DİŞLER HAKKINDA EĞLENCELİ GERÇEKLER

Gün­lük ya­şa­mı­mı­zın ha­ya­ti bir par­ça­sı ol­ma­la­rı­na rağ­men onlar hak­kın­da nis­pe­ten az şey bi­li­yo­ruz.

Güncel Haberler 3.01.2024 09:39:00 0
DİŞLER HAKKINDA EĞLENCELİ GERÇEKLER

 Diş­ler, boyut ola­rak küçük ol­sa­lar da ha­ya­tı­mız­da büyük rol oynar. Diş­le­ri­mi­zi sa­de­ce yemek yemek için değil aynı za­man­da ko­nuş­mak için de kul­la­nı­yo­ruz. Gün­lük ya­şa­mı­mı­zın ha­ya­ti bir par­ça­sı ol­ma­la­rı­na rağ­men onlar hak­kın­da nis­pe­ten az şey bi­li­yo­ruz. Diş he­ki­mi­ni­zi dü­zen­li ola­rak gör­me­nin ve diş­le­ri­ni­zi fır­ça­la­ma­nın diş­le­ri­ni­zi sağ­lık­lı tu­ta­ca­ğı­nı he­pi­miz bi­li­yo­ruz, ancak bu eğ­len­ce­li ger­çek­le­ri bi­li­yor mu­su­nuz?
Doç Dr. İlhan Metin Dağ­su­yu, diş­ler hak­kın­da 8 eğ­len­ce­li ger­çe­ği pay­laş­tı.
1. Vü­cu­du­mu­zun çoğu kısmı gibi diş­le­ri­miz de anne kar­nın­da ge­liş­me­ye baş­lar. Ol­duk­ça nadir de olsa (2000 va­ka­da 1) bir be­be­ğin tam süt diş­le­riy­le doğ­ma­sı müm­kün­dür. Çoğu du­rum­da, küçük ço­cuk­lar ilk diş­le­ri­ni 6-12 ay­lık­ken çı­ka­rır­lar.
2. Mine vü­cu­du­nuz­da­ki en sert mad­de­dir (ke­mik­ten bile daha sert­tir) ve aynı za­man­da canlı bir doku ol­ma­dı­ğı için ye­ni­le­ne­me­yen tek kı­sım­dır. Ağız hij­ye­ni­nin ve dü­zen­li diş mu­aye­ne­le­ri­nin çok önem­li ol­ma­sı­nın bir­çok ne­de­nin­den biri de budur.
3. Şim­di­ye kadar kay­de­di­len en uzun diş 1,3 inç uzun­lu­ğun­day­dı ve 2009 yı­lın­da Sin­ga­pur'daki bir diş he­kim­li­ği ta­ra­fın­dan bel­ge­len­di.
4. Diş­le­ri­mi­zin ve di­li­mi­zin iz­le­ri de par­mak iz­le­ri­miz kadar ben­zer­siz­dir, hatta ikiz­ler ara­sın­da bile fark­lı­lık gös­te­rir.
5. Tü­kü­rük bez­le­ri­miz bir yılda ge­nel­lik­le 730 litre ci­va­rın­da tü­kü­rük üre­tir­ler. Bu mik­ta­rı daha iyi açık­la­mak ge­re­kir­se, tü­kü­rük bez­le­ri­miz bir ömür bo­yun­ca iki büyük yüzme ha­vu­zu­nu dol­dur­ma­ya ye­tecek kadar tü­kü­rük üre­tir. Tü­kü­rük aynı za­man­da sin­di­ri­mi­miz­de de rol oynar ve diş et­le­ri­mi­zin ve diş­le­ri­mi­zin sağ­lı­ğı­nın ko­run­ma­sı­na da yar­dım­cı olur.
6. Günde 3 bar­dak veya daha fazla gazlı, şe­ker­li içecek içen ki­şi­ler­de diş çü­rü­ğü, çürük ve diş kaybı gibi diş so­run­la­rı­na ya­ka­lan­ma ola­sı­lı­ğı %62 daha faz­la­dır. Bir da­ha­ki se­fe­re iç­me­den önce bunu dü­şü­nün ve onun ye­ri­ne suyu ter­cih edin.
7. Öne­ri­len sü­re2-3 da­ki­ka ol­ma­sı­na rağ­men çoğu kişi diş­le­ri­ni fır­ça­la­ma­ya ge­nel­lik­le 45-75­sa­ni­ye ayı­rır.
8. Ta­rih­te bi­li­nen ilk diş he­ki­mi He­si-Re, 5000 yıl­dan fazla bir süre önce Mısır'da ya­şa­dı.
9. Bi­li­nen ilk tel­ler, 1728 yı­lın­da Pi­er­re Fa­uc­hard ta­ra­fın­dan ta­sar­lan­dı. Bir gü­lüm­se­me, gi­ye­bi­le­ce­ği­niz en iyi şey­dir. Bu ne­den­le diş­le­ri­ni­ze iyi bak­ma­nın önem­li ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Doç. Dr. Dağ­su­yu, sağ­lık­lı diş­ler için rutin ağız ba­kı­mı­nın ihmal edil­me­me­si ge­rek­ti­ği­ni pay­laş­tı.
     Haber Mer­ke­zi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °