DEVA Parti'li Karal, ürünlerini yola döken kiraz üreticilerini Bakan Yumaklı'ya sordu

“Ma­li­ye­ti­nin çok al­tın­da fi­yat­la ki­ra­zı­nı sat­mak zo­run­da kalan çift­çi­le­rin mağ­du­ri­yet­le­ri­nin gi­de­ril­me­si­ne yö­ne­lik her­han­gi bir acil plan­la­ma var mıdır?”

Güncel Haberler 31.07.2023 09:04:00 0
DEVA Parti

 DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Niğde’nin Ulu­kış­la İlçe­sin­de üret­tik­le­ri ürünü ma­li­ye­ti­nin çok al­tın­da sat­mak zo­run­da kalan kiraz üre­ti­ci­le­ri­nin so­run­la­rı­nı Mec­lis gün­de­mi­ne ta­şı­dı. Karal, Tarım ve Orman Ba­ka­nı İbra­him Yu­mak­lı’ya, “Ma­li­ye­ti­nin çok al­tın­da fi­yat­la ki­ra­zı­nı sat­mak zo­run­da kalan çift­çi­le­rin mağ­du­ri­yet­le­ri­nin gi­de­ril­me­si­ne yö­ne­lik her­han­gi bir acil plan­la­ma var mıdır?” diye sordu.
Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Bakan İbra­him Yu­mak­lı’nın ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­si Baş­kan­lı­ğı’na soru öner­ge­si verdi.
Öner­ge­de Tür­ki­ye’nin, yüzde 20 ile dünya kiraz üre­ti­min­de ilk sı­ra­da yer al­dı­ğı­nı be­lir­ten Mil­let­ve­ki­li Karal, hava ko­şul­la­rı­na bağlı ola­rak yıl­lık 400-500 bin ton ci­va­rın­da re­kol­te elde edil­di­ği­ni söy­le­di.
Dünya kiraz üre­ti­mi­nin yüzde 20’sini kar­şı­la­yan Tür­ki­ye için ki­ra­zın st­ra­te­jik bir ürün ola­rak gö­rül­me­si ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Karal, üre­ti­ci­le­ri artan ma­li­yet­ler, kısa hasat dö­ne­mi ve olum­suz hava ko­şul­la­rı gibi bir­çok etken ne­de­niy­le her geçen yıl sı­kın­tı­lı hasat dö­ne­mi ya­şa­dı­ğı­nı kay­det­ti. İlaç­la­ma, su­la­ma, ça­pa­la­ma, iş­çi­lik ma­li­ye­ti, akar­ya­kıt fi­yat­la­rı­nın yük­sek ol­ma­sı do­la­yı­sıy­la bu yıl 18 ila 25 lira ara­sın­da kilo başı bir ma­li­ye­te sebep olan ki­ra­zın tüc­car­la­rın ini­si­ya­ti­fi­ne bı­ra­kıl­dı­ğı­nı ifade eden DEVA Parti’li Karal, “Ül­ke­miz­de ka­lib­re­si, şeker oranı ve tadı ile Av­ru­pa'da en çok ter­cih edi­len, son tur­fan­da ki­raz­la­rın ye­tiş­ti­ril­di­ği Niğde’nin Ulu­kış­la il­çe­sin­de, 18 ila 25 TL ara­sında ma­li­ye­ti bu­lu­nan ki­raz­la­rı­nı sa­ta­ma­mak­tan şi­ka­yet­çi olan il­çe­ye bağlı Dar­bo­ğaz köy­lü­le­ri, Ulu­kış­la - Po­zan­tı ara­sın­da­ki E-90 ka­ra­yo­lu­nu çift yönlü ola­rak tra­fi­ğe ka­pa­ta­rak üret­tik­le­ri ki­ra­zı yola dök­müş­tür.
Kiraz tüc­car­la­rı­nın 10-15 TL fi­yat­lar­la satın al­dı­ğı­nı be­lir­ten köy­lü­ler, emek­le­ri­nin kar­şı­lı­ğı­nı ala­ma­dık­la­rı­nı be­lir­te­rek 1 yıl bo­yun­ca ye­tiş­tir­dik­le­ri ürün­le­ri­ni top­la­ma­ma ka­ra­rı almış, mey­ve­si­ni ağaç­ta bı­rak­mak zo­run­da kal­mış­tır.” dedi.
“ÜRETTİĞİ ÜRÜ­NÜN FİYATI İLE MALİYETİ ARA­SIN­DA SI­KI­ŞAN KİRAZ ÜRETİCİLERİNE, ARTAN MALİYET­LERİNİN KAR­ŞI­LAN­MA­SI İÇİN TEŞVİK PLAN­LA­MA­SI VAR MIDIR?”
Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Tarım ve Orman Ba­ka­nı İbra­him Yu­mak­lı’nın ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le ver­di­ği soru öner­ge­sin­de, şu so­ru­la­ra yanıt ve­ril­me­si­ni is­te­di:
 “Ma­li­ye­ti­nin çok al­tın­da fi­yat­la ki­ra­zı­nı sat­mak zo­run­da kalan çift­çi­le­rin mağ­du­ri­yet­le­ri­nin gi­de­ril­me­si­ne yö­ne­lik her­han­gi bir acil plan­la­ma var mıdır? Dün­ya­da­ki kiraz üre­ti­mi­nin 5’te 1’ini kar­şı­la­yan ül­ke­miz­de ki­ra­zın st­ra­te­jik bir ürün ola­rak ele alın­ma­sı­na yö­ne­lik bir ça­lış­ma yap­ma­yı dü­şü­nü­yor mu­su­nuz? Üret­ti­ği ürü­nün fi­ya­tı ile ma­li­ye­ti ara­sın­da sı­kı­şan kiraz üre­ti­ci­le­ri­ne, artan ma­li­yet­le­ri­nin kar­şı­lan­ma­sı için teş­vik plan­la­ma­sı var mıdır? Top­lan­dık­tan hemen sonra mu­ha­fa­za edil­me­si ge­re­ken ki­ra­zın daha uzun ömür­lü hale gel­me­si için üre­ti­ci­le­rin ta­lep­le­ri doğ­rul­tu­sun­da soğuk hava de­po­la­rı, pa­ket­le­me, iş­le­me, gibi en­teg­re tek­no­lo­jik te­sis­le­rin des­tek­len­me­si­ne yö­ne­lik her­han­gi bir ça­lış­ma var mıdır? Akar­ya­kıt, iş­çi­lik, ilaç, gübre, ça­pa­la­ma gibi ma­li­yet­ler­le başa çık­ma­ya ça­lı­şır­ken ma­li­ye­te ba­kıl­ma­dan fi­yat­lan­dır­ma­da tüc­car­la­rın ini­si­ya­ti­fi­ne bı­ra­kı­lan kiraz üre­ti­ci­le­ri­nin mağ­du­ri­yet ya­şa­ma­ma­sı için hangi ted­bir­ler plan­lan­mak­ta­dır?


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °