DEVA PARTİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL 12 YILDIR YAPILMAYAN YEŞİL YOLU SORDU

İlk proje ta­ri­hin­den iti­ba­ren 12 yıl geç­me­si­ne rağ­men Yeşil Yol pro­je­si neden hala ta­mam­lan­ma­mış­tır?”

Güncel Haberler 24.08.2023 09:01:00 0
DEVA PARTİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL 12 YILDIR YAPILMAYAN YEŞİL YOLU SORDU

 DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si’ndeki 9 ilin yay­la­la­rı­nın bir­bi­ri­ne bağ­lan­ma­sı­nı amaç­la­yan Yeşil Yol pro­je­si­nin akı­be­ti­ni Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­ka­nı Meh­met Fatih Kacır’a sordu. DEVA Parti Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­si Baş­kan­lı­ğı­na (TBMM), Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­ka­nı Meh­met Fatih Kacır’ın ce­vap­la­ma­sı is­te­ğiy­le soru öner­ge­si verdi.
“KA­RA­DENİZ BÖL­GESİ ZENGİN BİR EKOSİSTEME SAHİP”
Ka­ra­de­niz Böl­ge­si­nin sa­de­ce Tür­ki­ye’nin değil, ulus­la­ra­ra­sı öl­çek­te de ko­ru­ma de­ğe­ri yük­sek, yer yü­zü­nün en önem­li bi­yo­lo­jik çe­şit­li­li­ği­ne sahip eko­lo­jik bir alan ola­rak ta­nım­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten Mil­let­ve­ki­li Karal, çok sa­yı­da milli park, ta­bi­at parkı, yaban ha­ya­tı ge­liş­tir­me sa­ha­sı, özel çevre ko­ru­ma böl­ge­si, doğal ve kül­tü­rel SİT ala­nı­nı bün­ye­sin­de ba­rın­dı­ran böl­gen­de­ki yayla ve dağ­la­rın fauna, flora ve ha­bi­tat­lar ba­kı­mın­dan zen­gin bir eko­sis­te­me sahip ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Doğu Ka­ra­de­niz Pro­je­si (DOKAP) Bölge Kal­kın­ma İda­re­si Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan Ka­ra­de­niz Böl­ge­si’ndeki 9 ili kap­sa­yan Yeşil Yol pro­je­si yü­rü­tül­dü­ğü­nü be­lir­ten Karal, soru öner­ge­sin­de ”2011 yı­lın­da ilk kez Çevre Dü­ze­ni Planı içe­ri­sin­de yer alan, Da­nış­tay’ın iptal ka­ra­rı son­ra­sı 2016’da Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğın­ca yeni bir çevre dü­ze­ni planı ile tek­rar yü­rür­lü­ğe ko­nu­lan Yeşil Yol pro­je­si ile Sam­sun, Tokat, Ordu, Gi­re­sun, Trab­zon, Gü­müş­ha­ne, Bay­burt, Rize ve Art­vin'deki yayla yol­la­rı­nın ve tu­rizm mer­kez­le­ri­nin üst kat­tan bir­bi­ri­ne bağ­lan­ma­sı­nın amaç­lan­dı­ğı be­lir­til­miş­tir. Yerli ve ya­ban­cı tu­rist­le­rin Sam­sun'dan Art­vin'e kadar daha kon­for­lu ve gü­ven­li ula­şım sağ­la­ma­la­rı he­def­len­di­ği be­lir­ti­len pro­je­de 2 bin 645 ki­lo­met­re yol ya­pı­mı ve iyi­leş­ti­ril­me­si­nin plan­lan­dı­ğı, ay­rı­ca yol gü­zer­gâ­hın­da­ki ge­rek­li tu­rizm alt­ya­pı­sı­nın des­tek­le­ne­rek ko­nak­la­ma te­si­si, din­len­me alan­la­rı, cephe iyi­leş­tir­me­le­ri gibi ça­lış­ma­lar ya­pı­la­ca­ğı açık­lan­mış­tır. İlk proje ta­ri­hin­den iti­ba­ren 12 yıl geç­me­si­ne rağ­men proje henüz ta­mam­lan­ma­mış­tır.” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
“YEŞİL YOL PRO­JESİNİN NE ZAMAN TA­MAM­LAN­MA­SI PLAN­LAN­MAK­TA­DIR?”
DEVA Par­ti­si Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, soru öner­ge­sin­de DOKAP’ın bağlı bu­lun­du­ğu Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­ka­nı Meh­met Fatih Kacır’ın ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le TBMM’ye ver­di­ği soru öner­ge­sin­de şu so­ru­la­ra yanıt ve­ril­me­si­ni is­te­di: “İlk proje ta­ri­hin­den iti­ba­ren 12 yıl geç­me­si­ne rağ­men Yeşil Yol pro­je­si neden hala ta­mam­lan­ma­mış­tır? Sam­sun’dan Hopa’ya Ka­ra­de­niz yay­la­la­rı­nı bir­bi­ri­ne bağ­la­ya­cak pro­je­nin bir bütün ha­lin­de sos­yal, eko­no­mik ve eko­lo­jik et­ki­le­ri de­ğer­len­di­ril­miş midir? Pro­je­nin top­lam ma­li­ye­ti ne kadar he­sap­lan­mış­tır? Pro­je­nin sü­re­sin­de ta­mam­lan­ma­ma­sı do­la­yı­sıy­la ya­şa­nan ge­cik­me­den kay­nak­lı ola­rak ne kadar ma­li­yet ar­tı­şı ol­muş­tur? Yeşil Yol pro­je­si­nin bölge hal­kı­na kat­kı­sı ne ola­cak­tır? Pro­je­nin ne zaman ta­mam­lan­ma­sı plan­lan­mak­ta­dır?
        Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °