DEVA PARTİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL, TARIMIN GELECEĞİNİ BAKAN YUMAKLI'YA SORDU

Tarım üre­ti­mi­nin sü­rek­li­li­ği­nin sağ­lan­ma­sı için alı­nan ön­lem­ler ne­ler­dir

Güncel Haberler 24.07.2023 09:19:00 0
DEVA PARTİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL, TARIMIN GELECEĞİNİ BAKAN YUMAKLI

 DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Ri­ze­li Hasan Karal, Tür­ki­ye’nin, ta­rım­da yaşlı nü­fu­sa sahip ül­ke­ler ara­sın­da yer al­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, Tarım ve Orman Ba­ka­nı İbra­him Yu­mak­lı’ya, “Tarım üre­ti­mi­nin sü­rek­li­li­ği­nin sağ­lan­ma­sı için alı­nan ön­lem­ler ne­ler­dir?” diye sordu.
 İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Bakan İbra­him Yu­mak­lı’nın ce­vap­la­ma­sı için Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­si Baş­kan­lı­ğı’na soru öner­ge­si verdi.
Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği (TZOB) ve­ri­le­ri­ne göre Tür­ki­ye’de gün­cel çift­çi sa­yı­sı­nın 5 mil­yon 162 bin ol­du­ğu­nu be­lir­ten Karal, bunun yüzde 82’si er­kek­ler­den, yüzde 18’inin ise ka­dın­lar­dan oluş­tu­ğu­nu anım­sat­tı.
Erkek çift­çi­le­rin 57,7, kadın çift­çi­le­rin ise 60,1, ka­yıt­lı top­lam çift­çi­le­rin de 58,1 yaş or­ta­la­ma­sı­na sahip bu­lun­du­ğu­nu ifade eden Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, “TZOB’ta ka­yıt­lı çift­çi­le­rin yüzde 34’lük kısmı 65 yaş ve üzeri, yüzde 34,6’lık kısmı 50-64 yaş arası, yüzde 26,4’ü 33-49 yaş arası, yüzde 4,8’i ise genç ola­rak ni­te­len­di­re­bi­le­ce­ği­miz 18-32 yaş ara­lı­ğın­da yer al­mak­ta­dır.
Ve­ri­ler ışı­ğın­da Tür­ki­ye, ta­rım­da yaşlı nü­fu­sa sahip ül­ke­le­ri ya­ka­la­mış­tır.
Bu du­ru­mun, genç­le­ri ta­rım­sal üre­ti­me sevk edecek doğru po­li­ti­ka­lar uy­gu­lan­maz ve ciddi teş­vik­ler ve­ril­mez­se uzun va­de­de ül­ke­mi­zin gıda arz gü­ven­li­ği üze­rin­de ciddi risk­ler oluş­tu­ra­ca­ğı be­lir­til­miş­tir.” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
“ÇİFTÇİ GELİRLERİNİN AR­TI­RIL­MA­SI­NA YÖNELİK NE GİBİ ÇA­LIŞ­MA­LAR YA­PIL­MAK­TA­DIR?”
DEVA Parti’li Karal,Tarım ve Orman Ba­ka­nı İbra­him Yu­mak­lı’nın ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le ver­di­ği soru öner­ge­sin­de, şu so­ru­la­ra yanıt ve­ril­me­si­ni is­te­di.
 “Uzun va­de­de ül­ke­mi­zin gıda arz gü­ven­li­ği­ni sağ­la­mak için genç­le­ri ta­rım­sal üre­ti­me sevk edecek ne gibi po­li­ti­ka­lar uy­gu­lan­mak­ta ve nasıl teş­vik­ler ve­ril­mek­te­dir?
Çift­çi ge­lir­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı­na yö­ne­lik ne gibi ça­lış­ma­lar ya­pıl­mak­ta­dır?
AB üyesi ül­ke­le­rin 40 ya­şı­nı geç­me­miş çift­çi­le­re yö­ne­lik uy­gu­la­dı­ğı doğ­ru­dan gelir ve ya­tı­rım des­tek­le­ri­ne ben­zer ni­te­lik­te ül­ke­miz­de­ki genç çift­çi­le­re gelir, des­tek ve teş­vik uy­gu­la­ma­sı varmıdır?
Yoksa genç çift­çi­le­re yö­ne­lik bütçe ayır­ma­yı dü­şü­nü­yor mu­su­nuz?
Tarım üre­ti­mi­nin sü­rek­li­li­ği­nin sağ­lan­ma­sı için alı­nan ön­lem­ler ne­ler­dir?
Ta­rım­sal üre­tim plan­la­ma­sı­na yö­ne­lik ne gibi ça­lış­ma­lar ya­pıl­mak­ta­dır?
Kır­sal böl­ge­ler­de eko­no­mik ge­ti­ri­si olan fa­ali­yet­le­rin ar­tı­rıl­ma­sı, ta­rı­ma da­ya­lı sa­na­yi­ye yö­ne­lik ya­tı­rım­la­rın des­tek­len­me­si, ta­rım­sal ürün­ler­de katma değer sağ­lan­ma­sı ve yeni iş im­kân­la­rı­nın ya­ra­tıl­ma­sı­na yö­ne­lik ya­pı­lan ça­lış­ma­lar ne­ler­dir?”


        Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °