DİJİTAL ÇAĞ, GEÇMİŞİ BUGÜNE TAŞIDI

Kültürve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Sinop Tarihi Cezaevi, modernmüzecilik anlayışıyla yeniden ziyarete açıldı.

Avrupa Birliği destekli “OrtakKültürel Miras” projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla yenilenen müze,dijital teknolojiyle geçmişi bugüne taşıyan kurgusuyla dikkat çekiyor.

3.469m²’lik sergi alanına ve 4.590 m²’lik yürüyüş yoluna sahip olan müze, hem tarihmeraklılarını hem de dijital çağın sunduğu yeni anlatı biçimlerine ilgiduyanları ağırlıyor. Sabahattin Ali, Refik Halit Karay gibi ünlüsanatçıların geçmişinin izlerini taşıyan bu müze, Türkiye’nin edebi mirasıyla buluşma imkânı sağlıyor.

SabahattinAli koğuşunda ziyaretçilerini bekliyor.

Müzeninen etkileyici bölümlerinden biri olan Sabahattin Ali koğuşu, ziyaretçilerini birebir deneyimleyecekleri özel biratmosferle karşılıyor. KüpProdüksiyon,tarafından geliştirilen hologram teknolojisi sayesinde, Sabahattin Ali’ninsilueti koğuşun içinde can buluyor; ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Dalgalarınsesi immersive room’da hayat buluyor.

Cezaevininsurlarına vuran Karadenizdalgaları, immersive room teknolojisi sayesinde yeniden kurgulandı.Ziyaretçiler, dalgaların sesi ve görüntüsüyle çevrelenerek o zorlu yalnızlıkhissini deneyimliyor. Böylece ziyaretçiler yalnızca bir müzeyi değil, zamanıniçinde donmuş bir edebiyat evrenini adımlamış oluyor. Müzenin tüm dijitalaltyapı ve içerik tasarımı, alanında öncü firma Küp Prodüksiyon tarafındanhayata geçirildi. Geliştirilen hologram teknolojileri, 3D mapping projeksiyonlarıve immersive room (sürükleyici oda) gibi yenilikçi uygulamalar sayesindeziyaretçiler yalnızca tarihi görmekle kalmıyor; aynı zamanda hissediyor,duyuyor ve yaşıyor.

KüpProdüksiyon, bu projedekiyaklaşımını şu sözlerle ifade ediyor“Geleceği anlamanın en iyi yolu,geçmiş mirasımızı detaylarıyla anlamak ve anlatmaktan geçer. Sinop Cezaevi’ndesürgün olan yazarların, gazetecilerin ve şairlerin yaşadığı o günlerinduygusunu dijital teknoloji kullanarak aktarıyoruz. Dijital çağın gelişimi,insana ait yaşanmışlıkları birebir ifade etmeyi mümkün kılıyor.”

Haber-Foto: Ferda Kervan