sonra Ver­ti­go şi­kâ­yet­le­ri­nin art­tı­ğı­nı be­lir­te­rek uy­ku­suz­luk ve stres bo­zuk­luk­la­rı­nın Ver­ti­go­yu te­tik­le­di­ği­ni söy­le­di.
 Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li 11 ili et­ki­le­yen dep­rem­le­rin ar­dın­dan dep­rem böl­ge­sin­de acile baş­vu­ran has­ta­lar­da psi­ko­jen ve ank­si­ye­te­ye bağlı ola­rak Ver­ti­go şi­kâ­yet­le­ri­nin art­tı­ğı gö­rül­dü. Konya Kı­zı­lay Has­ta­ne­si Nö­ro­lo­ji Uzm. Dr. İlker Bebek, ki­şi­ler­de gö­rü­len Ver­ti­go hak­kın­da açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.
Ver­ti­go Gö­rül­me Sık­lı­ğı Artış Gös­ter­di
Uzm. Dr. Bebek, “Dep­rem­den sonra olan psi­ko­jen ve ank­si­ye­te­ye bağlı ver­ti­go has­ta­la­rı­mı­zın sa­yı­sı ol­duk­ça arttı. Bu se­bep­le psi­ko­jen has­ta­lık­la­ra, ank­si­ye­te­ye yö­ne­lik te­da­vi­le­ri diğer ver­ti­go te­da­vi­le­ri­mi­ze ilave ola­rak ter­cih edi­yo­ruz. Has­ta­lar acil ser­vis­le­re, du­rur­ken ha­re­ket edi­yor­muş hissi, çev­re­nin dön­me­si hissi ya da aya­ğı­nın al­tın­dan yer ka­yı­yor­muş hissi gibi has­ta­dan has­ta­ya de­ği­şen şi­kâ­yet­ler­le ge­li­yor” dedi. Ver­ti­go­nun hayat ka­li­te­si­ni dü­şü­ren önem­li bir sorun ola­rak kar­şı­mı­za çık­tı­ğı­nı söy­le­yen Uzm. Dr. Bebek, “Dünya nü­fu­su­nun hemen hemen %10’unun et­ki­len­di­ği bu has­ta­lık­tan er­kek­le­re göre ka­dın­lar daha çok et­ki­len­mek­te­dir. En sık baş­vu­ru se­bep­le­rin­den olan ver­ti­go ge­nel­de bey­nin kan do­la­şı­mın­da bir ye­ter­siz­lik ol­du­ğu du­rum­lar­da gö­rü­len baş dön­me­si (Sant­ral Ver­ti­go) ve ku­lak­ta­ki denge mer­ke­zi­nin et­ki­len­me­si­ne bağlı ola­rak den­ge­nin bo­zul­ma­sı (Pe­ri­fe­rik Ver­ti­go) ola­rak ikiye ay­rı­lır. Bunun ya­nın­da Kalp ve Damar sis­te­mi has­ta­lık­la­rı, Me­ta­bo­liz­ma has­ta­lık­la­rı da ne­den­ler ara­sın­da­dır. İnme, Mig­ren, Beyin tü­mör­le­ri gibi be­yin­le il­gi­li ne­den­ler ya­nın­da iyi huylu po­zis­yo­nel baş dön­me­si (Be­nign po­zis­yo­nel Ver­ti­go) ve iç ku­lak­ta­ki aşırı ba­sınç (Me­ni­ere) gibi ne­den­ler ara­sın­da­dır” dedi.
Ver­ti­go­yu İlaca İhti­yaç Duy­ma­dan Te­da­vi Etmek Müm­kün
Ver­ti­go­nun ne­de­ni­ni araş­tır­mak ve pa­to­lo­ji­nin or­ta­ya kon­ma­sı için mul­ti­di­sip­li­ner bir yak­la­şım ve kap­sam­lı tet­kik­ler ge­rek­tir­di­ği­ni be­lir­ten Uzm. Dr. Bebek, “İyi huylu po­zis­yo­nel baş dön­me­si­nin (Be­nign po­zis­yo­nel Ver­ti­go) en sık gö­rü­len ver­ti­go ne­de­ni ol­du­ğu­nu söy­le­di. Uzm. Dr. Bebek, “İç ku­lak­ta­ki denge or­ga­nın­dan beyne sin­yal ta­şı­yan denge si­ni­ri­nin il­ti­hap­lan­ma­sı ile ka­rak­te­ri­ze olan iç kulak en­fek­si­yo­nu (ves­ti­bü­ler nörit) iç kulak su ba­sın­cı­nın art­ma­sıy­la (Me­ni­ere) kulak kay­nak­lı ver­ti­go ne­den­le­ri ara­sın­da­dır. Ge­rek­li mu­aye­ne­le­ri ta­mam­la­nan ve iyi huylu po­zis­yo­nel baş dön­me­si teş­hi­si konan has­ta­la­ra baş dön­me­si için bazı ma­nev­ra te­da­vi­le­ri ya­pı­lır ve ge­nel­de ilaç te­da­vi­sin­de ih­ti­yaç duy­ma­dan te­da­vi­si ta­mam­lan­mış olur” dedi.
Sağ­lık­lı Bes­len­me Çok Önem­li
Ver­ti­go ne­den­le­ri dı­şın­da uyku dü­zen­siz­li­ği, başa alı­nan darbe ve stres bo­zuk­luk­la­rı­nın da ne­den­ler ara­sın­da sı­ra­la­na­bi­le­ce­ği­ni söy­le­yen Uzm. Dr. Bebek, “Şubat ayın­da ya­şa­dı­ğı­mız büyük dep­rem fe­la­ke­tin­den sonra has­ta­ne­le­re Ver­ti­go şi­kâ­yet­le­ri ile gi­den­le­rin sa­yı­sın­da gözle gö­rü­nür oran­da artış göz­len­di. Bu has­ta­la­rın ba­zı­sı ön­ce­den Ver­ti­go atak­la­rı ge­çi­ren­ler ol­mak­ta, büyük kısmı dep­re­me bağlı ank­si­ye­te, stres bo­zuk­lu­ğu ve kay­gı­lı ruh hali ge­li­şen has­ta­lar­dan oluş­mak­ta­dır. Bu tür has­ta­la­ra nö­ro­lo­jik ve KBB mu­aye­ne­le­ri ya­pı­lıp mü­da­ha­le edil­me­si ge­re­ken bir şey var mı diye in­ce­le­riz. Sağ­lık­lı bir bes­len­me çok önem­li­dir. Bol su içmek, çay, kahve, si­ga­ra, tuz tü­ke­ti­mi­nin azal­tıl­ma­sı Ver­ti­go has­ta­lık­la­rı için önem­li öne­ri­ler­den­dir. Stres se­vi­ye­si­ni dü­şü­ren öne­ri­ler­de bu­lu­nup ge­re­kir­se ilaç te­da­vi­le­ri ek­le­me­yi öne­ri­yo­ruz” dedi.
Konya Kı­zı­lay Has­ta­ne­si, Türk Kı­zı­lay’ın bir iş­ti­ra­ki olup, Kı­zı­lay Sağ­lık Gru­bu­nun iş­let­ti­ği has­ta­ne ve tıp mer­kez­le­rin­den bi­ri­dir.             

Ha­ber-Fo­to: Era Medya


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °