DİJİTAL TÜRKİYE'NİN KAPISI 'e-DEVLET' 15 YAŞINDA

“Yola çık­tı­ğı­mız­da söy­le­di­ği­miz gibi e-Dev­let ile ül­ke­miz­de bü­rok­ra­si '

Güncel Haberler 25.12.2023 10:07:00 0
DİJİTAL TÜRKİYE

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, 18 Ara­lık 2008'de Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ta­ra­fın­dan açı­lı­şı ger­çek­leş­ti­ri­len e- Dev­let Ka­pı­sı'nın 22 hiz­met­le baş­la­yan yol­cu­lu­ğu­na 15’inci yılda 7 bin 651 hiz­met­le devam et­ti­ği­ni be­lir­te­rek, “Yola çık­tı­ğı­mız­da söy­le­di­ği­miz gibi e-Dev­let ile ül­ke­miz­de bü­rok­ra­si 'tuş' oldu. Artık va­tan­da­şı­mız dev­let­le olan iş­le­ri için sa­at­le­ri­ni hatta gün­le­ri­ni har­ca­mak ye­ri­ne her yıl mil­yon­lar­ca iş­le­mi e-Dev­let Ka­pı­sı üze­rin­den sa­ni­ye­ler için­de ya­pa­bi­li­yor. Tür­ki­ye.​gov.​tr, bugün 1.022 ku­ru­ma ait 7 bin 651 iş­le­me ve 64 mil­yon 122 bin 503 kul­la­nı­cı sa­yı­sı­na ulaş­mış­tır. E-Dev­let’e her ay yak­la­şık 120 mil­yon giriş ya­pıl­mak­ta­dır. E-Dev­let ka­pı­sı sa­ye­sin­de 15 yılda sa­de­ce ba­sı­lı belge kul­la­nı­mın­dan kay­nak­la­nan 587 mil­yon do­la­rın üze­nin­de ta­sar­ruf sağ­lan­dı” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
Bakan Ura­loğ­lu yap­tı­ğı ya­zı­lı açık­la­ma­da, Di­ji­tal Tür­ki­ye'ye geçiş sü­re­ci­nin önem­li araç­la­rın­dan biri olan e-Dev­let Ka­pı­sı’nın Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı’nın uh­de­sin­de TÜRK­SAT A.Ş. ta­ra­fın­dan ku­rul­du­ğu­nu anım­sa­ta­rak, 18 Ara­lık 2008'de Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ta­ra­fın­dan açı­lı­şı ger­çek­leş­ti­ri­len e-Dev­let Ka­pı­sı’nın bu yıl 15’inci yı­lı­nı kut­la­dı­ğı­nı açık­la­dı. Hiz­me­te alın­dı­ğı gün­den bu yana bü­rok­ra­si­de hiz­met an­la­yı­şı­nın hız­lan­dı­rı­la­rak, va­tan­daş­la­rın ih­ti­yaç duy­du­ğu hiz­met­le­rin ye­ri­ne ge­ti­ril­di­ği­ni be­lir­ten Ura­loğ­lu, “Va­tan­daş­lar artık dev­let­le olan iş­le­ri­ni uzun kuy­ruk­lar­da bek­le­me­den ya­pı­yor. e-Dev­let Ka­pı­sı za­man­dan ta­sar­ruf sağ­la­ya­rak, va­tan­daş­la­rın yaşam ka­li­te­si­ni ve kamu hiz­met­le­rin­den mem­nu­ni­ye­ti­ni de art­tı­rı­yor. Gu­rur­la ifade etmek is­te­rim ki; dev­le­tin kısa yolu 'tür­ki­ye.​gov.​tr', bugün 1.022 ku­ru­ma ait 7 bin 651 iş­le­me ve 64 mil­yon 122 bin 503 kul­la­nı­cı sa­yı­sı­na ulaş­mış­tır. Yani e-Dev­let kul­la­nı­cı­sı ola­bi­lecek 15 yaş üstü her 10 ki­şi­den 9'u şu anda di­ji­tal Tür­ki­ye'nin ka­pı­sı­nı açı­yor” dedi.
AYDA 120 MİLYON GİRİŞ YA­PI­LI­YOR
Ura­loğ­lu, e-Dev­let Ka­pı­sı’na ka­tı­lı­mın her geçen yıl daha hızlı artış gös­ter­di­ği­ni vur­gu­la­ya­rak, bilgi ve ile­ti­şim tek­no­lo­ji­le­rin­de­ki ye­ni­lik­le­rin, eko­no­mik ve sos­yal ya­şa­mın her ala­nın­da et­ki­li ol­du­ğu­nu ifade etti. Ura­loğ­lu, her ay yak­la­şık 120 mil­yon giriş ya­pı­lan e-Dev­let Ka­pı­sı ile va­tan­daş­la­rın dev­let­le olan iş­le­ri­ni bil­gi­sa­yar ya da te­le­fon­la­rı üze­rin­den yapar hale gel­di­ği­ne işa­ret ede­rek şu ifa­de­le­re yer verdi:
“e-Dev­let Ka­pı­sı, biz­le­re ka­tı­lım­cı, pay­la­şım­cı ve et­ki­le­şim­li bir va­tan­daş-dev­let iliş­ki­si kur­mak için önem­li fır­sat­lar sundu. Daha ve­rim­li hiz­met ve daha de­mok­ra­tik bir yö­ne­ti­şim an­la­yı­şı­nı güç­len­dir­di. Bü­rok­ra­si­nin önüne ge­çil­me­si, is­ra­fın ve mü­ker­rer ya­tı­rım­la­rın ön­len­me­si­ni sağ­la­dı. İnsa­nı­mı­zın artık kamu ku­rum­la­rı­nı kapı kapı do­la­şıp belge top­la­ma ge­rek­li­li­ği­ni or­ta­dan kal­dır­dı. Va­tan­daş­la­rı­mız ne­re­dey­se tüm iş­le­ri­ni artık hiç­bir belge top­la­ma­dan e-Dev­let Ka­pı­sı üze­rin­den ya­pa­bi­li­yor hale geldi. Ya­şa­dı­ğı ilden fark­lı bir il­de­ki üni­ver­si­te­ye kayıt yap­tı­ra­cak öğ­ren­ci­le­ri­miz ve ya­kın­la­rı se­ya­hat etmek ve ko­nak­la­mak zah­me­tin­den kur­tul­muş oldu. e-Dev­let Ka­pı­sı ile sa­de­ce ba­sı­lı belge is­ra­fın­dan bu yıl 138 mil­yon dolar ta­sar­ruf sağ­lan­dı. e-Dev­le­tin ku­rul­du­ğu gün­den bu yana ise bu rakam 587 mil­yon do­la­rın üze­rin­de. Ancak, bir­çok hiz­met için va­tan­daş­la­rı­mı­zın ce­bin­den yol, ba­rın­ma, yemek gibi bir­çok mas­raf daha çı­kı­yor. Bu ne­den­le e-Dev­let Ka­pı­sı sa­ye­sin­de mil­yar­lar­ca dolar va­tan­da­şı­mı­zın ce­bin­de ka­lı­yor.” Dedi.
e-DEV­LET VA­TAN­DAŞ­LAR­DAN TAM NOT ALDI, MEM­NUNİYET YÜZDE 95,3
Ura­loğ­lu, 7 bin 651 kamu hiz­me­ti­ni içe­ren e-Dev­let ka­pı­sı­nın ba­şa­rı­sı­nın, sa­de­ce kaç ki­şi­ye, hangi sa­yı­da kamu hiz­me­ti sağ­la­dı­ğıy­la değil, bu di­ji­tal hiz­met­le­rin va­tan­daş­la­rın bek­len­ti­le­ri­ni kar­şı­la­ma ora­nıy­la da ken­di­ni gös­ter­di­ği­ni vur­gu­la­ya­rak, “Dü­zen­li ola­rak yü­rü­tü­len 'e-Dev­let Ka­pı­sı Mem­nu­ni­yet An­ke­ti' so­nuç­la­rı­na göre, va­tan­daş­la­rı­mı­zın yüzde 95,3’ü 'tür­ki­ye.​gov.​tr'yi mem­nu­ni­yet ve be­ğe­niy­le kul­lan­mak­ta­dır. Av­ru­pa Ko­mis­yo­nu’nun 2023 yılı e-Dev­let Kı­yas­la­ma Ra­po­ru­na göre de ül­ke­miz, e-Dev­let uy­gu­la­ma­la­rın­da Av­ru­pa Bir­li­ği or­ta­la­ma­sı­nın üze­rin­de bir skor ile 35 ülke ara­sın­da 10’uncu sı­ra­ya yük­sel­miş bu­lu­nu­yor” açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.
EN ÇOK KUL­LA­NI­LAN HİZMET, SGK TESCİL VE HİZMET DÖ­KÜ­MÜ
Bakan Ura­loğ­lu, e-Dev­let Ka­pı­sı­na bu yıl içe­ri­sin­de 4 mil­yar 66 mil­yon defa gi­ri­le­rek hiz­met alın­dı­ğı­nı, bu kap­sam­da en çok kul­la­nı­lan hiz­me­tin ise yüzde 26,41 gibi büyük bir oran­la SGK Tes­cil ve Hiz­met Dö­kü­mü / İşyeri Unvan Lis­te­si ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Gelir İda­re­si Baş­kan­lı­ğı Vergi Borcu Sor­gu­la­ma ve Ödeme hiz­me­ti­nin ise yüzde 11,78’le ikin­ci sı­ra­da yer al­dı­ğı­nı ifade eden Ura­loğ­lu, “Bu yıl özel­lik­le ‘Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu Nor­mal Şart­lar­da Ne Zaman Emek­li Ola­bi­li­rim’ hiz­me­ti de en çok kul­la­nı­lan hiz­met­ler ara­sın­da yer aldı. Va­tan­daş­la­rı­mız, e-Dev­let Ka­pı­sı’ndan al­dı­ğı hiz­me­tin yüzde 9.92’sini, yani 400 mil­yo­nun üze­nin­de ‘Ne Zaman Emek­li Ola­bi­li­rim?’ hiz­me­ti­ni kul­lan­mış. Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı Sos­yal Yar­dım Bil­gi­le­ri Sor­gu­la­ma yüzde 9,7 ile dör­dün­cü sı­ra­da yer alır­ken Tür­ki­ye No­ter­ler Bir­li­ği Adıma Tes­cil­li Araç Sor­gu­la­ma hiz­me­ti ise yüzde 8.62 ile be­şin­ci oldu” dedi. Ura­loğ­lu, söz ko­nu­su hiz­met­le­ri, Dava Dos­ya­sı Sor­gu­la­ma, PTT Üze­rin­den Ya­pı­lan Kurum Öde­me­le­ri Sor­gu­la­ma, Araç Pla­ka­sı­na Ya­zı­lan Ceza Sor­gu­la­ma, Tapu Bil­gi­le­ri Sor­gu­la­ma ve TÜV­TÜRK Mu­aye­ne Ran­de­vu Kayıt hiz­met­le­ri­nin takip et­ti­ği­ni açık­la­dı.
TOGG’LAR ÜZERİNDEN DE e-DEV­LET KA­PI­SI’NA 212 BİN 684 KEZ GİRİŞ YA­PIL­DI
Bakan Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye’nin ilk yerli oto­mo­bi­li TOGG üze­rin­den de e-Dev­let Ka­pı­sı’na giriş ya­pı­la­bil­di­ği­ni anım­sat­tı. Tür­ki­ye’nin 60 yıl­lık ha­ya­li­nin ger­çe­ğe dö­nüş­me­si­ni sağ­la­yan TOGG’un Tür­ki­ye’nin gu­ru­ru ol­du­ğu­nu ifade eden Ura­loğ­lu, “Ül­ke­mi­zin gu­ru­ru olan TOGG araç­la­rı­mız­dan da e-Dev­let Ka­pı­sı’na giriş ya­pı­la­bi­li­yor ve tüm hiz­met­ler kul­la­nı­la­bi­li­yor. Bu kap­sam­da ha­zi­ran ayın­dan bu yana TOGG’lar üze­rin­den de e-Dev­let Ka­pı­sı’na 212 bin 684 kez giriş ya­pıl­dı” dedi.
e-DEV­LET’İ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇA­LI­ŞI­YO­RUZ;
Ura­loğ­lu, di­ji­tal Tür­ki­ye ala­nın­da da daima daha iyisi için gay­ret sarf et­tik­le­ri­ni dile ge­ti­re­rek, kü­re­sel ge­liş­me­ler­le bir­lik­te e-Dev­le­tin iş­le­yi­şi­ne dair va­tan­daş­lar­dan alı­nan geri bil­di­rim­ler ışı­ğın­da "Di­ji­tal Tür­ki­ye" ça­lış­ma­la­rı­nın devam et­ti­ği­ni vur­gu­la­dı. Ura­loğ­lu, “Yeni açı­lan ve açı­la­cak olan di­ji­tal hiz­met­le­ri­miz ile yap­tı­ğı­mız ça­lış­ma­la­rın mil­le­ti­mi­ze ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­li­yor, e-Dev­let Ka­pı­sı’nın bu nok­ta­ya gel­me­sin­de emeği geçen TÜRK­SAT başta olmak üzere tüm il­gi­li kurum ve ku­ru­luş­la­rı­mı­za te­şek­kür edi­yo­rum” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
       Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
       Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °