"DERE AĞIZLARININ KAPANMASININ ÖNÜNE GEÇİLEREK, SEL ZARARINI EN AZA İNDİRMEK İÇİN AÇIK TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ."

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU;

Güncel Haberler 14.09.2023 09:12:00 0

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, ba­kan­lı­ğa bağlı 38 deniz ara­cıy­la özel­lik­le dere ağız­la­rın­da olu­şan tı­kan­ma­la­rın önüne ge­çil­di­ği­ni ve ta­ra­ma ça­lış­ma­la­rı­nın ara­lık­sız sür­dür­dü­ğü­nü açık­la­dı.
 Bakan Ura­loğ­lu, “Sel kay­nak­lı olu­şan kum bi­ri­kin­ti­le­riy­le ba­lık­çı ba­rı­nak­la­rı kul­la­nı­la­maz hale ge­li­yor. Dere ağız­la­rı­nın ka­pan­ma­sı­nın önüne ge­çi­le­rek, sel za­ra­rı­nı en aza in­dir­mek için açık tut­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Liman ve ter­sa­ne­ler­de ka­pa­si­te ar­tış­la­rı­na cevap ve­re­bil­mek için yük­sek to­naj­lı ge­mi­le­rin ter­sa­ne ve li­man­la­ra giriş ve çı­kış­la­rı­nı sağ­la­ya­bil­mek için su de­rin­li­ği­ni uygun de­rin­lik­te tu­tu­yo­ruz.” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, tüm ülke kı­yı­la­rın­da sür­dü­rü­len ça­lış­ma­la­rın son ay­lar­da İstan­bul, İzmir, Trab­zon, Ya­lo­va, Zon­gul­dak ve Hatay il­le­rin­de yo­ğun­laş­tı­ğı­nı bil­dir­di.
Ura­loğ­lu, yıl­lık or­ta­la­ma 1 mil­yon met­re­küp­lük dip ta­ra­ma ça­lış­ma­la­rı­nın he­def­len­di­ği­ni be­lir­te­rek, “Ba­lık­çı ba­rı­nak­la­rı, dere ağzı ta­ra­ma­la­rı, li­man­lar ve ter­sa­ne­ler de olmak üzere yıl­lık or­ta­la­ma 1 mil­yon met­re­küp ta­ra­ma fa­ali­ye­ti ya­pa­ca­ğız. Şu anda Zon­gul­dak Li­ma­nı içe­ri­sin­de eksi -6 met­re­den baş­la­yan de­rin­lik­ler, ta­ra­ma son­ra­sın­da -9 met­re­ye kadar dü­şü­rü­lecek. Yak­la­şık 200 bin met­re­küp dip ta­ra­ma ya­pıl­ma­sı plan­la­nı­yor. İler­le­yen sü­reç­te ta­ra­ma fa­ali­ye­ti­ne 1000 met­re­küp­lük ta­şı­ma ve aynı za­man­da ta­ra­ma ya­pa­bi­len deniz araç­la­rı da ek­le­necek." dedi.
Ura­loğ­lu, dip ta­ra­ma ça­lış­ma­la­rıy­la il­gi­li şun­la­rı kay­det­ti.
“Ba­lık­çı ba­rı­nak­la­rı için ba­rı­nak içe­ri­sin­de kum bi­rik­me­le­ri olu­yor. Bu kum bi­rik­me­si de­ni­zi sığ­laş­tır­dı­ğı için kul­la­nı­la­maz hale ge­li­yor. Ba­rı­nak­la­rı kul­la­nı­la­bi­lir hale ge­ti­ri­yo­ruz. Dere ağız­la­rı, sel­ler­den kay­nak­lı tı­kan­dı­ğı için, sel za­ra­rı­nı en aza in­dir­mek ama­cıy­la dere ağız­la­rı­nı açık tut­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Li­man­lar ve ter­sa­ne­ler­de gemi bo­yut­la­rı, liman ka­pa­si­te­le­ri art­tı­ğı için bu ka­pa­si­te­ye cevap ve­re­bil­mek ama­cıy­la yük­sek to­naj­lı ge­mi­le­ri, ter­sa­ne ve li­man­la­ra ala­bil­mek veya gi­riş­le­ri­ni sağ­la­ya­bil­mek için su de­rin­li­ği­ni bu va­sı­ta­la­ra uygun de­rin­lik­te tu­tu­yo­ruz.”
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °