"DepremYaşanırsa Rize Diye Bir Yer Kalmaz"

KTÜ Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü emekli Profesör Osman Bektaş,

Yerel Haberler 15.02.2023 10:21:00 0

 Prof. Dr. Osman Bek­taş, “Rize’de dep­rem­sel­lik 3 kat art­mış du­rum­da. Bu bo­yut­ta bir dep­rem ya­şan­ma­sı du­ru­mun­da Rize diye bir yer kal­maz” dedi.
 Kah­ra­man­ma­raş Mer­kez­li 10 ili et­ki­le­yen dep­re­min ar­dın­dan Ka­ra­de­niz Böl­ge­si­ni bek­le­yen büyük teh­li­ke­yi KTÜ Üni­ver­si­te­si Je­olo­ji Mü­hen­dis­li­ği Bö­lü­mü emek­li Pro­fe­sör Osman Bek­taş açık­la­ma ge­tir­di. İli­miz­de dere ya­ta­ğı üze­rin­de ya­pı­lan dev ko­nut­la­ra dik­kat çeken Bek­taş, “20 yıl­dan beri söy­le­di­ğim teh­li­ke­yi AFAT ve Dev­let 2019'da çıkan dep­rem yö­net­men­li­ği ile kabul etti ve Rize’nin dep­rem teh­li­ke­si­ni 3 kat art­tır­dı. Tabi bun­lar nor­mal ze­min­de­ki ar­tış­lar. Dere ya­tak­la­rı ve dolgu üze­rin­de­ki ya­pı­la­rın teh­li­ke­si­nin ay­rı­ca he­sap­lan­ma­sı lazım. Dolgu üze­rin­de Rize’ de bir stad­yum var. Rize’de kent mer­ke­zi dolgu üze­rin­de ku­rul­muş. Bun­lar risk al­tın­da Bun­la­rın aci­len de­ğer­len­di­ril­me­si, mikro böl­ge­len­dir­me ile zemin etüt ça­lış­ma­la­rı ya­pıl­ma­lı. Yapı sto­ku­nun yö­net­men­li­ği­ne uy­gun­lu­ğu­nun aci­len kont­rol edil­me­zi lazım” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
He­ye­lan alan­la­rı­nın imara açıl­ma­sı­na dik­kat­le­ri çeken Bek­taş, “Rize’nin özel­lik­le dağ­la­rın de­ni­ze bakan ya­maç­la­rı, dep­re­min 2.​etkisi ise he­ye­lan teh­li­ke­si­dir. Bu gün he­ye­lan sa­ha­la­rı imara açıl­mış du­rum­da­dır. Daha önce imara ka­pa­lı olan çoğu yer şe­hir­leş­me ne­de­niy­le imara açıl­dı. AFAT’ ın Rize için ver­di­ği dep­rem teh­li­ke­si 6.6 lik bir dep­re­me denk gel­mek­te­dir. Böy­le­si bir dep­rem mey­da­na gel­me­si du­ru­mun­da bun­dan en çok et­ki­le­necek yer­ler he­ye­lan sa­ha­la­rı üze­rin­de bu­lu­nan çok katlı bi­na­lar­dır” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.               

 Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: "DepremYaşanırsa Kalmaz"
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °